Merrill Lynch tarafından bugün yayınlanan bir raporda şirketin analistlerinin Türkiye’de gerçekleştirdikleri ziyarete ve bu ziyaret sonucunda yapılan değerlendirmelere yer verildi.
Merrill Lynch, Türkiye’de artan siyasi risklere dikkat çekerek, yükselen enflasyonla birleşen risklerin YTL'yi kırılgan bir hale getirdiğini ifade etti.
Merrill Lynch'in açıklamasında şöyle denildi:
YÜKSEK BÜYÜME, YÜKSEK ENFLASYON, POLİTİK BELİRSİZLİK
"Türkiye’ye 21-23 Mayıs tarihlerinde bir ziyaret gerçekleştirdik ve politika belirleyicilerle, hükümet dışı organizasyonlarla, politik analistlerle, yerel ekonomistlerle ve özel sektör temsilcileri ile görüştük.
Bu görüşmeler sonunda makroekonomik görünüm kötüleşmeye devam edeceği 2002 ila 2007 yılları arasında görülen düşük enflasyon, yüksek büyüme ve siyasi istikrar surecinin yerini işsizlikte artış, enflasyonda yükseliş ve siyasi istikrarsızlığın artmakta olduğu bir sürecin aldığı görüldü.
Siyasi alanda belirsizlikler iki temel faktörden kaynaklanıyor. İlk olarak Ak Parti'nin kapatılması ve bazı siyasilere yasak gelmesi konusu ve ikinci olarak üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılıp bırakılmayacağı yönündeki mahkeme kararına yönelik beklentiler.
Ak Parti’nin kapatılacağına ve Başbakan Erdoğan’a siyasi yasak geleceğine inananların sayısı bir hayli fazla. Türkiye’de Anayasa Mahkemesi daha önce de benzer yönde kararlar aldı ve yine alabilir. Bu gelişme reform ajandasını geriye atacak bir sonuç doğurabilir.
Kapatma kararı alınması halinde bu durumda yerel ve genel seçimlerin erkene alınması söz konusu olacaktır. Erken seçim kararı da pek çok reformun ertelenmesi anlamına gelecektir.
Türkiye’de AKP'nin kapatılacağı konusunda genel bir konsonsu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak önemli olan bundan sonra yaşanacaklar olacaktır.
Türkiye’nin dış borçlanma kağıtlarına ilişkin "piyasanın altında getiri" yönündeki değerlendirmemiz bu gezimizde de onaylandı.
Dış ödemeler dengesinin kırılgan yapısı ve son gelişmeler Türkiye’de borçlanma kağıtlarında yüksek volatilitenin devam edeceğine işaret ediyor. Önümüzdeki bir kaç ay için Türkiye'nin dış borçlanma kağıtlarında performans altı bir seyir izlenebilir.
Buna bağlı olarak YTL'nin de kırılgan yapısını koruduğu söylenebilir."