FİNANS

Alışveriş merkezleri için önemli karar

Sanayi Bakanı Ergün alışveriş merkezlerinin pazar günleri kapanmayacağını söyledi. Ergün, alışveriş merkezlerindeki market ve diğer mağazaların pazar günleri 18.00'de kapanabileceğini belirtti.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, pazar günleri alışveriş merkezlerinin açık olacağını açıkladı. Ergün sadece marketler ve mağazaların pazar günleri saat 18.00’de kapanması yönünde bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Bakan Ergün, alışveriş merkezleri içerisindeki eğlence yerleri ve restoranlarda ise herhangi bir kısıtlamaya gitmeyeceklerini açıkladı.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi:

“Tasarımızda pazar günü alışveriş merkezleri kapalı olacak diye bir madde yok. Böyle isteyenler var. Pazar günü çalışma saatleriyle ilgili bir çalışmamız var o da market bölümlerine ilişkin çalışma saatlerinin kısıtlanmasına ilişkin veya mağazalarla ilgili olacak. Eğlence yerleri veya restaurantlarla ilgili bir süre kısıtlaması söz konusu değil.

Ayrıca pazar günü alışveriş merkezi çalışanları açısından ayda hiç olmazsa bir pazar gününün alışveriş merkezi çalışanlarına izin olarak verilmesi söz konusu. Onların hiç izin yapma şansı yok. Onların da aileleriyle geçirmesi gereken zaman dilimi olması gerekir. Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Ama hiçbir zaman alışveriş merkezlerinin pazar günü kapatılmasına ilişkin bir çalışmamız söz konusu değil. Pazar günleri market ve mağazalarının çalışma saatleri de sabah saat 9.00 akşam 18.00 gibi olabilir. 18.00’lik sınır da market ve diğer mağazalarla ilgili sınır."

İSTANBUL’UN NERESİ ŞEHİR DIŞI
Bakan Ergün alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılmasının ise mümkün olmadığını belirterek ‘İstanbul’un neresi şehir dışı. Bu gerçekçi bir talep değil. Ancak AVM’lere izin sistemi getiriyoruz” diye konuştu.

Bakan Ergün şu noktaların altını çizdi; “AVM’lerin şehir dışına taşınması mevcutlar için gerçekçi bir talep değil. Bir müşteri potansiyeli de var. Biz zaten mevcutlar için bir düzenleme yapmıyoruz. Bu alana bir düzenleme getirmek istiyoruz. O da bir izin sistemi getirmeyi hedefliyoruz. Eğer kentin imarına şehirleşmesine ve ulaşım sistemine zarar veren bir uygulama varsa bunları giderici bir düzenleme getiriliyor. Yine burada kentin şu kadar dışında olsun diye bir kural getirilemiyor. Bazı şehirlerde bu mümkün değil. Mesele İstanbul’da şehrin dışı neresi. İstanbul için şehir dışı tabirini bu tasarı için kullanmak mümkün değil. Önemli olan şehrin imarına, trafiğine zarar vermeyecek bir yol bulmaktır.”

OTOPARKSIZ ALIŞVERİŞ MERKEZİ OLMAYACAK
Bütün alışveriş merkezlerinde otopark mecburiyeti olduğunu belirten Bakan Ergün, "Büyüklüklerine göre otopark alanı değişiyor. Otoparkı olmayan alışveriş merkezi olmayacak. Sadece trafiğe kapalı bölümlerde kurulan alışveriş merkezlerinde zaten trafiğe kapalıysa bunlarda otopark mecburiyeti aranmayacak. Ücretli mi, ücretsiz mi olacak biz onu düzenlemiyoruz. Ona AVM yönetimi karışacak" dedi.

Ergün sözlerini şöyle sürdürdü: "Kültür sanat merkezi kurulması alışveriş merkezlerinin büyüklüğüne göre düzenleniyor. Bunun dışında tedarikçilerle alışveriş merkezleri arasında itilafları giderecek bazı kurallar getiriliyor. Tedarikçilerin alacakları konusunda düzenlemeler yapacağız. Bir de private label dediğimiz market markası alanında kendi markalarıyla satış yapan alışveriş merkezlerinde kendi markalarının nerede ürettirdiklerine dair üzerinde etiket bulunmasına dair kurallar getriliyor. Alışveriş merkezleri konusunda çok hızlı bir değişim yaşanıyor. Bu değişimin daha düzenli ve sağlıklı olmasını istiyoruz. Düzensiz değişimin zarar verme potansiyeli var; bu değişim devam etsin ama sağlıklı devam etsin. İzin sisteminde yaklaşık bir 45 günlük ön çalışma yapılacak. Bu değişim hızını düşürebilir ama sağlıklı hale getiriyor. Bu izinler alışveriş merkezinin büyüklüğüne göre başvuru yeri ya ilçe belediyesi ya büyükşehir belediyesi ya da valilik olarak değişecek."

BAKKALLAR DA VARLIĞINI SÜRDÜRMELİ
Bakkallara ilişkin düzenlemeye değinen Nihat Ergün şöyle konuştu: "Bu tasarı alışveriş merkezlerinin kuruluşlarına düzenleme getiren bir tasarıdır, onu himaye eden koruyan bir tasarı değildir. Bu değişim sağlıklı yaşanmalı. Bu arada bakkalların niteliklerini artırmak için çalışmalarımız var. Esnaf strateji belgesi açıklayacağız. Burada birleşmeler, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, büyük mağazalar ile bakkalar arasında ilişkinin kurulması da düzenlenecektir. Bakkaların da ihtiyacı karşılayacak şekilde varlıklarının sürdürmeleri gerekir. Ama bu hangi sayıda olacak, hangi mahiyette sürdürücekler? Belki bir kısmı birleşecekler, belki bir kısmı ürünlerini değiştirecekler belki bir kısmı pazarlama tekniklerini değiştirecekler."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler