FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1 hisse alana 5 adet bedava

Hükümetin, küresel krizin etkilerini en aza indirmek için hazırlıklarını sürdürdüğü ekonomik paketin ‘sermaye piyasaları ayağı’ tamamlandı.

SPK, sermaye piyasalarını güçlendirmek, halka açık şirketlerin ‘likidite krizini’ çözmek için bir dizi tedbir hazırlayarak Resmi Gazete’de yayınlanması için Başbakanlık’a gönderdi.

Star Gazetesi'nin haberine göre, tedbirler arasında, bankalara sukuk icara olarak nitelendirilen faizsiz kağıt satış imkanı getirilirken, hisse senedi fiyatı 1 TL’nin altına düşen şirketlere de, promosyonlu hisse satma hakkı getiriliyor. SPK’nın, sermaye piyasalarını güçlendirmek için hazırladığı ekonomik tedbirlerin ayrıntıları şöyle:

1 ADET ALANA 5 ADET BEDAVA

SPK’nın sermaye piyasalarının güçlendirilmesi için hazırladığı bir yönetmelik değişikliği ile krizle birlikte hisse senedi değerleri 1 TL’nin altına düşen şirketlerin likidite sıkıntılarının giderilmesini amaçlıyor. Bunun için hisse değeri 1 TL’nin altındaki şirketlere, promosyonlu satış imkanı getiriliyor. Örneğin, hisse değeri 60 kuruş olan bir şirket, sermaye artırımı nedeniyle hisse senedi ihraç edecek.

Türk Ticaret Kanunu’na göre, ihraç edilecek hisse senedinin değeri 1 TL’nin altında olamıyor. Yeni düzenleme ile hisse değeri 60 kuruş olan bir şirketin yapacağı ihraçtan, kağıt alan yatırımcıya, 60 kuruşluk hisse ve 40 kuruşluk da varant verilecek. Üç yıl vadeli bir varant, yatırımcısına 1.3 TL’den beş adet şirket hissesi alma hakkı verecek. Bu sistemle, 60 kuruşluk hisse alan yatırımcı, üç yıl sonra 6.5 TL’lik hissenin sahibi olacak. Yine hisse değeri 1 TL’nin altındaki şirketlerin hisse ihraçlarını kolaylaştırmak için yapacakları hisse ihraçlarında ‘imtiyazlı hisse’ ve ‘kárdan öncelikli pay alacak hisse’ çıkarma imkanı getiriliyor. Buna göre, şirketler şu anda yatırımcılara kağıtları imtiyazlı hisse veya kárdan öncelikli pay alacak hisse olarak pazarlayabilecekler.

‘FAİZSİZ KAĞIT’ SATIŞI

SPK’NIN hazırladığı yönetmelik değişiklikleri ile bankalara, sukuk icara olarak bilinen faiz öngörmeyen kira sertifikası çıkarma ve satma yetkisi veriliyor. Bunun için SPK Yatırım Fonları Tebliği’nde değişikliğe gidiyor. Yapılacak değişiklik katılım bankalarının dışındaki bankalara da, faizsiz kağıt çıkarma yetkisi verecek. Söz konusu düzenleme, Hazine tarafından hazırlıkları sürdürülen kira sertifikasının da ilk ayağını oluşturuyor.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR TAHVİL ÇIKACAK

Serbest yatırım fonları ve borsa yatırım fonları dışındaki tüm fonların kuruluş ile kayda alma başvuruları birlikte sonuçlandırılacak.

Katılma paylarının kurucu dışında alım satımına aracılık edecek kurumların içtüzükte belirlenmesi zorunluluğu kaldırılıyor.

Garantili ve koruma amaçlı fonların portföylerine vadeli işlem sözleşmelerinin alınmasına imkan tanınıyor.

Borçlanma araçları için tek izin alınacak.

Değiştirilebilir tahvil uygulamaya konulacak. Bu araçla sahibine ihraçcı payları yerine başka ortaklıklara ait hisselerle değişim hakkı verecek.

Hisse senedine dönüştürülebilir tahvillerde sermaye artırım zorunluluğu kaldırılıyor. Vadeleri 2 yıldan bir yıla düşürülüyor.

ŞİRKETLERİN LİKİDİTE SIKINTISI BİTECEK

SPK Başkanı Turan Erol, sermaye piyasalarına yönelik hazırladıkları yönetmeliklerin yayınlanması için Başbakanlığa gönderildiğini belirterek, söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle halka açık şirketlerin likidite sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi. Erol ‘Sermaye piyasalarının önünü açmak için gelişmiş ülkelerdeki tüm örnekler incelendi ve yapılacak düzenlemeler tespit edildi. Bu düzenlemeler, sermaye piyasaları için alınacak en üst düzeydeki tedbirlerdir’ dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler