FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar nereye kadar yükselebilir?

**Almanya'nın bazı işlemleri yasaklamasıyla dolar içeride 1,59 liraya dayandı.

**

Almanya'nın bazı hisse senedi ve tahviller üzerindeki özel işlemlerin yasaklanmasındaki tek taraflı girişiminin endişeli yatırımcılar arasında yeni bir belirsizlik ve riskten kaçınma dalgası oluşturmasını takiben kur ve faiz hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi.

Bankacılar, dolar/TL kurunun 1.59 - 1.60 ile 1.57 bandında hareket etmesini, gösterge faizin ise yüzde 9.15 - 9.45 bandında kalacağını ifade ediyorlar.

Bir banka yetkilisi, yurtdışı piyasaların Salı akşamı ve dün oldukça bozuk olduğunu hatırlatarak, "Dolar/TL kuru dün 1.5900'lara geldi. Bu sabah hem müşteri satışı, hem de avro/dolar paritesinin 1.2400'lerin üzerine çıkmasıyla 1.5700 kadar gelindi" diye konuştu.

Banka yetkilisi, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Fakat avro/dolar paritesinin yukarıya olan hareketini sağlıklı bir şekilde sürdüremediğini gözlüyoruz. Diğer bir nokta da avroya karşı yen pozisyonları vardı. Şimdi onlarda bir miktar kapanma oluyor. Avro/TL'ye baktığımızda değer kaybediyoruz. Bu nedenle avro/dolar paritesinin yukarı gitmesi bizi yine de aynı oranda etkilemiyor.

Yukarıdaki seviyeler önce 1.5900, sonra 1.6000 var diye düşünüyorum. Aşağıda şimdilik 1.5700'ler gözüküyor. Ardından 1.5550 görünüyor. Ama görüntü borsaların hala toparlayamayacağı ve mevcut seyrin biraz daha süreceği yönünde. Kısa satışın yasaklanması çok ortak bir karar olmadığı için piyasayı huzursuz etti. Yenlerde de etkisi var. Bu nedenle kurda yukarı hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle de avro/dolar ve sepette daha sert hareketler görebiliriz.

Faiz tarafına baktığımızda, bugün kur tarafına göre daha sakin açıldığını ve panik havasının yaşanmadığını gözlüyoruz. Şu anda yaklaşık yüzde 9.26'larda trade ediyor.

Salı günü faiz kararından sonra yüzde 9.12 seviyesinden kapanış olmuştu. Şu bir gerçek ki, tüm dünya da hem büyüme endişeleri oluşuyor, hem de likiditenin devam etmesi gerektiği konuşulmaya başlandı. Dolayısıyla bu faiz için iyimser bir ortam. Bizde de faiz tarafındaki satışlar daha sınırlı olacak.

Fakat likidite olduğu sürece. Bugünkü kapanış yüzde 9.17 seviyesindeydi. Şu anda 9.29 civarında. Arada 50 milyonluk işlem geçmiş. Likidetinin olup olmayacağı çok önemli. Aşağıda yüzde 9.20 - 9.15, yukarıda ise 9.45 olarak düşünüyorum seviyeleri. Ancak gerek Salı günü TCMB tarafından yapılan açıklama, gerekse şu anki konjonktüre baktığımızda, faizin pariteye göre daha makul seviyelerde kalmasını destekleyen bir görüntü var. Çok fazla satış yiyeceğini düşünmüyorum. Satış gelirse de kurun anlık sıçramaları yüzünden gelecektir."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler