Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2009-2013 döneminde, çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında bir dizi proje uygulamayı planlıyor.
Bakanlık, uzun vadede çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi, kısa vadede de en kötü koşullarda çocukların çalıştırılmasının engellenmesi amacıyla izlenecek stratejileri ve yöntemleri saptamak, ülke politikasının oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla 2009-2013 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde çeşitli çalışmalar yapılmasını öngörüyor.
Bakanlık, bu çalışmalarla ''Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesi'' kapsamındaki faaliyetlerin etkin bir şekilde yürütülmesini hedefliyor.
Bu konudaki çalışmaları yürütecek Çalışma Genel Müdürlüğü, bakanlığın merkez birimleri ile bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla işbirliği yapacak.
Bakanlık, bu dönemde, çocuk işçiliğinin yoğun olduğu illerde ''Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Ulusal Kampanya Projesi'' ve seçilecek 3 ilde ''Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi'' uygulamayı planlıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ayrıca çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması amacıyla İstanbul'da bir proje uygulamayı öngörüyor.
Bu projeler dışında, yine çocuk işçiliğinin yoğun olduğu illerde araştırma, eğitim, çocuklara ve ailelerine destek sağlanması, mevcut kurumların kapasitelerinin geliştirilmesi, rehabilitasyon, ulusal mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi gibi çalışmalar yürütülecek.
Öte yandan, çocuk işçiliği konusunda çalışma yapan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanacak, uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkelere çocuk işçiliği konusunda işbirliği alanları yaratılacak ve çocuk işçiliğini önlemeye yönelik çalışmalarda bulunulacak.
Çocuk işçiliği ile ilgili yapılan çalışmaların sonuçları ve istatistiki bilgiler derlenecek ve sonuçları kamuoyuna açıklanacak.
Bakanlık, 2007 yılı rakamlarıyla çocuk işçiliği ile mücadele kapsamındaki çalışmalar için 5 yıllık dönemde 31 milyon 34 bin 348 TL kaynak kullanmayı planlıyor.