OECD üye ülkelerin doğrudan yabancı sermaye giriş-çıkış görünümünü açıkladı.
Türkiye’ye 2009’un ilk yarısında 4 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye akışı yaşandı. İlk altı ayda sermaye çıkışı ise 1 milyar dolar oldu. rakam ABD ve İngiltere için 51 milyar dolar, Meksika için 10 milyar dolar, Slovak Cumhuriyeti için ise 3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
**FDI GİRİŞİ VE ÇIKIŞI
**
OECD üye ülkeler için 2008 ve 2009 yıllarına ait doğrudan yabancı sermaye (FDI) rakamlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye’ye 2009’un ilk yarısında 4 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. Rakamlar diğer OECD ülkeleri için şu düzeylerde gerçekleşti:
Avustralya (12 milyar dolar), Avusturya (4 milyar dolar), Belçika (21 milyar dolar), Kanada (0), Çek Cumhuriyeti (2 milyar dolar), Danimarka (7 milyar dolar), Finlandiya (1 milyar dolar), Fransa (37 milyar dolar), Almanya (14 milyar dolar), Yunanistan (2 milyar dolar), Macaristan (0), İzlanda (0), İtalya (15 milyar dolar), Japonya (6 milyar dolar), Kore (1 milyar dolar), Lüksemburg (11 milyar dolar), Meksika (10 milyar dolar), Hollanda (10 milyar dolar), Yeni Zelanda (0), Norveç (6 milyar dolar), Polonya (1 milyar dolar), Portekiz ( 2 milyar dolar), Slovak Cumhuriyeti (eksi 1 milyar dolar), İspanya (17 milyar dolar), İsveç (8 milyar dolar), İsviçre (8 milyar dolar), Türkiye (4 milyar dolar), İngiltere (51 milyar dolar), ABD (51 milyar dolar.) OECD ülkelerinde 2009’un ilk yarısında toplam 321 milyar dolar sermaye girişi yaşandı.
Raporda, 2009 yılının ilk yarısında FDI çıkışına ilişkin rakamlar da yer aldı. Türkiye çıkışlarda da en alt sırada yer alan ülkelerden biri oldu. İlk yarıda Türkiye’den 1 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşandı. ABD’den 95 milyar dolar, İngiltere’den 55 milyar dolar, İsviçre’den 11 milyar dolar, İspanya’da 18 milyar dolar, Hollanda’dan 24 milyar dolar, Meksika’dan 3 milyar dolar, Kore’den 2 milyar dolar, Portekiz, Polonya, Macaristan ve Yunanistan’dan 1’er milyar dolar, Almanya’dan 36 milyar dolar, Fransa’dan 88 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çıkışı yaşandı. OECD ülkelerinden sermaye çıkışı yılın ilk yarısında toplam 498 milyar dolar oldu.
**OECD AÇIKLAMASI
**
Tahmin OECD’nin 26 Kasım 2009 tarihine kadar uluslar arası birleşme ve devralma aktiviteleri (M&A activity) verilerinin analizine dayandırıldı. OECD’den yapılan açıklamaya göre düşüş, örgüte üye ülkeler alanında en büyük ölçüde yüzde 60 oranında sınırötesi birleşme ve devralmaların değerinde görüldü. Söz konusu birleşme ve devralmaların değeri 2008’deki 1 trilyon dolardan 454 milyar dolara geriledi.
Ancak düşüşte büyük “yükselen ekonomilerden yapılan ve bu ekonomilere yönelik” M&A etkinliğinde ilk keskin azalışların görülmesi de etkili oldu. Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya ve Güney Afrika’da yerleşik firmaların uluslar arası M&A aktivitesi, 2008’deki 121 milyar dolarlık düzeyinden 2009’da 46 milyar dolarlık düzeye geriledi ve yüzde 62 düşüş gösterdi. Bu ülkelere yönelecek M&A aktivitesinin bu yıl ise yüzde 40 düşerek 80 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Paris’te toplanan OECD Küresel Yatırım Forumu öncesinde konuşan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria hükümetlerin yatırım ortamını daha fazla teşvik etme ihtiyacı içinde olduklarını bildirdi. Gurria, “Uluslar arası yatırım politika toplumu, şu anda yükselen ekonomilere doğru yayılmış bulunan kırılgan küresel ekonomi zemini ve uluslar arası yatırım aktivitesindeki keskin düşüşler karşısında rahat içinde olamaz. Uluslar arası korumacılık en ihtiyaç bulunduğu anda uluslar arası yatırmı akımının daha da azalması yoluyla toparlanma üzerinde ciddi risk oluşturur. Küresel zorluklar aynı zamanda edinilebilen kamu kaynaklarını daha da aşan ölçekte yatırımlar gerektiriyor. İş ortamı çözümün temel parçası” dedi.
ANKA