FİNANS

Enayi rallisi olasılığı ortadan kalktı

ABD’de 4. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Final rakamları dün açıklandı. Çeyrek bazda yüzde 6.3 oranında daralma ile ABD’de son 26 yılın en kötü büyümesi yaşandı.

ABD’de harcamalar, yatırımlar ve ihracatta yaşanan düşüş büyümede yaşanan daralmayı artırdı. Son 50 yılın ise en büyük 3. büyük düşüşü yaşandı. 1947’den bu yana ABD ekonomisi hiçbir şekilde 2. Çeyrek üst üste yüzde 4’ün üzerinde daralma göstermedi.

Fakat 2009’un 1. Çeyreğinde ABD ekonomisinde yüzde 5.1 oranında daralma bekleniyor. 2009’un 2. Çeyreğinde ABD ekonomisine yönelik büyüme tahmini yüzde 2 daralma yaşanması yönünde. 3.Çeyrek ve 4.Çeyrek ABD ekonomisi için önemli olacak.

Obama’nın 787 milyar dolar tutarında Kurtarma Planı’nın ekonomiyi etkisi, ABD’nin artı büyüme kaydedeceği dönemi gösterecektir. ABD’de bankacılık sektörüne ilişkin büyük bir dalgalanma görülmezse, ABD 4.Çeyrek içerisinde yeniden artı büyümeye Obama Planı eşliğinde gerçekleştirebilir. ABD ekonomisinin cari ve gelecekteki durumu bu şekilde gerçekleşiyor. ABD’de son 26 yılın en kötü büyümesi yaşanmasına karşın analistlerin yüzde 6.7 oranında düşüş beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

İyi olan bir diğer gerçekleşme de ABD’de stoklar tükendi. Hatırlanacağı üzere ABD’de stoklarda yaşanan artış ile yaşanan büyüme, geçen çeyrek içerisinde önemli ölçüde tükendi. Bu da gelecek dönemde yaşanacak üretim artışlarına işaret etmekte. Aynı zamanda fiyatlarda yaşanan rekor düşüşler tüketici ve şirketlerin satın alma gücünü artırdı. Harcanabilir gelirde yaşanan yüzde 2.7 artış ise geçmişte ertelenen tüketimin gelecek dönemde yansıma göstermesini sağlayabilir.

Benzer etki Türkiye’de de görülecek. Son vergi indirimleri ile 2. Çeyrek itibariyle stoklar tükenecek ve üretim artışı cari yıl içerisinde büyümeye etkisini gösterecek.

Roubini dün gerçekleştirdiği bir TV röportajında kar rakamlarının kötü ve beklentilerden daha kötü olacağını belirtti. 2009'da karların nasıl olacağına dair büyük bir yanılsama olduğunu söyledi. Nitekim Roubini’nin bu söylemleri dün çürüdü. Ralli demek, sadece 5 günlük üst üste artı kapanış demektir.

Boğa Rallisi ise dip noktadan yüzde 20’nin üzerinde çıkan rallilere verilen addır. Bu yüzden teknik olarak Enayi rallisi olasılığı mümkün değildir. Roubini’nin şirket karlarına yönelik tezini ise Best Buy ve ConAgra’dan gelen açıklamalar çürüttü. Bu şirketlerden gelen açıklamalar sadece Robini değil piyasalarında büyük yanılsamalar içerisinde olduğunu gösterdi.

ABD’nin GSYIH rakamının detayı ve perakendeci şirketlerden gelen olumlu kar duyuruları ile birlikte Dow Jones yıl içi en dip noktasının yüzde 21 ve S&P yüzde 25 üzerine çıkarak teknik olarak boğa rallisine geçtiler.

Nasdaq için söylenecek bir şey yok. Nasdaq yıllık bazda artıya geçti ve 10 Kasım 2008’den bu yana en yüksek 2. kapanışını gerçekleştirdi. ABD’de bankacılık sektörünün yorulduğunu ve yeni dinamikler gerektiğini belirtmiştik. Nitekim dün ABD’de sert yükselişe karşın Citigroup yüzde 4.75,Wells Fargo yüzde 2.86, Bank Of America yüzde 1.56 gibi oranlarda düştü.

ABD piyasaları 9 Mart’tan bu yana bankalar olmadan da yükselebileceklerini göstermeleri açısından önemliydi. Yurtdışının yurtdışına bakışında değişimde dün gelinen nokta “ Enayi Rallisi Değimliymiş? oldu. Bugün yarın Nasdaq’da dolayısıyla teknoloji hisselerinde bir realizasyon gelebilir.

Bu açığı diğer sektörler kapatırsa yükseliş diğer sektörlerin eşliğinde devam edebilir. Bugün,yarın Nasdaq realizasyon yaşamazsa o zaman Boğa Rallisi hızlanarak devam edebilir. Türkiye’de seçim sonuçları önemli bir değişiklik getirmeyecektir. Seçim sonrasında peşi sıra Londra’da yapılacak G-20’den Türkiye-IMF mesajları ardında ki Ankara’da Ekonomik Koordinasyon toplantısı ve IMF’in geleceği tarihi beklemekte,bekleyişler devam edecek."

(Turkish Yatırım Menkul Değerler)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler