FİNANS

Döviz işlemlerinde günlük hacim 4 Trilyon Dolar

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) son anketine göre, döviz piyasalarındaki günlük işlem hacmi son üç yılda hızlı artarak yüzde 20’lik yükselişle 4 trilyon dolara çıktı.
Merkez bankalarının merkez bankası olarak da bilinen BIS’in üç yıl içinde tamamladığı anketi, bu artışta hedge fonların, sigorta şirketlerinin, merkez bankaları ve bankacılık dışı faaliyetlerde bulunan finans kuruluşlarının güçlenmesinin büyük etkisi olduğunu gösterdi.

Diğer yandan, elektronik platformlar üzerinden yapılan alım-satımın kolaylaşması da döviz işlemlerinin çekiciliğini artırdı.
Anket aynı zamanda, Londra’nın döviz işlemlerinin merkezi olma konumunu biraz daha güçlendirdiğini ortaya koydu. Geçen üç yılda, döviz piyasasında gerçekleşen işlemlerin yarısına yakını Londra’da gerçekleştirildi.
Küresel çapta 53 merkez bankasının ve para politikaları konusunda yetkili isimlerin katıldığı BIS anketi aynı zamanda, bankalararası döviz işlemlerinin ilk kez bankacılık dışı faaliyet gösteren hedge fon ve merkez bankaları gibi kurumların gerçekleştirdiği işlem miktarını geçtiğini gösterdi.
CLS Bank’tan Döviz İşlemleri Masası Şefi Alan Bozian, “Döviz, çok fazla işlemin gerçekleştiği bir yatırım alanı olmaya devam ediyor ve her geçen gün katılımcı sayısının arttığı da görülüyor” dedi.

YEN İŞLEMLERİ ARTIYOR
Döviz işlemlerinde en fazla tercih edilen para birimi dolar olmaya devam ediyor. Ancak 2001 yılında döviz işlemlerinin yüzde 90’ı dolar cinsinden gerçekleşirken, bu oran 2004’te yüzde 85.6’ya düştü.
Dolarda yaşanan bu düşüş euroya ve G-10 ülkeleriyle, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine yaradı.
BIS’in anketi, 2008 yılındaki finansal krizden bu yana döviz piyasasına yönelik yapılmış ilk inceleme olarak görülüyor.
Araştırma, bu süreçte düşük getirili para birimleriyle yüksek getirili yatırımların gerçekleştirildiği carry trade işlemlerindeki balonun söndüğünü de ortaya çıkardı.

Bu süreçte düşük getirili Japon yeniyle, yüksek getirili Avustralya dolarının kullanım oranı da arttı. Her iki para birimi de carry trade işlemlerinde karşılıklı olarak kullanıldığından, her birinin kullanım oranı yüzde 100’den yüzde 200’e çıktı.
Euro/dolar, yüzde 28’lik bir oranda döviz işlemlerinde en fazla kullanım kur çifti olurken, dolar/yen de yüzde 14’lük bir oranla ikinci sırada yer aldı. Sterlin/dolar ise 2004 yılındaki zirvesi yüzde 9’luk oranı korudu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler