FİNANS

Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik krizin, Türkiye'nin yakın geçmişte yaşadığı krizlerden çok farklı olduğunu belirterek, "Hükümetimiz, kısa vadede piyasa mekanizması ile kredi sisteminin işleyişini, istihdamı koruyacak, uzun vadede de ekonomimizin rekabet gücünü ve kayıtlılık düzeyini artıracak tedbirleri almaya devam etmektedir" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşüldü. Görüşmelerin ardından Tasarı, Alt Komisyona sevk edildi.

Unakıtan, tasarının tümü üzerinde yaptığı sunumda, küresel ekonomik krizin derinleşmesi üzerine, ülkelerin kendi ölçeklerinde önlem paketleri açıkladığını belirterek, "Ancak bu kriz, ülkemizde yakın geçmişte yaşadığımız krizlerden çok farklıdır. Dünya ekonomisinin son 60 yıldır ilk defa daralacağı öngörülmektedir. Bu ortamda, ülkelerin birbirinden bağımsız olarak alacakları önlemlerin yeterli olmayacağı değerlendirilmektedir. Bu nedenle, dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip olan ülkeler, alınabilecek yeni önlemlerle ilgili olarak işbirliği yaparak ortak hareket etme konusunda anlaşmaya varmışlardır" dedi.

Dünya ekonomisindeki bu gelişmeleri dikkatle ve yakından takip ettiklerini belirten Unakıtan, "Hükümetimiz kısa vadede piyasa mekanizması ile kredi sisteminin işleyişini, işletmelerin hayatiyetini ve istihdamı koruyacak; uzun vadede ise bir bütün olarak ekonomimizin rekabet gücünü ve kayıtlılık düzeyini artıracak tedbirleri almaya devam etmektedir" dedi.

KOBİ BİRLEŞMELERİNE VERGİ İSTİSNASI DESTEĞİ Tasarının, işletmeleri güçlendirerek rekabet gücünü artırmayı, istihdama ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamayı içerdiğini belirten Unakıtan, tasarıyla KOBİ birleşmelerinin vergi istisnası yoluyla teşvik edildiğini, birleşme sonrasında 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulaması öngörüldüğünü bildirdi. Unakıtan tasarıda, şirket bölünmeleri sonrasında elde edilen hisse senetlerinin 2 yıl beklenmeden elden çıkarılarak işletme sermayesinin güçlendirilmesini sağlayacak düzenlemeye yer verildiğini de kaydetti.

BÜYÜK YATIRIMLARA DESTEK Ekonomik kalkınma ve istihdama önemli ölçüde katkıda bulunacak büyük ölçekli yatırımların desteklenmesine ilişkin düzenlemenin de tasarıda bulunduğunu bildiren Unakıtan, 200 milyon lirayı aşan yatırım projelerinde, yatırım aşamasında yüklenilen KDV'nin 3'er aylık dönemler itibariyle iade edilmesine imkan tanındığını, böylece yatırım devam ettiği sürece işletmelerin finansman yükünün önemli ölçüde
azaltılacağını kaydetti.

BAŞBAKANLIK UÇAĞINA VERGİ MUAFİYETİ Tasarının tümü üzerine söz alan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarıyla Başbakanlık tarafından kiralanan uçakların kiralama bedeline KDV muafiyeti getirilmek istendiğini kaydetti.

Hamzaçebi, uçak ambulans ile orman yangınları için kiralanan uçaklar için KDV istisnası getirilmezken Başbakanlık için kiralanan uçaklara böyle bir uygulama getirilmek istenmesinin gerekçelerinin
açıklanmasını istedi. Başbakanlığın uçak kiralama işlerini THY Anonim Ortaklığı aracılığıyla yaptığını, KDV istisnasının THY hissedarlarında gelir kaybına yol açacağını ileri süren Hamzaçebi, konuyla ilgili
SPK'nın görüşünün alınmasını istedi. Akif Hamzaçebi, yeminli mali müşavirlerin KİT yönetim kurulunda görev almalarına imkan tanınacak olmasını da eleştirdi.

Tasarı, AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin önergeleri doğrultusunda alt komisyona gönderildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler