FİNANS

Yüzde 100 vergi şoku!

Hürriyet gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot, büyükşehir olacak illerde ikamet edenlerin vergi şoku yaşayacağını yazdı.

Yüzde 100 vergi şoku!

İşte Kızılot'un bugünkü yazısı:

"TBMM'de yasalaşması beklenen kanun tasarısı ile 13 ildeki belediyeler, büyükşehir belediyesine dönüşecek ama bu 13 ilde bürosu, evi, mağazası, dükkanı, muayenehanesi ve arsası olana yüzde 100 vergi şoku geliyor.

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesine dönüşecek. Gazi Üniversitesi'nden Prof Dr. Şükrü Kızılot'a göre bu illerde yaşayanlar ev, dükkân, mağaza ve arsa vergisini yüzde 100 artışla ödeyecek.

Kızılot'a göre sadece evlere değil; bürolara, dükkânlara ve mağazalara da yüzde 100 vergi artışı gelecek!
Arsa vergilerine de yüzde 100 artış geliyor! Bu vergilerin yüzde 10'u oranında alınan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" da artacak!

Bu illerdeki esnaf da etkilenecek. Basit usule tabi olan onbinlerce esnaf, gerçek usulde mükellef olacak!

Emlak Vergisi Kanunu'nun 8 ve 18. maddelerine göre, büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içinde, emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.

"Mücavir alan" komşu alan anlamına geliyor. İmar mevzuatı yönünden belediyenin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş olan alan anlamına geliyor ve belediye sınırına bitişik olması gerekmiyor ve de köyleri bile kapsayabiliyor.

VERGİ ORANI NE OLACAK
Emlak vergisi oranları ve buna bağlı olarak ödenecek vergiler yüzde 100 artmış olacak.

Buna göre;
Konutlarda: Binde bir olan oran, "binde iki" olacak.

Konut dışı binalarda: Binde iki olan oran, "binde dört" olarak uygulanacak.

Arsalarda: Binde 3 olan oran, binde 6 olarak uygulanacak.

Esnafa da soğuk duş
13 ilde, basit usule tabi onbinlerce esnaf, büyükşehir belediyesi sınırlarına alınan yerlerin (nüfusu 30 bini aşanlarda) Bakanlar Kurulu'nun 95/6430 sayılı kararına göre; büyükşehir belediyesi sınırları içinde; motorlu taşıtların bakım ve onarımı ile uğraşanlar, lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler, mal imalatı ve alım-satımı ile uğraşanlar (örneğin; bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, otomobil tamircisi, oto elektrikçisi) basit usulde mükellef olamayacağı için gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olarak defter tutacaklar."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler