**Mikro Kredi Programı, Gaziantep'te de binlerce kadının hayatında umut oldu.
**
Dünün yoksul, çaresiz olan kadınları mikro kredi sayesinde yarınlara güvenle bakar oldular. Ne kefile ne teminata gerek olmadan "söze" dayalı güvenle kredi verilen program, "balık verme yerine balık tutmayı" öğretiyor. Kredi alan kadınlar, 100, 500 lira gibi küçük finansal desteklerle büyük işler başarıyor.
Gaziantep'te Şehitkamil ilçesinde Ağustos 2007'de faaliyetlerine başlayan Mikro Kredi Şubesi yetkilileri, mahalle mahalle dolaşarak kadınlara tek tek krediyi anlattı ve bugün 1275 üyeye ulaştı.
Türkiye Grameen Mikro Kredi Programı Şehitkamil Müdürü Songül İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'te çalışmalarına ilk başladıklarında mahalle mahalle dolaştıklarını ve tanıtım yaptıklarını söyledi.
İnal, "Broşürler verdik, fakat çoğu kadının okuma yazması olmadığı için zorlandık, gerekirse tek tek anlattık. Mikro krediyi bilmedikleri için ilk başta çekindiler. Fakat daha sonra güven oluştuktan sonra mahallelerindeki diğer kadınlara ve akrabalarına ulaştılar. Kısa zamanda 1275 üyeye ulaştık. Şahinbey ilçesinin de 600-700 üyesi var" dedi.
"GERİ ÖDEMELERDE SORUN YOK" Gelir getiren bir iş yapabilecek veya bir iş fikri olan kadınlara kredi verdiklerini, aynı mahallede oturan 5 kişinin grup oluşturarak başvurduğunu, 7 günlük eğitimden sonra kredi alabildiklerini anlatan İnal, mikro kredinin bir yıl için verildiğini, yapacakları işe göre ilk başta 500 lira ile 1000 lira arasında kredi verildiğini belirtti.
Songül İnal, "Düzenli ödemelerine bağlı olarak kredi miktarı artıyor. En son bir üyemize 2 bin 500 lira verdik. 500 lira taksitin haftalık geri ödemesi 12 bin 500 lira. Ödemelerde bir sorun yok. Evde el işi yapandan dükkan kurana birçok üyemiz var" dedi.
Şehitkamil Belediyesinin, kadınların yaptıklarını satması için stant açtığını fakat satışta zorlandıkları için bayanların oraya gitmek istemediğini belirten İnal, "Kendilerinin zaten müşterileri hazırdı, sürekli yaptıkları için çevrelerine satıyorlar" diye konuştu.
Songül İnal, Şehitkamil Belediyesi ve İl Özel İdaresinin büyük katkısı olduğunu, Valilik'in fon desteği verdiğini belirtti.
"KADINLAR, EŞLERİNDEN DAHA CESARETLİ"
Kadınların, bir iş kurarken eşlerinden daha cesaretli olduğunu ifade eden İnal, "İlk krediyi verdiğimiz zaman, tanıtım yaparken erkeklere de broşür veriyorduk. Erkekler miktarı duyunca hiç hesaba bile almıyorlardı ama kadınlara 500 lira kredi vereceğim dediğim zaman işin ciddiyetini daha fazla kavrıyor. Zaten kadının kafasında yapacağı bir iş oluyor, olmasa bile eğitim süresince diğer arkadaşlarına bakarak cesaretleniyor. Şimdi üçüncü, dördüncü krediyi verdiğimde eşleri de bayanların yanında bir gururla geliyor. Onlar da o parayı bekliyorlar. Kadınlar eşlerini cesaretlendiriyor, (biz bu işi yaparız) diyor. Parayı hemen değerlendiriyorlar" şeklinde konuştu.
Songül İnal, mikro kredi alan kadınların hayatlarında büyük değişim yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Onu küçük olarak görmüyorlar, toplu para olarak görüyorlar. Evlerine gittiğimiz zaman kendilerinde bir güç hissediyorlar, (siz arkamızdasınız biz bunları yapacağız) deyip kendilerine güveniyorlar. Ayrıca, krediyi verirken bayanların kumbaraları var. Örneğin taksitini öderken 1000 lira bir tarafa atılıyor, bizde birikiyor. Borçları bittikten sonra gelip o tasarruflarını çekiyorlar. O tasarrufları onlar için çok kıymetli."