İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alımların ardından gelen kar satışlarını karşılayarak 24 bin seviyesinde dengelenmeye çalışarak günü tamamladı.
İlk seansta 24 bin direnç seviyesinin üzerine çıkarak, 24 bin 196 puana kadar yükselen Ulusal 100 Endeksi, gelen satışları karşıladı ve seansı 24 bin 113 puan ile yüzde 2.26 oranında artıda tamamladı.
İkinci yarıda bir miktar kar satışı ile 23 bin 800 bölgesine gevşeyen Bileşik Endeks, yeniden 24 bin bölgesine yükseldi ve yatay seyre girerek, haftanın ilk iş gününü 23 bin 991 puan ile (yüzde 1.75) 411 puan artıda tamamladı.
İşlem hacmi birinci seansta 442.250.867 TL, ikinci seansta 533.852.418 TL olurken, toplamda 979.103.285 TL olarak gerçekleşti.
ABD borsaları özellikle bazı büyük bankaların tümüyle kamulaştırılabileceği endişeleri ile düşüş kaydetse de, Wall Street Journal'da yer alan bir haberde hükümetin Citigroup'taki payının yüzde 40’ı geçmeyeceğine yer verilmesi vadeli kontratlarda ve diğer piyasalarda olumlu algılandı.
Citigroup'a devlet tarafından yeni sermaye enjeksiyonu yapılmasının ardından ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın banka destek planını bu hafta içinde açıklamasına yönelik beklenti ve Avrupa ülkelerinin yeni adımlar atması piyasalarda belirsizliğin azalması ile risk iştahının artmasına neden oldu.
Tepki hareketlerinin yaşandığı piyasalarda, temkinli tavır sürerken, İMKB'de yurtdışı piyasalara bağlı hareketin devam ettiği gözleniyor.
Bu hafta Salı günü ABD'de Barack Obama'nın Kongre sunumu ve ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması, Çarşamba günü ABD ikinci el konut satışları ve Almanaya son çeyrek büyüme rakamları, Perşembe günü ABD yeni konut satışları ve dayanıklı tüketim verileri, Cuma günü ise ABD son çeyrek büyüme verileri izlenecek.
Yurtiçinde IMF anlaşmasına yönelik gelişmelerin yukarı hareketi sınırlayabileceği ifade ediliyor. İçeride Perşembe günkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ve Cuma günü açıklanacak Ocak ayı dış ticaret verileri takip edilecek.
Deha Menkul Kıymetler Yatırım Uzmanı Süleyman Sabancı, İMKB'de yurtdışı piyasaların etkilerinin devam ettiğinin görüldüğünü söyledi.
Süleyman Sabancı, "Geçen haftanın sonuna baktığımızda, Cuma günü yüzde 3.52 oranında düşüş olduğunu gözlüyoruz. Ancak bugün avro/dolar paritesinin dolar lehine çalışması ve Avrupa borsalarının artıda olması İMKB'yi yukarı çekiyor gibi görünüyor" dedi.
Sabancı, yukarı hareketin çok güçlü olduğunun söylenemeyeceğini ifade ederek, işlem hacminin 750 milyon TL civarında gerçekleştiğini bildirdi ve bu hacimle yukarı hareketin çok kolay olmadığını kaydetti.
Bu hafta sonuna kadar IMF ile ilgili anlaşma olacağına dair bir haber çıkmasının İMKB'yi yukarı doğru itebileceğinin altını çizen Yatırım Uzmanı Sabancı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Yukarı hareketlerde 25 bin - 25 bin 200 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak görüntüye baktığımızda bu işlem hacmiyle ve Avrupa borsalarındaki iniş-çıkışlarla İMKB'nin de çok fazla yukarı gidebileceğini sanmıyorum. Görüntü olarak baktığımızda, 23 bin 300 - 25 bin 300 bandına sıkışacağız gibi görünüyor. Ancak bu seviyenin altı da mümkün.
Denetim desteği biraz daha artarsa ABD ile Avrupa borsaları yukarı hareket edebilir ve bu da bizi yukarı doğru taşıyabilir. Ancak şu anda 23 bin 500 - 25 bin 300 arasındaki seyrin devam edeceği görülüyor. Daha yukarı için özel haberlere ihtiyaç var. IMF ile anlaşma sağlanmasına yönelik bir haber endeksi daha yukarılara taşıyabilir.
12 aylık bilançolar Mart ayının ikinci haftasına kadar gelecek. Bilanço bazlı hareketler olabilir. Ancak son çeyrek ile ilgili fazla bir beklenti içine girmemek gerekiyor.
Yurtdışı piyasalardaki düşüş ve yükselişler bizim piyasamızı etkilemeye devam edecektir."