FİNANS

"Amerika yukarı, Avrupa aşağı"

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Amerika ekonomisinin iyi, Avrupa ekonomisinin ise kötü sinyaller verdiği belirtildi.

"USA Yukarı, Europa Aşağı" başlığıyla hazırlanan bültende şu tespitlere yer verildi;

"ABD ekonomisinde toparlanma işaretleri gelmeye devam ediyor. Dün FDIC raporu ABD bankacılık sektörünün göründüğü kadar olmadığını belirttiği 2. Çeyrek raporu, iki gün üst üste eski-yeni konut satışlarında toparlanma ve dün üstüne dayanıklı tüketim malları siparişlerinde gelen yükseliş son 2 aydır belirttiğimiz istikrarın işaretleridir. Dile kolay ABD’de krizden bu yana ilk defa 3 ay üst üste artı yönde yükseliş gösterdi. İkinci el satışları Şubat ayından bu yana en yüksek noktaya ulaştı.

Yeni konut satışlarında üst gelir grubunda toparlanma var ama çarpıcı nitelikte değil. Ama bu toparlanmanın bile beklenmediği ortamda bu verilere bile sevinebiliriz. ABD’de bir toparlanmaya işaret ediyoruz. Bu toparlanma kuşkusuz Beyaz Saray’ın vergi iadesini içeren maliye politikasının bir eseridir. Beyaz Saray bu vergi iadeleri ile ekonomide yüzde 1 oranında büyüme hesaplamışlardı. Faiz indirimlerinin yapamadığı toparlanma kuşkusuz maliye politikaları ile kolayca sağlandı. Faiz indirimleri ekonomiyi harekete geçirmek için bir amaç iken, araç konumuna düştü.

FED’in 4.25’ten 2’ye düşüren hamlesinden bir büyüme çıkmadı. Şimdi maliye politikası bir amaca ulaşırken FED’in faizi bir araç olacak. Yani FED bu ekonomik toparlanmanın önünde bir set çekmek istemeyecek. Dün FED toplantı tutanaklarında olduğu gibi "Faiz oranları düşük değil ama yükselecek."

DÜŞÜK PETROL VE GÜÇLÜ DOLAR ÖNEMLİ

ABD’de tüm müdahaleler yapıldı ve en kötü görüldü. Bundan sonraki süreçte tüketici güveni, psikolojisi, beklentilerine kadar farklı farklı etkilenecek ekonomik hücreler var. Petrol fiyatlarının düşmesi ve doların güçlenmesi bu noktada önem taşıyor. ABD’de yaşanan bu toparlanma dış etkenler tarafından desteklenirse dipten yaşanan bu istikrarlı çıkış devam eder. Aksi halde maliye politikasının yarattığı etki bir tepki olarak kalır. Borsa gibi düşünürsek, sert bir düşüş ardından başarısız gelen bir tepki hareketi trendi değiştirmez. Bu yüzden uyarılmış ABD politikası düşük faiz ortamı ve dış etkenler ile dipten çıkışı desteklenmesi gerekiyor. Bu yüzden düşük petrol ve güçlü dolar önemli. Keza güçlü dolar ve düşük petrol, ABD’de enflasyonunu aşağı çekeceği için FED’in elini rahatlatacaktır. Temmuz ayından itibaren ABD’den gelen verilerde toparlanma devam edecektir. Enflasyonda düşüş daha öncede söylediğimiz gibi kaçınılmazdır. FED’den Lockhart’ta dünkü söylemlerinde Temmuz ayı enflasyonu ABD’de tepedir demiştir. Çünkü Temmuz’da tüm dış faktörler tepe yapmıştır. Petrol fiyatlarında Meksika’da etkili olması beklenen Gustav fırtınası bekleniyor.

Fırtınanın Cuma günü etkili olacağı söyleniyor. Son 3 yılın en büyük kasırgası olacağı söylenirse, petrol fiyatlarında yükseliş Cuma gününden sonra yeniden düşüşe bırakabileceğini söyleyebiliriz. Bugün Beyaz Saray destekli ABD 2. Çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Dün ABD piyasalarında yaşanan yükselişin arkasında yukarıda sunduğumuz manzara ve Freddie Mac-Fannie Mae ekürisinin son 3. gündür yüzde 50’ye varan yükselişin verdiği rahatlık vardı. ABD’de büyüme rakamı 1,9’dan 2,7’ye revize edilmesi bekleniyor. Bu dünkü fiyatların içerisinde yerde buldu. Bu yüzden bu rakam iyi gelmek zorunda.

ECB dün beklenmedik bir şekilde dile geldi ve faiz indirimlerine kapalı olduklarını açıkladılar. ECB’de 2. adamı konumunda Weber faiz indirecek bir durum olmadığını, 2009’un 2. yarısına kadar olmayabileceğini belirtti. Dün ise Euro Bölgesi'nde faiz indirilecek durumları belirtmiştik.

Weber’in ECB’de görevi daha çok gelen tepkiler üzerine kamuoyu yaratmaya yönelik. Dün ayrıca iki ECB üyesinin daha çıkıp fiyat istikrarı üzerine çıkıp konuşması gelecekte ECB’ye gelecek tepkileri kesmeye yönelik. ECB’nin açıklamalarının ne kadar kamuoyu yarattığına bakarsak, dünkü seviyenin bile üzerine çıkamayan bir parite rakamı ile karşılaşırız. Buffet yakın zamanda "Bernanke yerinde olsam istifa ederim" demişti. Euro Bölgesi 3. çeyrekte yine eksi büyüme açıklarsa o zaman kim Thrichet yerinde olmak ister? Fark ortada. ABD ekonomisi yukarı, Avrupa ekonomisi aşağı günler bizi bekliyor."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler