FİNANS

Yeşil Kart daraltma testi ters tepti

Ücretsiz hizmet alacak kişi sayısı 9.5 milyonken 11 milyona çıkıyor.

Yeşil Kart daraltma testi ters tepti

Maliye Bakanlığı, motorlu taşıtlar vergisini (MTV) ödemeyen yaklaşık 5 milyon kişiyi son olarak SMS’le uyaracak, daha sonra e-haciz işlemine geçecek. MTV borcu olanların banka hesaplarına blokaj konabilecek, kira gelirlerinden vergi borçlusu durumuna düşen evsahipleri ise 5 yıllık gecikmiş borçlarla karşı karşıya gelebilecek.
Maliye Bakanlığı, MTV’sini ödemeyen yaklaşık 5 milyon araç sahibine uyarı mesajı gönderecek. MTV’nin ocak ayındaki ilk taksitini ödemeyen araç sahipleri, daha önce gönderilen mektupların ardından bu kez de telefonlarına gönderilecek SMS’lerle borçlarını ödemeleri konusunda uyarılacak.

Hesaba blokaj konacak
Borç tutarı SMS’lere yazılmayacak, internet üzerinden ya da vergi idarelerinden borçlar öğrenilebilecek. Uyarılara rağmen borçlarını ödemeyenlerle ilgili ise haciz işlemi başlatılacak.
İlk olarak e-haciz yöntemi kullanılacak. Araç sahiplerinin borçları e-haciz yöntemiyle banka hesaplarından tahsil edilecek. Vergi borçlularının banka hesaplarına, Maliye Bakanlığı’nın emri ile blokaj konacak. Maliye, tahsil edeceği tutarı, bu şekilde doğrudan tahsil edebilecek. Hesabında para olmayan borçlular için ise icra takibi başlatılacak.
MTV’ler, kredi kartının yanı sıra anlaşmalı bankalar ve PTT şubeleri üzerinden yapılabilecek. Geçen yıl 4 milyon olan MTV borçlusunun bu yılbaşı itibarıyla 5 milyona çıktığı öngörülüyor.
Maliye, ocak ayı itibarı ile hedeflenen 7.4 milyar liralık MTV’nin yalnızca 3’te 1’inin tahsil edilebilmesi nedeniyle bu konuda titiz davranacak.

Ev sahiplerine ‘mektup’ gitti
Kira Beyannamesi Sistemi’yle vergi tahakkuk ettirilen 1 milyon 500 ev sahibine ise mektup gönderildi. Yeni sistemle 372 bin 208 kişi ilk defa bu şekilde vergi mükellefi yapılırken, beyan edilen kira gelirleri yüzde 29, mükellef sayısı ise yüzde 35 arttı. 25 Mart’a kadar vergi beyannamelerini vermeleri gereken ev sahipleri için ilk taksit ise 1 Nisan’da.
Bu vergi mükellefleri de mektuplu uyarı ve rastgele kontrollerle vergilerini ödemeleri için teşvik ediliyor. 1 Nisan’dan itibaren cezalı duruma düşecek olan evsahipleri, önceden de borçlu olduklarının tespit edilmesi halinde 5 yıl öncesine kadar faizli vergi borcu ödeme mecburiyetiyle karşı
karşıya kalacak.

'Mercedes’e biniyor ama Yeşil Kartı var’ haberlerinin ardından gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi ve sağlık giderlerinin azaltılması için yapılan gelir testi ilginç bir sonuç ortaya çıkardı

Türkiye’de her 5 kişiden biri ücretsiz sağlık hizmeti (Yeşil Kart) almak ya da ödeyeceği prim miktarını öğrenmek için gelir testi yaptırdı. Gelir testi uygulamasının ardından primi devlet tarafından karşılananların sayısı 11 milyona yükseldi.

GELİRLER İNCELENİYOR
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik doğrultusunda GSS gelir testi işlemleri 1 Ocak 2012’den itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemi üzerinden yürütülüyor.

Vakıflara başvuru yapan kişilerin sistem üzerinden merkezi veri tabanlarında kayıtlı mal varlığı bilgileri ve gelir durumları inceleniyor. Ayrıca gerekli görülen durumlarda hane ziyaretleri yapılıyor. Mütevelli heyetleri, ilgili yönetmelik ve genelgeler çerçevesinde hanelerin ortalama aylık gelirlerinden yola çıkarak kişilerin prim ödeyip ödemeyeceklerini, ödeyeceklerse ne kadar ödeme yapacaklarını belirliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın Gelir Testi Sonuç Web Servis Hizmeti üzerinden yaptığı bildirimlere göre, 6 Mart 2013 itibarıyla 15 milyon 282 bin 11 kişi gelir testi yaptırdı. Gelir testi yaptıranların büyük bölümünün yaklaşık 4’te üçünün kişi başına aylık gelirinin brüt asgari ücretin altında olduğu tespit edildi. Bu kapsama giren 11 milyon 63 bin 92 kişinin daha önce Yeşil Kart uygulamasında olduğu gibi prim ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması gerektiği belirlendi.

Gelir testi yaptıranların yüzde 72’si, prim bedeli devlet tarafından karşılanacaklardan oluşturdu. Gelir testi uygulaması öncesinde yaklaşık 9.5 milyon kişi Yeşil Kart kapsamında ücretsiz sağlık hizmeti alıyordu.

Yeşil Kart uygulamalarındaki haksızlıklar, ihtiyaç sahibi olmadığı halde Yeşil kartı olanlara dair hikayeler, haberlere konu oldu. Hatta Mercedes’i ile hastaneye gelip ancak yeşil kartı ile bedava tedavi olanların varlığı konuşuldu. Bu haberler üzerine SGK tarama başlattı ancak sonuç umulduğu gibi çıkmadı.

4 MİLYON 202 BİN KİŞİ 39.2 TL PRİM ÖDEYECEK
Yapılan değerlendirmelerde 4 milyon 202 bin 848 kişinin aylık gelirinin de brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olduğu belirlendi. Bu sonuca göre 39,20 lira GSS primi ödeyeceklerin oranı yüzde 27 olarak tespit edildi. Ayrıca kişi başına aylık geliri brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olduğu için 117,45 lira prim ödeyeceklerin sayısı 461 bin 762, brüt asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu için 234,9 lira prim ödeyeceklerin sayısı 86 bin 349 olarak belirlendi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler