**İşsizliğin 90 günde yüzde 10’a inmesi için Ağustos sonuna kadar 1 milyon 74 bin kişiye iş bulunması gerekiyor.
**
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam Malatya İşadamları Derneği (MİAD), tarafından düzenlenen gecede işsizlik konusunda oldukça iddialı bir hedef ortaya koydu. Haftalardır Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ‘her üyeniz bir işçi alsın’ tartışması yaşayan ancak geçtiğimiz hafta sonundaki TOBB Genel Kurulu’nda ‘el birliği ile çözeceğiz’ yaklaşımı sergileyip iş dünyası ile bu konuda buzları eriten Başbakan Erdoğan, önceki akşamda ‘İktidara geldiğimizde işsizlik 10.3 idi. 3 ay sonra yüzde 10’u yakalayacağız” dedi. MİAD’daki konuşmasında CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaydaki konuşmasına atıfta bulunan Erdoğan “Birileri çıkıyor kurusıkı atıyor, ‘İşsizlik işsizlik’, tamam kardeşim doğru. Bizim şu an işsizliğimiz yüzde 14. Sen nasıl çözeceksin, onu söyle. Çözümün ne? Reçeteyi ver.İktidara geldiğimizde 10.3 idi. 3 ay sonra yüzde 10’u yakalayacağız. Açık konuşuyorum. Bir şeye inanarak söylüyorum” ifadelerini kullandı.
İŞGÜCÜNE KATILIM YÜKSELİRSE OLUR
Ancak Erdoğan’ın 3 ay sonra, yani ağustos ayı sonunda yakalayacaklarını belirttiği yüzde 10’luk işsizlik oranına ulaşabilmek için Türkiye’nin o tarihe kadar günde yaklaşık 11 bin kişiye iş yaratması gerekiyor. Çünkü Türkiye’de işgücüne katılımsayısı Türkiye İstatistik Kurumu verileriyle sabit. İşsizlikte en son Şubat 2010 verisini açıklayan TÜİK, 24milyon 831 bin kişilik işgücü üzerinden işsiz sayısının 3milyon 564 bin kişi, işsizlik oranının da yüzde 14.4 olduğunu duyurmuştu.
YÜZDE 10’LU RAKAMLAR İÇİN HENÜZ ERKEN
Başbakan’ın hedeflediği gibi ağustos ayı sonunda işsizliğin yüzde 10.3’ün de gerisine inerek yüzde 10’a gelebilmesi için Şubat 2010 verisine göre 3 milyon 564 bin olan işsiz sayısının 2 milyon 490 bine düşmesi gerekiyor. Erdoğan bugünden itibaren 3 ay sonraki hedefi kastettiyse ağustos sonuna kadar yaklaşık 1milyon 74 bin kişiye iş bulunmuş olması şart. Bu da ağustos sonuna kadar ayda 358 bin kişiye, günde de 11 bin 933 kişiye iş bulunması demek. Yaz aylarının başlamasıyla özellikle inşaaat sektöründe ve tarımda istihdamın artması bekleniyor. Ancak bu artışın günde 11 bin gibi bir istihdamyaratması mümkün görünmüyor. Ekonomideki canlanmanın yanısıra kamuda yaratılacak iş imkanlarının da işsizlikte oranları aşağı çekmesi beklenirken işsizlikte yüzde 10’lu rakamlar için yıl sonundan önce yakalanması beklenmiyor.
'Yıl sonuna kadar 70 bin alabiliriz'
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Cem Negrin "Hazırgiyim ve testilde yüzde 10 - 15'lik ciro artışı var. İstihdama yansıması bunun altında olur. İhracat artışı bugün olduğu gibi yüzde 20'lik oranlarda devam ederse, yüzde 10'luk bir kapasite artışı olacağını düşünüyorum. Bunun istihdama yansıması yıl sonuna kadar 70 bin olur diye düşünüyorum."
'Belgem yok, karşıtını söyleyemem'
İstanbul Demir - Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci:
"Ellerinde belge var ki böyle söylüyor. Benim elimde herhangi bir belge yok ki karşıtını söyleyeyim. Boş konuşacaklarını sanmıyorum. Bizim sektör krizde işçi çıkarmaya direndi. Bizde istihdam kaybı fazla olmadığı için işçi almada da büyük öngörüde bulunamam."
Geçmişin meyvelerini yiyoruz
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, işsizliğin düşüş eğiliminde olmasının, “geçmişte hayata geçirilen düzenlemelerin meyvelerinin alınması” anlamını taşıdığını belirtti. Yalçıntaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “İstihdamdaki toparlanmanın beklenenden hızlı gerçekleştiği’’ açıklamasını yazılı olarak değerlendirdi. İstihdamın, sanayiden hizmet sektörüne doğru kaydığını, yapılacak yeni çalışmaların buna odaklanmasının yerinde olacağını kaydeden Yalçıntaş, “Mevsimsel etkilerin arındırılması sonucu oluşan verilere bakıldığında, işsizlikte geçen yılın mayıs ayından bu yana düzenli bir düşüş yaşanıyor” dedi.
‘Güç zehirlenmesine liderler sürükleniyor’
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, önümüzdeki 1 yıl içerisinde Türkiye’yi siyasi olarak çok hareketli günler beklediğini, bu dönemde gerek hükümet gerekse de muhalefet partilerinin ülkenin önünü açabilecek adımları atmaları gerektiğini söyledi. Boyner, yüzde 10’luk seçim barajını temsil kabiliyetinden uzak olduğuna da dikkat çekerek, “Bugünkü siyasi partiler düzenlemeleri maalesef siyasi liderleri bir güç zehirlenmesine sürüklüyor” dedi. Gaziantep’te Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Boyner, “Seçimlerde yüzde 10 barajı ile temsil kabiliyetinin çok uzağındayız, ne doğumuzda ne batımızda böyle bir örnek yok. Kendisinin karar süreçlerinde temsil edilmediğini düşünen önemli büyüklükte bir kesim varken istikrar için istikrar acaba ne kadar sürdürülebilir bir tercihtir. Birkaç ay içinde bu konuda bir düzenleme yapılmazsa Türkiye bu iptidai seçim sistemi ile en az 2015’e kadar devam edecek” dedi. Öte yandan Zonguldak’taki faciada hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet dileyen Boyner, şunları söyledi: “Sadece acı duymak yeterli değil elbette. Bir daha bu acıyı duymamak için yapılması gerekenlerin somut olarak hemen vatandaşın önüne konulması ve hesap verilmesi gerekmektedir.”