FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar 1,48 lirayı aştı

**Euro Bölgesi borç krizi endişeleri nedeniyle piyasalarda tansiyon yüksek. Dolar 1,48 liranın üzerine çıktı.

**

Euro Bölgesi borç krizi ve Kore'de artan gerginlik piyasalardaki tansiyonu yüksek tutarken, Euro'nun dolar karşısındaki değer kaybına paralel dolar/TL'de yukarı yönlü eğilim devam ediyor.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,4710 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,4750 seviyesinden açıldı. Dolar daha sonra yükselişini sürdürdü ve 1,4850 TL'ye kadar yükseldi.

Euro'daki kayıp devam ediyor. Euro/dolar paritesi 1,3359 ile iki ayın en düşüğüne geriledi.

Bankacılar, İrlanda'nın ardından sorunun İspanya'ya da sıçrayacağına yönelik endişelerin piyasalarda riskten kaçınma eğilimine neden olduğunu belirtirken, piyasalarda dünkü yaşanan sert hareketlerin ardından bugün düzeltme hareketi de görülebileceği görüşünde.

Hafta başında İrlanda'nın kurtarma planının açıklanmasıyla Euro/doların ilk etapta yükselişe geçtiğini ancak yılsonu nedeniyle işlemcilerin artık pozisyon kapamalara başladığını dolayısıyla Euro/dolara satış geldiğini söyleyen bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Euro/doların hareketi dün daha da hızlandı ve sert düşüş gördük. Yurtdışında tüm borsalarda satış dalgası da gelince dolar/TL yükselişe geçti. Piyasalardaki riskten kaçış eğilimi tüm gelişmekte olan piyasaları zayıflatıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Kore ile ilgili haberler artık fiyatlarda. İrlanda da artık fiyatlarda dolayısıyla not düşürülmesi biraz etkili olabiliyor. Dünkü sert hareketin ardından bugün düzeltme görebiliriz. Bu durumda Euro/dolarda 1,3460, dolar/TL'de ise 1,47'lere hareket görebiliriz" dedi.

ABD borsaları, yatırımcıların dün Kore yarımadasında yaşanan gerginlik ve artan Euro Bölgesi borç endişeleriyle düştü. Beklenmeyen gerginlik yatırımcı kaygılarını artırırken, Wall Street'in korku göstergesi CBOE volatilite endeksi yüzde 12.3 yükseldi.

Asya borsaları Kore'de yaşanan gerginliğin ardından gelen yoğun satışlardan sonra bugün yatay seyir izledi.

Dünü yüzde 2.3 düşüşle kapatan İMKB'de kayıp bugün de sürüyor. İMKB 66 bin puanın da altına indi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler