FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir garip Kemerburgaz hikayesi

Kemerburgaz için 1997 yılında hazırlanan imar planının iptal edilmesi üzerine Eyüp Belediyesi öyle bir işlem yaptı ki, bütün Kemerburgazlılar ayağa kalktı!

Bir garip Kemerburgaz hikayesi

İstanbul Kemerburgaz semti sakinleri trajikomik bir durumla karşı karşıya. Bu trajikomik durum ise Kemerburgazlıların yıllardır oturdukları evlerinin neredeyse beşte ikisini hiç haberleri bile olmadan kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaları…

İmar planı iptal olunca…
Her şey 1997 yılında Eyüp Belediyesi tarafından hazırlanan imar planının “adaletsiz” olduğu gerekçesiyle yargı tarafından iptal edilmesiyle başladı. Bu eski imar planına göre, bölgedeki taşınmaz sahipleri, arsa ve arazilerinin yüzde 35’ini kamuya bırakma zorunluluğu söz konusu. İmar planı hazırlama yetkisine sahip tüm belediyeler tarafından yapılan bu uygulamada ayrılan araziye “Düzenleme Ortaklık Payı” (DOP) deniyor ve bu alanlar okul, hastane, yeşil alan… vb. yapımında kullanıyor. Ancak Kemerburgaz bölgesi imar planını mahkemeye götüren bir vatandaşın “Bazı arazilerden DOP istenmemiş” iddiasını mahkemenin haklı bularak imar planını iptal etmesi işleri karıştırdı.

Belediye fırsatı ganimet bildi
Yeni bir imar planı hazırlayan Eyüp Belediyesi, bu iptal olayını fırsat bilerek, eski planda yüzde 35 olan Düzenleme Ortaklık Payı’nı yüzde 39,4’e çıkardı. Belediye boş ve müsait olan ve çoğunluğu da Hazine’ye ait olan arazileri yeşil alan olarak ayırınca, Maliye'nin istimlak edilen payını da arsalarının üstüne ev yapmış vatandaşlardan istedi. Şimdi Kemerburgaz’da 200 metrekarelik bir arsanın 30 metrekaresine Hazine hissedar olmuş durumda. Bazı evlerde sadece Hazine değil arazisi DOP olarak istimlak edilmiş kişiler de pay sahibi oldu. Evlerine durup dururken hissedar çıkan vatandaşlar ise şaşkın.

Belediye önünde “DOP”lu eylem!
Kemerburgaz sakinlerinin Hazine’ye veya ikinci kişilere geçen hisseleri satın almaları yasal olarak mümkün. Ancak bu satın alma işlemini rayiç bedelden yapması istenen vatandaşlar hem bölgedeki yüksek arsa fiyatları nedeniyle o kadar parayı nereden bulacaklarını düşünüyor, hem de kendi evleri için bunca külfete girmek istemiyorlar. Kemerburgaz’da yaşayan hemen herkesi ilgilendiren bu yeni durumdan dolayı mağdur olduklarını belirten Kemerburgaz halkı ise Eyüp Belediyesi önünde eylem yaparak yeni imar planından vazgeçilmesini istedi.

Belediye: “İşlemimiz yasal”
Eyüp Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise yapılan işlemin İmar Kanunu’nun 18. maddesine dayanılarak yapıldığı belirtilerek şöyle denildi: “Mevcut 1/1000'lik meri imar planı ve 3194/5006 sayılı İmar Kanunu 18'inci madde ve 18'inci madde uygulama yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tekrar imar uygulaması işlemi yapılmıştır. Yasal sınırlar içerisinde DOP (ilköğretim, orta, lise) kesintisi değişmiştir. İleriki süreçte kamulaştırılmak üzere sağlık tesisi, belediye hizmet alanı, kapalı spor tesisi gibi plan fonksiyonlarında kullanılmak üzere hisselendirilmiştir. Şu an düzenleme askıdadır. 8 Ağustos 2012 tarihine itirazlar alınıp önce ilçe belediye encümenine sonra da onay için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek”

Kanun ne diyor?
Belediyelerin kendi mücavir alanlarındaki arsa ve arazi düzenlemeleri hakkındaki yetkilerini ve düzenleme ortaklık payını düzenleyen, İmar Kanunu’nun 18. Maddesinin ilgili fıkraları şöyle:

İmar Kanunu Madde 18/1 (Arsa ve arazi düzenlemesi): İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re'sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır.

İmar Kanunu Madde 18/3 (düzenleme ortaklık payı): (Değişik fıkra: 03/12/2003 - 5006 S.K./1. md.) Düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.

<span style="font-size:12.0pt;font-family:"Arial","sans-serif"">(HABERTÜRK-EMLAK ROTASI)

<span style="font-size:12.0pt;font-family:"Arial","sans-serif"">

İSTANBUL’A 288 BİN YENİ KONUT

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler