FİNANS

101 yıllık devin çöküşü: GM iflas etti

ABD'nin 101 yıllık otomotiv şirketi General Motors iflastan korunma yasasına başvurdu. GM, ABD şirketler tarihinin üçüncü büyük iflası oldu.

ABD hükümetinin General Motors'a yeniden yapılanması için tanıdığı süre bugün sona erdi. 101 yıllık ABD'li otomotiv devi General Motors resmen iflastan korunma başvurusunda bulundu.

NTVMSNBC'nin haberine göre, şirket en büyük alacaklılarının 22.76 milyar dolar büyüklüğünde tahvili elinde bulunduran Wilmington Trust olduğunu ve United Auto Workers sendikasına 20.56 milyar dolar büyüklüğünde çalışan yükümlülüğü borcu olduğunu belirtti.

GM'in iflas mahkemesine gitmesi, Amerikan şirketler tarihinin, Lehman Brothers ve Worldcom'un ardından üçüncü büyük iflası anlamına geliyor.

General Motors'un iflastan korunma yasasından çıkmasını kolaylaştıracak bir gelişme kreditörler kanadında yaşandı.

General Motors'un kreditörlerinin çoğunun, hükümetin 27 milyar dolarlık borca karşılık yeni General Motors'tan hisse alma teklifini kabul ettiği bildirildi.

Bu, General Motors'un iflastan korunma sürecinden çıkmasını hızlandıracak bir gelişme olarak yorumlanıyor.

*****

YÜZDE 60'I DEVLETE
ABD hükümetinin, General Motors'taki payının ne olacağı netleşmeye başladı. Buna göre, ABD hükümeti General Motors'a 50 milyar dolar kaynak aktarılması karşılığında şirketin yüzde 60 hissesine sahip olacak. 50 milyar dolar, yılbaşından bu yana verilen 20 milyar dolarlık kaynağı da içeriyor.

Kanada hükümeti, 9.5 milyar dolarlık yardıma karşılık yüzde 12 hisse alacak. Hisselerin geri kalanı ise işçi sendikasına ve kreditörlere ait olacak.

GM iflas korumada, küresel işgücünün yüzde 34'ünü temsil eden 21 bin kişiyi işten çıkarmayı ve bayi sayısını da 2 bin 600'e düşürmeyi planlıyor.

ABD'de Chevrolet, Cadillac, Buick ve GMC markalarına odaklanmayı planlayan GM, yıl sonunda aşamalı olarak Pontiac markasını üretimden kaldırmayı amaçlıyor.

*****

8.3 MİLYON SATTI, TOYOTA'YA GEÇİLDİ
Merkezi, ABD otomotiv şirketlerinin kalbi sayılan Detroit'de bulunan GM, 34 ülkede otomobil ve kamyon üretiyor, 244 bin 500 kişiyi istihdam ediyor ve 140 ülkede araç satıp servis olanağı sağlıyor.

Bünyesinde Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, GM Daewoo, Holden, HUMMER, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall ve Wuling gibi markaları bulunduran GM, geçen yıl 8.35 milyon adet otomobil ve kamyon sattı.

Geçen yıl GM'den daha fazla araç satan Japon otomobil üreticisi Toyota, 77 yıldır ilk kez GM'yi tahtından etti. GM, bugüne kadar yaklaşık 20 milyar dolarlık devlet yardımı aldı.

*****

GEITHNER UMUTLU KONUŞTU
ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bugün Çin'e yaptığı ziyarette ABD otomotiv sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Geithner, ABD'li otomotiv şirketlerinin devlet yardımı almadan iflastan korunma sürecinden çıkacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi. Geithner, hükümet olarak otomotiv şirketlerinden hızlı ve temiz şekilde çıkmak istediklerini ifade etti.

İFLAS KORUMA BAŞVURUSU NEDİR?
ABD’de iflas korumasıyla (bankruptcy protection) ilgili hükümler, İflas Kanunları’nın 11 Nolu Bölümü’nde (Chapter 11) yer alıyor. Bu hükümlere göre, iflas korumasına başvuran ve bu kararı aldıran şirket, tüm maddi yükümlülüklerini mahkeme garantisi altında ertelerken, faaliyetlerini yeniden yapılandırarak düzlüğe çıkma fırsatı yakalıyor. İflas koruması altındaki şirketin kaderini İflas Mahkemesi tarafından alınan kararlar belirliyor. İflas koruması şirketlere borçlarını ertelemek, işçi çıkarmak veya ücretleri düşürmek gibi birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler