FİNANS

"Bu kriz Türkiye'ye diz çöktürür"

Paslanmaz Çelik Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (PASİAD) dün Yeşilyurt Çınar Otel'de düzenlediği "Global Krizin Gölgesinde 2008 Yılı Ekonomik Beklentiler - Sektörel Güç Birliği" konulu toplantıya onur konuğu olarak katılan uzman ekonomist, yazar Uğur Civelek, katılımcıları genel ekonomik gidişat konusunda bilgilendirdi. Global ekonominin resmen bir kriz yaşadığını belirten Civelek, gerekli önlemlerin alınmaması halinde, krizin Türkiye'ye diz çöktüreceğini dile getirdi.

"Şuanda 2001 Krizi sonrasında yaşadığımız sorunların 5 kat fazla sorunumuz var" diyen Civelek, 2008'in, son 4 yıldan daha zor geçeceğini ifade etti. Türkiye'nin "borcu borçla kapatmak" gibi günümüz ekonomik dünyasında kabul edilemeyecek bir hareket içerisinde olduğunu kaydeden Civelek, "Daha önce yaşamadığımız bir dönem yaşayacağız" dedi.

Krizin temelinde ABD'de yaşanan durgunluk ve petrol fiyatlarındaki artışın yattığını anlatan Civelek, şu şekilde konuştu; "George Soros, 'Son 60 yılın en ağır krizini yaşıyoruz' dedi ve bence de haklı. Tedbir alınmaması halinde daha zor günlerin Türkiye'yi beklediğini bilmemiz gerekir. 1994, 2001, Asya ve Rusya krizleri sürpriz değildi. Bu krizlerin hepsi bağıra bağıra geldi ve tedbir alınmadığı için bu kadar hasar alındı. Şu anda da benzer şekilde bir kriz geliyorum diyor. Hatta geldi, kriz yaşanıyor ama bilinçli olarak örtbas ediliyor. Bundan sonra kimse size kriz geliyor demez. Krizi sonuna kadar saklamaya çalışırlar. Bu kriz Türkiye'yi diz çöktürebilir. 'Sanayide mucize gerçekleştirdik', '100 milyar dolar ihracatı aştık' diyoruz. Peki ya ithalat? 2001 yılından beri yüzde 35-40 büyüme gerçekleştirdik. Ama bu büyümede sanayinin geliri artmadı. Enflasyonu döviz kurunu aşağı çekerek baskı altında tutuyoruz. TL'yi değerli tutarak üreticiye kambur ekliyoruz. 2001 krizi cari açık nedeniyle çıktı. Bugün de cari açık konusunda farklı bir noktada değiliz."

"KRİZE ÖNLEM ALINMIYOR"

Türkiye'de ve dünyada sanayi üretiminin, son yıllarda Çin ve Hindistan'da faaliyete geçen kapasiteler nedeniyle geri gittiğini hatırlatan Uğur Civelek, bundan sonra sanayide maliyeti yüksek olanın ayakta duramayacağını söyledi. Türkiye'nin sanayide de çok kırılgan bir yapıya sahip olduğunu belirten Civelek, "Çünkü sanayide arz fazlası var. Bunun yanı sıra, şu anda petrol, demir, bakır gibi temel sanayi girdilerinde çok büyük fiyat artışları yaşanıyor. Artan fiyat artışları ve maliyetlerdeki yükselişlerin yarattığı olumsuz tablo nedeniyle dünya sanayi üretimi krizde ve kriz derinleşiyor. Türkiye de bu krizi yaşıyor ve hiçbir önlem alınmıyor" dedi.

"TÜRKİYE BİZİM OLMAKTAN ÇIKIYOR"

Özelleştirmeler konusuna da değinen Uğur Civelek, AKP'nin ilk seçildiği günden beri "devlet elinde ne var ne yoksa" limanlar, hava alanları da dahil olmak üzere satmaya başladığını vurguladı. "Bu ülke bizim olmaktan çıkıyor" diyen Civelek, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Kapitülasyonlar geri geliyor. Problem ciddi. Borcu borçla kapatıyoruz. Gayrimenkul fiyatları inmeye başladı. Finansman ihtiyacı 2008'de 81 milyar dolardan 88 milyar dolara çıktı. Çünkü sıcak para çıkışı yaşanıyor. Bu sene işimiz dış finansman açısından kötü. Dış finansman bulursak, kur 1,05 seviyesinin altına kadar iner. Bu sanayicinin ölmesi demektir. Eğer dış finansman bulamazsak, kur 1,50'ye çıkar. Bu sefer de talep kaybolur. Sanayici yine biter. Yukarı bıyık, aşağı sakal. Fakat kimse bunlardan bahsetmiyor. Çünkü bir saadet zinciri kuruldu. Ama artık sanayide ve tarımda artık bıçak kemiğe dayandı. Artık bir şeyler değişiyor. Bardak taşmak üzere. Yıllardır hükümetin yanı başında yer alan TOBB, TÜSİAD gibi sanayi kesimi temsilcileri acil önlem alın diye bağırmaya başladı."

Uğur Civelek, konuşmasının ardından PASİAD'ın günün anısına verdiği plaketi kabul etti.

Selçuk ALTUN / Finans Editörü

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler