Dünya Sağlık Örgütü siyasilerden “ev ve arabalarda sigara içme yasağı” getirilmesini istedi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Norveç’te 130 bin çocuğun ev ortamında pasif içici olduğunu söyleyerek siyasilerden “ev ve arabalarda sigara içme yasağı” getirilmesini istedi. Aftenposten gazetesinin haberine göre işyerlerinde uygulanan yasaklarla çalışma arkadaşlarının sağlığına olumlu etki yapıldığını ama evde içilen sigarayla çocukların pasif içici konumuna geldiğini belirten WHO’nun önerisine siyasetçiler ve medya sıcak baktıklarını açıkladı. Ülkede çocukların olumsuz etkilenmemesi için evlerde ve özel arabalarda sigara içme yasağının getirilmesini isteyen WHO, “çocukların pasif içici olmaları çok ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor” dedi. Daha önce yapılan bir ankette halkın büyük bir kesimi bu öneriyi kabul ederken gelişmeler üzerine Norveç Sağlık Bakanı Anne-Grete Strom-Erichsen “Norveçli çocukların yüzde 20’si astım ve solunum yolları hastalığından şikayetçi. En önemli etkenlerden birisi de pasif içicilik ve sigara. Bu öneriyi inceliyoruz” dedi.
Türkiye’de kanser tedavisinde büyük doktor açığı var
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün ve bugün bir onkoloğa atfen bazı basın yayın organlarında yer alan “Kanser hastaları tedavi olamıyor” başlıklı haberle ilgili açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi.
Türkiye’deki medikal onkolog sıkıntısının gerçekten önemli boyutta olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi, “Geçmiş dönemlerde YÖK’ün hatalı insan kaynakları politikası sonucu ülkemizde halen 700 civarında medikal onkolog açığı bulunmaktadır. Bu açık, YÖK ile yapılan çalışmalar sonucu 2015’e kadar kapatılmaya çalışılmaktadır. Bugün medikal onkologlara destek amacıyla akciğer kanserleri için göğüs hastalıkları uzmanları, ürogenital kanserler için onkoloji alanında uzmanlaşmış jinekologlar ve ürologlar, sindirim sistemi kanserleri için gastroenteroloji uzmanları tedaviye yardımcı olmaktadır. Bu konudaki açığı azaltabilmek için ihdas edilmesi planlanan üst ihtisas onkoloji uzmanlıkları için maalesef Danıştay bazı sivil toplum örgütlerince itiraz sonucu iptal kararı vermiş olup kanser tedavisi için önemli bir kayıp yaşanmıştır. Örneğin jinekolojik onkoloji üst uzmanlığı iptal edilmiştir.” Açıklamada, Türkiye’deki tüm kanser tanısı alan hastaların özel hastaneler dahil devlet tarafından hiç fark alınmadan tedavi edildiği bildirilerek, şunlar kaydedildi, “Avrupa’da kanser tedavisine en fazla para harcayan 6. ülke konumundayız.
Bilim kurulunun onay verdiği her ilaç ülkemizde ruhsatlanıp tedaviye girmektedir. Yanlış dozaj kullanımı için medikal onkoloji dernekleri ile yakından eğitim programı yürütülmektedir. Bu konuda maalesef bazı bilgi eksikliği veya başka nedenlerle yanlış kullanımın önüne geçilmesi için SGK ile de ilaç geri ödeme planlamalarında titiz bir çalışma yürütülmektedir.”