Ocak bütçe gerçekleşmelerine bakıldığında, bir bütçe revizyonuna gidileceği zaten netlik kazanmıştı. Şubat ayı bütçe rakamları ise bütçe rakamlarında yıl sonu hedeflerinin yakalandığını gösteriyor!
Fakat yıl sonunda hedeflenen bütçe açığı daha iki ayda yakalanmış durumda. Geçen sene Şubat ayında 496 Milyon TL bütçe fazlası, bu yılın aynı döneminde 10.3 Milyar TL bütçe açığına dönmüş durumda.
Bütçe gelirleri geçen senin aynı dönemine göre yüzde 2.5 artış göstermesine karşın, bütçe giderleri yüzde 35.5 oranında artış gösterdi. Cari transferleri diyebileceğimiz, devletten halka transferler kalemi seçimler nedeniyle ilk iki ayda 5.1 Milyar TL artmış durumda.
Yerel seçimler olmasaydı, bütçe giderlerinin ilk iki ay sonuçları çok başarılı diyebilirdik. Zaten bütçe revizyonu gerektirecek nedenler gider bacağında yaşanmıyor. Bütçe dengesi gelirler kaleminde bozuluyor. Özel Tüketim Vergisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 oranında geriledi.
Geçen yılın aynı dönemine göre ithalde alınan KDV yüzde 34.4, dahilde alınan KDV yüzde 1.2 oranında geriledi. ÖTV ve KDV’den bu sene içerisinde elde edilmesi beklenen gelir, bütçe gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturuyor. İthalde alınan KDV’de rekor düşüş, Şubat ayında dış ticaret fazlası verileceğinin habercisi durumunda. Ekonomi canlanmadan vergi gelirlerini artırmanın bir yolu yok. Bütçe rakamları ekonominin ve istihdamın ne kadar daraldığının bir göstergesi.
Devletin ekonomiyi canlandırma paketlerinin içeriğine bakıldığında ÖTV indirimleri ve Varlık Barışı gibi önemli adımları aynı zamanda bütçe gelirlerini canlandırma paketleri. Bu hafta seçim sona erdikten sonra bütçe ile ilgili atılacak adımlar ve IMF ile pazarlıklar daha önemli olacak. 2009 yeni büyüme hedefi ve vergi revizyonları ile birlikte 2009’a yeniden başlayacağız. Seçimler sonrasında IMF ile Hükümet’in ortak nokta bulması daha kolaylaşacak.
Hükümet IMF ile bir yandan pazarlık yaparken, diğer yandan seçim yatırımlarını gerçekleştirdi. IMF ile ilk masaya oturduğumuz zamana göre ekonomik olarak daha kötü bir durumdayız ama pazarlık şartlarında daha fazla adım atmış durumdayız. IMF şartlarını mevcut tabloya göre daha fazla sıkılaştırmazsa, stand-by anlaşması bu tablo içerisinde seçimler sonrasında imzalanabilir.
(Turkish Yatırım Menkul Değerler)