**Finansal açıdan zorlu geçen bir yılın ardından gözler 2010 yılına döndü.
**
Forbes Dergisi yayımladığı bir haber analizle, yatırımcılara 2010 yılında rehberlik edebilecek 10 yatırım tavsiyesinde bulundu.
Analizde değerlendirmelerine yer verilen ABD merkezli araştırma şirketi Arlington Heihgts analistlerinden Roger Wohlner, geçtiğimiz yıl finansal açıdan oldukça zorlu bir yıl olsa da 2010’un yeni yatırımlar için güzel fırsatlar sunacağını söyledi.
İşte yatırımlara yön verecek 10 tavsiye:*****
1- FON MALİYETLERİNİ AZALTIN Yatırımcılar, hisse senetleri ve tahvilleri seçen fon yöneticilerine yüksek miktarda komisyon ödüyor. Ancak bu maliyetten kaçınmanın bir yolu var. Kendi endeks fonunuza sahip olun. Endeks fonları hem normalde ödediğiniz komisyonun yüzde 90 daha ucuza gelmesini sağlar hem de vergi oranını düşürür.
2- BİR ÇIKIŞ PLANINIZ OLSUN Bu yıl borsanın dip seviyelere yaklaşması yatırımda “al ve bekle” stratejisinin popülerliğine gölge düşürdü. Şimdi ise ABD borsasının yılbaşındaki seviyesinden yüzde 26 daha yüksek olmasıyla, hisseleri alıp, bekleyen yatırımcılar o kadar da mantıksız bir iş yapmamış oldu.
Yine de değer kaybeden hisseleri elde tutmaya devam etmek, o kadar da akıllıca bir yatırım değil. Onun yerine, şu an itibariyle elinizdeki hisselerden değer kaybedenleri satmaya başlayın.*****
3- VERGİ ‘CİNİ’ OLUN
Vergi açısından zarar ettiğiniz yatırımlarınızı vergiden muaf olan emeklilik hesaplarınıza kaydırın (ABD için). Kurumsal hisseler ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları bu gruba dâhil olabilir. Hisseleri ve endeks fonlarını ise vergilendirilebilir hesaplara koyun. Bu şekilde kâr ve zarar dengesi yapılabilir.
4- SİGORTA YAPTIRIN
Hayatınız evlilikler, çocuklar ve benzeri gelişmelerle sürekli değişiyor. Bu yüzden acil durumlar el altında olabilecek fonların olmasına özen gösterin.
Bazen sigorta yaptırmak pek çok sıkıntının çözümüne yardımcı olabilir.*****
5- RİSKİ KONTROL ALTINA ALIN
Teknoloji hisseleri balonunun patlamasının ardından kısa bir süre sonra, milyonlarca yatırımcı kısa süreli bir hafıza kaybı yaşayıp, yine riskli varlıklara yöneldi.
Benzer bir risk alınması durumunda, bu risk için ayrılacak kaynak yüksek miktarda olmamalı.
6- BORSACINIZI TANIYIN Sizin için hisse takibi yapan borsacınızın övdüğü ancak borsacınızın bu işten ne kadar alacağını anlamadığınız durumlarda, soru sormaktan çekinmeyin. Özel danışmanla çalışmak işi sizin için daha kolay hale getirebilir.*****
7- PARA HAKKINDA KONUŞUN Birçok aile, para hakkında konuşmaktan hoşlanmaz. Aslında bu büyük bir hata olabilir. Eğer aile zor zamanlar geçiriyorsa, çocuklarla ailenin maddi durumun konuşulması olası şikayetleri daha başındayken önleyecektir. Bu şekilde aile harcamalarını planlı bir şekilde yapıp, tasarruf edebilir.
8- FAZLALIKLARDAN KURTULUN
Emeklilik hesabı, yıllık gelir sigortası, sigorta poliçeleri ve gayrimenkuller ile ilgili dokümanları devam olarak güncelleyin. İsteklerinizi değiştirip, emeklilik ya da sigorta poliçenize bu değişikliği yansıtmazsanız, öncelikli olarak görmek istediğiniz varlıkların istediğiniz yerde olmadığını fark edebilirsiniz.*****
9- REKLAMLARI GÖRMEZDEN GELİN
Borsada bir anda herkesin gözdesi olan ve sağlam bir görüntü sergilemeyen hisseler büyük bir ihtimalle ciddi düşüşler yaşayacaktır. Bu yüzden bir anda yaşanan yükselişlere çok fazla güvenmeyin. En iyi strateji, uzun vadeli finansal hedefler belirleyip, onlara bağlı kalmaktır.
10- FAİZ VE ÜCRET ARTIŞLARINI BEKLEYİN Enflasyonun yükselmesi, cebinizdeki parayla satın alacağınız şeylerin azalmasına neden olur. Enflasyondan etkilemeyen hazine bonolarını ya da kâr payı yüksek hisseleri satın almayı düşünün. Aynı zamanda bütün paranızı da bu kağıtlara yatırmayın. Her zaman yatırımı çeşitlendirmek, dengeli bir portföy için en iyi yoldur.