FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar yönünü tekrar aşağı çevirdi

**ABD Merkez Bankası (FED) ekonominin resesyondan çıkışa işaret ettiğini ve faizlerin ekonomideki toparlanmayı desteklemek için uzun bir süre düşük seviyede kalacağını açıklarken uzmanlar, küresel risk iştahında belirgin bir artışa neden olan bu açıklamayla iç piyasada kur ve faizde yönün yeniden aşağı çevrilmesini beklediklerini söylediler.

**

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,4940/80 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.48'in de altına indi.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,4850, avro 2,1100 liradan güne başladı.*****

Kapalıçarşı'da 1,4750 liradan alınan dolar 1,4850 liradan satılıyor. 2,1000 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,1100 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1,4960 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1220 lira olmuştu.

Uluslararası piyasalarda Avro, bu sabah da ABD Doları karşısında değer kazanıyor.

Ekonomistler, Avro'nun değer kazanmasına neden olarak, Avro Bölgesi ekonomisinde daralmanın geçtiğimiz çeyrekte yavaşladığı beklentilerini ve global resesyonun azalmakta olmasını gösteriyorlar.*****

Avro, başta ABD Doları olmak üzere 16 önemli para biriminden 12'si karşısında değer kazandı. Avro, ABD Doları karşısında 1.4234'e kadar yükselişin ardından düne göre yüzde 0.14 artışla 1.4221'den işlem görüyor.

Avro, Japon Yeni karşısında ise yüzde 0.04 düşüşle 136.440 seviyesinden işlem görüyor.

FED kararının küresel piyasalarda olduğu gibi iç piyasalarda da yön belirleyici olacağını belirten bir bankacı, "Dolar/TL'de dün küresel satış baskısı bugünde kurtarıcı diyebileceğimiz Fed kararı ile küresel piyasalardaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. Fed'den kısa vadede faiz artırımı olmayacağına ilişkin güçlü açıklama ve resesyondan çıkış ibareleri küresel risk iştahındaki artışta öne çıkan en önemli iki neden" dedi.*****

Dolar/TL'de gün içinde 1,48 TL seviyesinin altında hareketler için dış verilerin risk iştahına etkisinin önemli olduğunu belirten bankacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Kısa vadede 1.45'li seviyeler yeniden beklenti dahilinde ancak burada dış piyasanın etkisi önemli, faiz tarafında ise yaklaşan TCMB kararı ile çok kısa vadede yeniden tek haneli seviyeleri görürüz diye düşünüyorum" dedi.

Tezgahüstü piyasada bu sabah ilk işlemlerde gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10.15 seviyesindeydi. Gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi, çarşamba günü spot kapanışta yüzde 10.35 ve valörlü işlemlerde yüzde 10.20 olmuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler