**Güney Kore’de gerçekleşen ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı G-20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, "Küresel gerilim ve kırılganlıkların üstesinden gelmek için birlikte çalışalım" kararı yer aldı.
**
Bildirgede ayrıca, "Gösterge değerler" yaratılması konusunda çalışma mesajı dikkate çekti.
Güney Kore’nin Başkenti Seul’de iki gün süren G-20 liderler zirvesi dün yayınlanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Dünyanın en büyük 19 ülkesi ile Avrupa Birliği’nin (AB) kurumsal üye olduğu G-20’de somut bir ticari anlaşma çıkmadı. Bundan sonra 3-4 Kasım 2011 tarihinde Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenecek zirvede buluşacak olan liderlerin, dün aldığı karar da “ortak değerlerin” belirlenmesi ve bunun da gelecek yıl ele alınması oldu.
Devalüasyondan kaçının
Zirvede, döviz kuru savaşları ve ticari korumacılık korkularını artıran “küresel gerilimler ve kırılganlıkların” üstesinden gelme konusunda fikir birliğini varıldı. Bildirgede, piyasa tarafından belirlenmesi gereken döviz kuruna vurgu yapılarak, para birimlerinde “rekabet devalüasyonu”ndan kaçınılması gerektiği belirtildi.
Gösterge değerler belirlenecek
Liderler, bütçe fazlası ve bütçe açığı veren ülkeler arasındaki ticarette dengenin yeniden sağlanması amacıyla, ‘gösterge değerler’ konusunda anlaşmaya varıldı. Daha dengeli bir küresel büyüme sağlamak için mevcut süreci güçlendirmeyi hedefleyen ‘gösterge değerler’ konusunda sonuç bildirgesinde şöyle denildi: “Bir dizi göstergenin yanyana gelmesiyle oluşturulacak bu değerlerin, önleyici ve düzeltici adımlar atılmasını gerektiren büyük dengesizlikleri zamanında tespit etmeye yarayacak bir mekanizma işlevini görecek.”
Değerlendirme 2011’de
Liderler bu gösterge değerlerin, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da katkılarıyla 2011 içinde değerlendirilmesi kararını aldı. Bu bildirgenin ardından, “Liderler, kur ve küresel ticaretteki dengesizliklerle ilgili farklı yaklaşımların, gelecek yıl içinde çözülmesi konusunda anlaştı” denilirken, “Ancak liderler, önemli konulardaki duruşlarında uzlaşma adımı atmayı başaramadı” yorumları da yapıldı.
Gerilimler ve kırılganlıklar
G-20 liderleri, piyasa tarafından belirlenmesi gereken döviz kuruna vurgu yaparak, döviz kuru savaşları ve ticari korumacılık korkularını artıran ‘küresel gerilimler ve kırılganlıkların’ üstesinden gelme konusunda fikir birliğini vardılar. Sonuç bildirgesinde ayrıca, risklerin hâlâ sürdüğü belirtilerek, “Bazılarımız güçlü büyüme yaşarken, bazılarımız yüksek seviyede işsizlik ve cansız toparlanma ile karşı karşıya. İnişli çıkışlı büyüme ve artan dengesizlikler, küresel çözümlerin eş güdümsüz çabalara sapmasına sebep oluyor” denildi.
Obama: Döviz kurları gerçekleri yansıtmalı
Zirveye ilişkin, “Para birimi ve ticaret dengesizliklerinin nasıl düzeltileceği konusunda yüksek gerilimli tartışmalar yaşandı ve asıl anlaşmazlık temel olarak Çin ve ABD arasında yaşandı” şeklinde değerlendirmeler yapılırken, ABD Başkanı Barack Obama, küresel ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilmesi yolunda geniş bir uzlaşma zemininin bulunduğunu söyledi. “Döviz kurları gerçekleri yansıtmalı” diyen Obama, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “G-20 ülkeleri ticaret ve dövizle ilgili görüş ayrılıklarını gidermek için daha fazla çalışmalı. G-20 ileri doğru gitme konusunda geniş bir anlaşma için bir araya geldi. Büyük ticari fazlalıklara sahip ülkeler ihracata sağlıksızca bel bağlamaktan yönünü çevirmeli. Döviz kurları ekonomideki gerçekleri yansıtmalı.”
İrlanda korkutunca 5 ülke ortak deklarasyon yayınladı
Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya Maliye Bakanları G-20 toplantısı için bulundukları Seul’de, İrlanda’nın finansal ve politik durumuna ilişkin spekülasyonlarla sarsılan piyasaların güvenini sağlamak amacıyla ortak bir deklarasyon yayımladı. Deklarasyon metninde, Avrupa Birliği’nde (AB) zor durumdaki Euro Bölgesi ülkeleri için yeni bir kriz mekanizması konusunda sürdürülen müzakerelerin, İrlanda’nın cari borç sıkıntılarına etkisi olmayacağı vurgulandı.
IMF: İrlanda ile temasımız olmadı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, İrlanda ile son dönemde temas kurmadıklarını söyledi. Seul’deki G20 Liderler Zirvesi ne katılan Strauss-Kahn, ciddi bir borç kriziyle karşı karşıya bulunan İrlanda’nın durumuna ve IMF’in süreçte nasıl yer alabileceğine ilişkin sorulara, fazla yorum yapmak istemediğini belirterek, “Günlük faaliyetlerinin dışında İrlanda ile son zamanlarda herhangi bir temasta bulunmadık” dedi. Öte yandan İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi,G-20 zirvesinin ardından AB’de olası bir kriz için kurtarma mekanizması konusunda ortak deklarasyon yayınlayan AB’nin ağır topları Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere’den gelen açıklamada, gelecekteki kurtarmalara ilişkin tartışmanın bugün yapılacak bir kurtarmadan bağımsız devam ettiğinin vurgulanması piyasaları rahatlattı.