FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aracı kurum beklentileri

İktisat Yatırım

"30 Ağustos tatili öncesinde Çarşamba günü açılışta gelen satışlara rağmen kredi krizinin etkilerinin sadece mali sektörle sınırlı kalacağı beklentisinin Avrupa borsalarında neden olduğu toparlanma ve ABD endeks kontratlarının yukarı yöne işaret etmesi, İMKB-100’ü %0.7 yukarı taşıdı.

Çarşamba günü ABD’de yaşanan yükseliş Türkiye’nin tatil olduğu bir zamana denk gelirken, düne baktığımızda ise karışık bir seyrin izlendiğini görüyoruz.

Her ne kadar Lehman Brothers, analistlerin öngörüleri paralelinde artan kredi maliyetlerinin karlılığını olumsuz etkileyeceğini açıklamışsa da, gerek Avrupa borsalarında olumlu ilk yarı karları paralelinde dün yaşanan yükseliş, gerekse Yen’in değer kaybetmiş olması, YTL’nin de dolar karşısında güne %2 primli başlaması, son olarak da Genel Kurmay Başkanı General Yaşar Büyükanıt’tan gelen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile aradaki buzu kırmaya yönelik adım olarak algılanan açıklama, güne pozitif başlamamıza neden olacaktır.

Bir yandan Avrupa borsalarındaki seyir izklenirken, Fed’den faiz indiriminin ne zaman geleceği ve ne boyutta olacağının tartışıldığı bir dönemde Fed Başkanı Ben Bernake’nin bugün bizim saatimizle 17:00’de yapacağı konuşma, Fed’in faiz politikasına yönelik ipuçları içereceğinden beklenecektir. Öncesinde ise ABD’de açıklanacak olan fabrika siparişleri verisi (Temmuz’da aylık bazda %3.2’lik artış bekleniyor...), Fed’in enflasyon açısından öncü gösterge kabul ettiği PCE endeksi (Temmuz’da aylık %0.3’lük artış bekleniyor...) ile Michigan Tüketici Güven Endeksi (Ağustos’ta 82.5 olarak öngörülüyor...) piyasalar açısından önem taşıyacaktır.

Yurtiçinde ise 60. hükümetin bugün Meclis’te okunacak programı, 5 Eylül’deki güven oylaması öncesinde takip edilecektir."

Şeker Yatırım

"ABD borsalarında yaşanan sert düşüşlerden etkilenerek güne satıcılı başlayan İMKB-100 Endeksi, gün sonuna doğru Avrupa borsalarındaki toparlanma ile %0.69 artarak 48.082 puandan kapandı. Zafer Bayramı nedeniyle tatil olduğumuz dönemde Global piyasaların olumlu bir seyir izlemesinin yanında, yeni kabinenin Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasının da, bugün sınırlı da olsa piyasa üzerinde olumlu bir etkisinin olacağını düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları: Yurt dışı piyasalardaki havanın bozulmasıyla satış baskılı bir seyir izleyen gösterge tahvil günü bileşik %18.32’den tamamladı. Yurt dışına bağlı inişli-çıkışlı seyrin devam ettiği piyasada bugün ay sonu olmasının etkisiyle sakin bir seyrin izlenmesi muhtemel."

Alan Yatırım

"Endeks günü FED tutanaklarının dünya piyasalarında üzerindeki olumsuz etkisiyle negatif yönlü başladı. Fakat gün içi destek seviyelerinden gelen alımlar ve yurtdışı piyasalardaki toparlama nedeniyle %0.69 yükselişle 48,082 seviyesinden kapattı.

Bugün piyasada Japonya’dan gelen olumlu verilerin etkisiyle pozitif yönlü bir açılış bekliyoruz. 48,500 ve 49,000 direnç seviyelerimiz olacak.

TAHVİL VE BONO PİYASASI: Dış piyasalardaki olumsuz seyre bağlı olarak güne satıcılı başlayan bono piyasasında bileşikler %18,50 seviyelerine yükseldi. Bu seviyelerden gelen alımlar ve dış piyasalardaki toparlanma ile piyasada bugün valörlü işlemler %18,37 bileşik seviyesinden kapandı. Piyasada toplam işlem hacmi 673 milyon ytl olarak gerçekleşti. Bankalar arası piyasada Dolar/YTLkuruda 1,34 seviyesinden alıcılı başladığı günü alternatif piyasalardaki toparlanmaya bağlı gelen satışlarla gerileyerek günü 1,3240 seviyesinden kapattı.

Bono piyasasının dış piyasalardaki gelişmelere odaklı yatay seyrine bugünde devam edeceğini, gün içinde dış piyasalarda yaşanan gelişmelerin piyasaya yön vereceğini ve yurtdışındaki belirsizliğin halen devam etmesi nedeniyle alımlar ın satış fırsatı olarak kullanılmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

TEKNİK YORUM: Teknik indikatörlerin gücünü koruması ve alım sinyali vermesi ve para girişi ile önemli psikolojik destek seviyesi 48,000 üzerinde kapanış yaşanması,hem kısa vadeli yükselen trendin devamı açısından önemli olup, hem de aynı zamanda kısa vadeli düşüş trendinin kırıldığını onaylamaktadır.Bu seviyeden satışların karşılanmış olması, uzun vadeli yükselen kanalın karar bölgesi 49,000 hedeflenmesine işaret etmektedir. Ancak DI+DI- nin zayıflaması 48,500 üzerinde alımları zayıflatabilir, 48,950 seviyesinin aşılmasını aşılmasını zorlaştırabilir."

Gedik Yatırım

"İMKB 100 Endeksi Çarşamba gününü 0,69% oranında değer kazancıyla 48.082 seviyesinden kapatırken işlem hacmi de 2,002 milyon ytl olarak gerçekleşti. Piyasalardaki olumlu seyir alternatif piyasalarda da kendini hissettirdi dolar/ytl kotasyonunda 1,327 gösterge faizde 18,40% seviyesinde idi.Yurtdışı piyasalarda da olumlu seyir devam etti. İçerde belirsizliklerin ortadan kalkmış olması ile birlikte kısa vadeli çıkış trendinin devam etmesini beklemekteyiz.

Teknik Analiz: Orta vadeli gevşeme eğilimininden sonra endeksin tepki vermeye çalıştığı gözleniyor. 48.900-49.800 aralığı direnç olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde 46.250 destek, 45.100 alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Endeks üzerinde ağırlığı olan hisseler orta vade için ucuz görünüyor."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler