FİNANS

Borsa'da kritik 23.000 seviyesi test ediliyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), alıcılı açılışın hemen ardından yönünü yeniden aşağı çevirdi.

Ulusal 100 Endeksi ilk seansı 446 puanlık düşüşle 23048 puandan tamamladı. Birinci seansta hisse senetleri ortalama yüzde 1.89 oranında değer kaybetti. İşlem hacmi 358.092.489 YTL oldu

Güne 23517 puandan pozitif bölgede başlayan İMKB 100 Endeksi, kâr realizasyonlarının devamı ile 23000 bölgesinin de altına sarktı ve en düşük 22895 puanı gördü.

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Dün ABD borsaları ABD'de konut inşaatçılarının piyasaya güveninin rekor seviyelere gerilemesinin etkisi ile geriledikten sonra HP'den gelen rakamlar, enerji ve teknoloji sektörü hisselerine gelen alımların etkisiyle son yarım saatinde gelen alımlarla günü artıda kapattı.

Krizin reel sektöre yansımasına yönelik endişeler, ABD'de otomotiv sektörüne ilişkin belirsizliğin sürmesi, Asya borsalarındaki kayıplar, Avrupa borsaları ile vadeli ABD endeks kontratlarının olumsuz görünümü, İMKB'nin satış baskısı altında kalmasına neden oldu.

Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak TÜFE ve yeni konut başlangıçları verileri takip edilecek.

Yurtiçinde ise hükümetin reel sektör için hazırladığı destek paketi ve IMF ile yapılacak olası bir anlaşmaya ilişkin gelişmeler izlenirken, bu akşam Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) açıklayacağı faiz kararı bekleniyor.

Deha Menkul Kıymetler Yatırım Uzmanı Süleyman Sabancı, bugün gelinen seviyeler ile endekste yeni en düşük noktalar yaratıldığını ifade ederek, 22700 ile23000 arasında tutunma sağlanamaması halinde, 21000-21500 seviyesine kadar düşüş hareketinin yaşanacak gibi göründüğünü bildirdi.

Sabancı, Türkiye ile IMF arasında ihtiyati de olsa bir Stand-by anlaşmasının imzalanmasının olumlu algılanacağını, ancak dünya piyasalarındaki çalkantının bir süre daha devam edebileceğini ve toparlanmanın biraz güç göründüğünü dile getirerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İşten çıkarmalar ülkemizde de söz konusu olmaya başladı. Bu tip olumsuzluklar yaşandığı sürece, endeksin yeniden toparlanıp yükselmesi mümkün olmayabilir. Arada tepkiler ve yüzde 20-25 gibi sert yükselişler olabilir. Ancak yükseliş trendine geçtik diyebileceğimiz yükselişlerin yaşanması zor görünüyor. 7-8 ay boyunca çok büyük bir ralli ya da çok büyük bir toparlanma hareketi beklememek lazım.

9 aylık bilanço rakamları geldi. Şimdi 12 aylık rakamları bekliyoruz. 2009 yılı Şubat ayının sonu, Mart ayına denk gelecek 12 aylık sonuçlarda hem mali hem de sanayi şirketleri açısından sorunların asıl yansımalarını görebiliriz. Bu nedenle piyasada şu aşamada yukarı yönlü büyük hareketlenmeler olmayacak diyebiliriz.

İMKB açısından daha aşağı seviyeler olup olmadığına bakıldığında, mevcut durum itibariyle 20000 bölgesinin iyi bir destek olduğu görülüyor. Zaten bu seviyeye gevşersek dövizde yukarı hareket olur diye düşünüyorum. Genelde döviz tarafında yaşanan yükseliş hareketi 1.7000 bölgesinin üzerine çıktığında Merkez Bankası'ndan müdahale geliyor. Döviz bazında endeksin geçmiş dönemlerdeki seyrine baktığımızda 0.8 dolar civarında dip oluştuğunu görüyoruz. Bu bölgeye gelmeden önceki ciddi destek 1.2 dolar seviyesidir. Bu seviye 1.7000 dolardan hesaplandığında TL bazında 20400 seviyesi yapar. Görüşüm bu seviyenin görülmeyeceği, ancak 21000-21500 bölgesine gevşeme yaşanacağı yönünde.

Öte yandan faiz hala cazibesini koruyor. Şu anda yüzde 23.00 civarında olan faiz bile ciddi bir oran. Bu senaryo gerçekleşirse faizler de daha yukarı seviyeleri görür ve yüzde 25.00 bölgesini zorlayabilir. Bu durumda pek olumlu bir tablo oluşmaz. Zaten piyasalardaki mevcut psikolojik ortam da iyi değil."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler