FİNANS

Zonguldak'tan büyük göç başladı

Zonguldak'ta kömür stoklarının şişmesi sektörü çökme noktasına getirdi.

Zonguldak'tan büyük göç başladı

Özel sektörde faaliyet gösteren madenlerde çalışan 6 bin kişiden 2 bin 500'ü şehri terketti, toplamdaki göç ise yan sanayide çalışanlarla birlikte 5 bin kişiyi geçti. Şehirdeki kömür stoklarının şişmesinin en önemli nedeni ise Çatalağzı Termik Santrali'nin bir unitesinde yapılan bakımın tam 1.5 yıldır devam etmesi...

Zonguldak'ta yaşananlarla ilgili bilgi veren Maden ve Enerji Sanayicileri İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ümit Velioğlu, şehrin son 1.5-2 senedir çok zor zamanlar geçirdiğine dikkat çekti. Zonguldak genelinde yılbaşında 132 bin olan çalışan sayısının 120 bine gerilediğini kaydeden Velioğlu, "Bunların 3-4 bininin emekli olduğunu düşünürsek iş gücünde 8 bin kişilik bir kayıp var" dedi.

Zonguldak'ta 18 özel maden şirketinde 6 bin kişinin çalıştığını söyleyen Velioğlu, şunları aktardı:

"Bunların 2 bin 500'ü işten çıktı ve göç etmek zorunda kaldı. Büyük çoğunluğu can havliyle ekmek parası için Soma tarafındaki madenlerde çalışmak üzere gitti. Madencilik sektörü daralınca buna bağlı sektörlerde de kayıp yaşanmaya başladı. Diğer sektörleri eklediğimizde toplamda 6 bin kişinin şehri terk edip gittiğini görüyoruz. Zonguldak'ta özel sektör 25 yıldan bu yana var ve hiç bu kadar büyük bir kayıp yaşanmamıştı"

ÇATALAĞZI ALIMI AZALTTI, SEKTÖR ÇÖKTÜ
Velioğlu, pazarın neden daraldığını da şu sözlerle anlattı: "Normalde biz burada çıkardığımız kömürü yıkarız, sonra zenginleştiririz. Bunun üçte biri atık, kalanı satılabilir kömürdü. Satılabilir kömürün yüzde 50'si düşük kalorili santral yakıtıdır. Diğer yarısı ise demir çelik kömürü ve yakacak kömürü olarak değerlendirilir.

İşte en büyük sıkıntı santral yakıtında yaşanıyor. Çünkü normalde bu kömür devlete ait Çatalağzı Termik Santrali'nde değerlendirilir. Fakat santralin iki ünitesinden birisi 1.5 senedir bakımda. Santralin tek unite çalışması nedeniyle stokları şişti ve kömür alımını azalttı. Şu anda maden şirketlerin stoğunda ciddi miktarda stok birikti ve darboğaza girdiler. Bir kısmı işçi çıkardı, bir kısmı da ücret ödeyemediği için işçiler kendisi çıktı ve gitti. Zonguldak ekonomisi küçüle küçüle önce eridi, şimdi de çökmeye doğru gidiyor."

İKİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Yaşanan darboğazı aşmak için kısa vadede iki çözüm önerisi olduğunu kaydeden Velioğlu, "Bölgede faaliyet gösteren Eren Holding'e ait Çatalağzı'nın dört katı büyüklüğünde bir termik santral var. Ancak onlar da 5 bin kcal'lık ithal kömür kullanıyor. Bizim buradan çıkan kömür ise 3 bin 500 kcal değerinde. Eğer Eren Holding bizim kömürümüzden 300 bin tonluk bir alım yaparsa kısa vadede işler düzelebilir. Bir de Çatalağzı'nın ikinci unitesi yapılan bakım çalışmalarından sonra artık devreye girmek üzere. Süratle yeni bir ihale yapıp piyasadan kömür alımına başlarsa da bizim için çok iyi olur."

Çatalağzı Termik Santrali'nin özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve konu ile ilgili iki kere Enerji Bakanı Taner Yıldız ile görüştüklerini ifade eden Velioğlu, "Biz burayı Zonguldak'taki özel sektörün ve işçi birliklerinin ortak olacağı bir konsorsiyumla almak istiyoruz ki istihdam ve üretim sürsün. Taleplerimizi ortaya koyduk ve bakanlık da konuya sıcak bakıyor" dedi.

Velioğlu, maden sektöründe yaşanan sıkıntıların yanında daha önce de şehirde inşaat sektöründe ciddi bir sıkıntı yaşandığını ve bazı müteahhitlerin iflasının ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Velioğlu, Alaplı'da daha önce gündeme gelen tersanelerdeki büyük iş kaybının da olumsuzluk yaratmaya devam ettiğinin altını çizdi. (Hürriyet)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler