FİNANS

Türk Nasdaq'ı geliyor

Hükümet, Türk sanayisini yüksek teknolojiye taşıyacak önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Türk Nasdaq'ı geliyor

ABD'deki Nasdaq benzeri teknoloji borsası kurulacak, robotik, yapay zekâ eğitimi ilkokuldan başlayacak.

Hükümet, Türk sanayisini 2023'e taşıyacak ve yüksek teknolojiye geçişi sağlayacak önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bunun için Nasdaq benzeri teknoloji borsası kurulacak, robotik, yapay zekâ eğitimi ilkokuldan başlayacak, dördüncü nesil otomasyona özel teşvikler verilecek, sanayi tecrübeli araştırmacılara "eve dön" desteği sağlanacak, Türkiye'nin meslek haritası çıkarılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşen 3. Sanayi Şurası'nda konuşan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin uluslararası rekabette öne çıkabileceği güçlü sektörlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi kararı alındığını söyledi. Ergün, "Sanayi üretiminde önümüzdeki 10 yıl içinde yüksek teknolojiye doğru geçişi başarmamız lazım. Devlet, artık sanayiciye uzak değil. İş ve yatırım ortamını sanayicimiz lehine geliştirmek, teşvik ve destek mevzuatının kolaylaştırılması gerekiyor" dedi. Bakan Ergün, sanayide atılacak dev adımları şöyle sıraladı:

TÜRK NASDAQ'I GELİYOR: Teknolojik şirketlerin işlem gördüğü bir teknoloji borsası (NASDAQ benzeri) oluşturulacak. Türkiye'nin meslek haritası çıkarılacak. İstihdam politikaları buna göre belirlenecek.

GİRİŞİMCİLERE TAM DESTEK: Girişimcilik dersleri ilköğretimden itibaren başlayacak. Girişimci adaylarına danışmanlık hizmeti verilecek, deneyimleri aktarmak üzere ağ grupları oluşturulacak.

SANAYİDE GÜÇ BİRLİĞİ: Sanayi yatırım bölgelerinde kümelenme faaliyetleri desteklenecek. Kümelenme Akademisi kurulacak.

ROBOTİK EĞİTİM BAŞLIYOR: Bilişim, biyoteknoloji, nanoteknoloji, ileri malzeme, genetik, robotik, yapay zeka, hava, uzay ve savunma teknolojileri, organik tarım, nükleer teknoloji gibi geleceğin fırsat alanları eğitim sistemi ile uyumlu hale getirilecek.

KOBİ'LER GÜÇLENECEK: Türkiye'nin uluslararası rekabette öne çıkabileceği güçlü sektörler desteklenecek. KOBİ'lerin inovasyon kapasiteleri artırılacak. Biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi kilit öneme sahip teknolojilerin sanayide kullanımı özendirilecek.

Adımlar arasında yatırım ihtiyaçlarını ve imkânlarını gösteren bir haritanın çıkarılması da olacak. Böylece teşviklerdeki alt sınır küçük işletmeler lehine dönüştürülecek.

Sanayide doktora zamanı
Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre yurtdışında doktorasını tamamlayan ve Türkiye'nin belirlediği öncelikli alanlarda sanayi tecrübesi olan araştırmacılara "eve dön" desteği sağlanacak. Akademisyenler sanayide danışmanlık yapabilecek. Devlet desteklerinin tek bir platformda izlenmesi için kamu, özel sektör ve STK işbirliğinde bir koordinasyon modeli oluşturulacak. Eko-endüstriyel park, endüstriyel simbiyoz gibi uygulamalar yaygınlaştırılacak. Bunun için yeşil alan yaratan organize sanayi bölgelerine teşvik sağlanacak.(Sabah)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler