İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne satıcılı bir seyirle başladı.
Açılışta 24501 puana kadar gerileyen Ulusal 100 Endeksi, bir miktar tepki alımı ile 25000 bölgesine toparlandı.
Ulusal 100 Endeksi, ilk seansı 495 puanlık (yüzde 1.95) düşüşle 24847 puandan tamamladı. Birinci seansta işlem hacmi 604.974.935 YTL oldu.
Dün ABD borsalarından Nasdaq Best Buy'ın tüketici harcamalarındaki düşüş nedeniyle kar beklentilerini düşürmesi ile son 5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, ABD Hazine'sinin banka kurtarma planına ilişkin endişelerle Citigroup ve American Express gibi şirketlerin hisseleri son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Dün ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın bankalardan sorunlu varlıkların satın alınması yönündeki eğilimini değiştirmesi ve kredi kartı, otomotiv kredileri ve diğer tüketici kredilerinin düzeltilmesine yönünde adımlar atılacağını işaret etmesinin kurtarma planına yönelik belirsizliği artırarak, finans sektörü üzerinde baskı yarattığı ve ABD borsalarında yüzde 5'e varan düşüşlerde etkili olduğu görüldü.
Bu sabah Asya borsalarında yaşanan düşüş yönündeki kayıplarınardından, güne satıcılı seyirle başlayan İMKB, Avrupa ve vadeli ABD borsaları ile Rusya piyasası takip ediyor.
Bugün ABD'de TSİ 15:30'da dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik başvurusu rakamları açıklanacak. Bugün ayrıca Wal-Mart tarafından açıklanacak üçüncü çeyrek bilanço rakamları takip edilecek.
Global piyasalar kurtarma paketlerinin tüketimi kısıtlayacağı için resesyonunun beklenenden daha şiddetli olabileceği ve krizin derinleşebileceği endişeleri ile gözlenen riskten kaçış eğilimi gelişmekte olan ülkelerin borsaları ile para birimlerindeki kayıpları artırıyor.
Orion Investment Menkul Değerler Araştırma Direktörü Muhittin Küley, dün ABD tarafında ciddi kayıpların yaşandığının görüldüğünü dile getirdi.
Küley, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson'ın 700 milyar dolarlık kurtarma planında değişikliğe gitmesi ve sorunlu mortgage varlıklarını almak yerine önceliği tüketicilerin kredi sorununu çözmeye verdiklerini açıklamasının ABD borsalarındaki düşüşte etkili olduğunu belirterek, "Poulson'ın yaptığı karar değişikliğinin hem işlerin daha kötüye gittiği şeklinde yorumlandı. Hem de bundan sonra ABD'de hükümetin şirketleri ve kurumları ne derece kurtarabileceği konusunun sorgulanmasına neden oldu" diye konuştu.
Küley, özellikle son birkaç gündür Rusya piyasasının yakından takip edildiğinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Rusya'da kötü bir seyir olduğunda, bizde de yabancı çıkışı yaşandığını görüyoruz. Bu çıkışa bağlı olarak kurda yukarı hareket gözlüyoruz. İMKB'de negatif seyrin devam ettiğini gözlüyoruz.
Dün Dünya Bankası'nın Türkiye'de 2009 yılı için 130 milyar dolarlık dış kaynak öngörüsü vardı. Son dönemde IMF ile yeni BİR anlaşma imzalanıp imzalanmayacağı konusundaki belirsizliği de dikkate alırsak, yatırımcıların Türk hisse senetlerine karşı temkinli olması beklenebilir."
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, dün Active Academy tarafından düzenlenen ve ana teması "Küresel Kriz ve Türkiye" olarak belirlenen 6. Uluslararası Finans Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelecek yıl 130 milyar dolarlık dış finansmana ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Zachau, küresel ekonomi ve finansal krizin Türkiye'yi etkileyeceğini, çünkü tüm gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini belirtmişti.