Mortgage krizinin tüm piyasaları şaşkına çevirdiği bu yılın ilk 3 ayında küresel yatırımcı borsalarda 98 milyar dolarlık yatırımını geri çekti
Mortgage krizinin tüm piyasaları şaşkına çevirdiği bu yılın ilk 3 ayında küresel yatırımcı borsalarda 98 milyar dolarlık yatırımını geri çekti. Geri çekilen bu miktar hisse senetleri piyasasındaki satışlardan kaynaklanıyor. Bu rakam şu ana kadar ABD ve Batı Avrupa borsalarından çıkan en büyük para miktarı olarak gösteriliyor. Emerging Portfolio Fund Research adlı kuruluşun açıkladığı verilere göre aynı dönemde menkul kıymet fonlarına akan para miktarı 19 milyar dolar düzeyinde kaldı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 49 milyar dolar düzeyindeydi.
Yatırımcıların ABD, Japonya ve Batı Avrupa'daki fonlardan çektiği para miktarı 70 milyar doları buldu. ABD'deki menkul kıymet fonlarından yalnızca 19 Mart'ta sona eren haftada çıkan net para miktarı 13 milyar 259 milyon dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam 10 milyar 719 milyon dolardı. Gelişen piyasalardan kaçan para miktarı 20 milyar dolar oldu. Yatırımcıların ilgisi Tayvan, Rusya, Ortadoğu ve Afrika'ya yöneldi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in oluşturduğu BRIC ülkeleri arasında yalnızca Rusya bu bölgeye odaklanan fonlardan yatırım çekmeyi başardı.
Para piyasası fonlarına ilk çeyrekte 140 milyar dolarlık rekor sermaye akışı gerçekleşti. Bu fonların sahip oldukları varlıkların değeri de rekor kırarak 3.5 trilyon dolara ulaştı. Tahvil fonlarına son bir hafta içinde 1 milyar 550 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti. Bir önceki hafta gerçekleşen yatırım miktarı 3 milyar 119 milyon dolar düzeyindeydi.
YATIRIMCININ GÖZDESİ EMTİA
ABD'de yaşanan mortgage krizinin geçen yılın ağustos ayında küresel piyasalarda sallantılara yol açan kredi sıkışıklığına dönüşmesi sonrasında endişeleri artan borsa yatırımcılarının gözdesi ise emtia oldu. Hızlı talep artışı, arz sorunları ve stokların azalması gibi nedenlerle varil fiyatı 112 dolara kadar yükselen petrol bugünlerde 107 dolar civarında seyrediyor. Altın başta olmak üzere birçok metal fiyatı rekor üzerine rekor kırıyor. Hızlı nüfus artışı, Küresel ısınmanın üretimi olumsuz etkilemesi ve tarım alanlarının her geçen gün daha fazla biyoyakıt üretilen bitkilere ayrılması gibi nedenlerle gıda fiyatları da son dönemde hızlı bir tırmanış gösteriyor. Borsalardan kaçan yatırımcıların bir kısmının ellerindeki parayı bu alana yönlendirdikleri belirtiliyor.
Borsaları ve finans piyasalarını sarsan kredi krizi karşısında merkez bankaları da önlem arayışında. İngiltere ve ABD krizin aşılabilmesi amacıyla ortak bir çalışma grubu oluşturmaya hazırlanıyor. Krizin çözümüne yönelik fikirler yarın Brüksel'de başlayacak olan NATO ve 11 Nisan'da Washington'da yapılacak olan G7 zirvesinde de tartışılacak
Referans