Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, IMF’den gelecek kaynağın sıkışan kredi koşullarını yumuşatabileceğini ve faiz indirimlerini biraz daha aşağı çekebileceğini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Dünya Ekonomik Forumu’nun gerçekleştirildiği Davos’ta NTV/CNBC-e ortak yayınına katılarak soruları yanıtladı.
Dünya genelinde resesyonun kabul edilen bir gerçek olduğunu belirten Yılmaz şunları söyledi: “Ekonomilerde resesyona girecek mi? sorusu artık sorulmuyor. Artık resesyon kabul edilen bir gerçek. Bu sene burada kamunun ağırlığını görüyorum. Krizde çok uzun vadeli bir L olmayacak ama hemen V de olmayacak. Belki bir yıllık geniş tabanlı bir U gibi olabilir.
GELİŞEN ÜLKELERE FON AKIŞI AZALACAK
Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere fon akışının çok ciddi oranda azalması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerdeki önlemler diğer ülkelere fon akışını yüzde 50 azaltabilir.”
FİNANSMAN İHTİYACI 30 MİLYAR DOLAR
Yılmaz, Türkiye’nin finansman ihtiyacına ilişkin olarak “Biz Merkez Bankası olarak çalışma yaptık. Türkiye’nin 1995-2007 sonuna kadar borç çevirme oranları neymiş ona baktık. 2001 krizi de dahil bu oran hiç yüzde 100’ün altına inmemiş. 2001’de kriz bizim sorunumuzdu, şimdi ise likidite sorunu var. 2009’da Türkiye’nin 30 milyar dolar gibi bir finansman ihtiyacı çıkıyor” dedi.
ARA VERİLDİĞİNİ PAZARTESİ ÖĞRENDİK
IMF ile yürütülen görüşmeleri değerlendiren Merkez Bankası Başkanı şöyle konuştu: “Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapmasına ihtiyaç var, bu yapılmalı. Önemli sorunların aşıldığını düşünüyorum. Makro çerçevede anlaşıldı ama onun dışında bazı konuların detaylı incelenmesi gerekiyor. Bazı hususların tekrar gözden geçirilmesi için ara verildiğini düşünüyorum. Bu anlaşmaya taraf olan siyasi bir irade var. O çerçevede ilgili birimler hususları değerlendiriyorlar. Pazartesi akşamı görüşmelere ara verildiğine ilişkin bir açıklama yapıldığında bizim önceden bilgimiz yoktu.
IMF’DEN GELECEK PARA HAZİNE’YE GİTMELİ
IMF kaynağı ucuz bir kaynak değil. Buradan Türkiye maksimum faydayı elde etmeli. IMF’den gelecek para MB’ye verilirse, ihtiyaç duyulduğunda bunu kullandırabilir. Bizim rezervlerde olumlu etkisini göreceğiz. Bizim tercihimiz bu paranın Hazine’ye gitmesi.
IMF ANLAŞMASI EN KISA SÜREDE OLMALI
IMF ile zamanlama konusunda bir şey söylemek mümkün değil, ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olur. IMF’den gelecek para sıkılaşan kredi koşullarını yumuşatabilir. Sıkı olan para politikasında faiz indirimlerini biraz daha aşağı çekebiliriz. Faiz indirimleri önce tüketici kredilerinden başlayarak sanayicinin kullandığı kredilere de yansıyacaktır. IMF ile yapılacak anlaşma bu açıdan da önemli.”
BUNDAN SONRAKİ İNDİRİMLER ÖLÇÜLÜ OLABİLİR
Alınan kararların yaz aylarından itibaren etkisini göstermesinin beklendiğine dikkat çeken Yılmaz, “Rakamlar oluşurken 2009 için kullandığımız büyüme farklı, yüzde 4 değil. Canlanma 2009’un birinci yarısında başlarsa o zaman ekonomik aktivite canlanacak. Talep de canlanacağı için enflasyonda kıpırdama başlar. Eğer bu gerçekleşirse ‘faiz artırımı yapabiliriz’ dedik. Bu olmazsa canlanma 2010’un ikinci yarısına kalırsa, faiz indirimleri devam eder. Ocak ayındaki indirimle sonraki ayları öne çektik, bundan sonraki faiz indirimleri ölçülü olabilir. Baz senaryomuza göre, ekonomik canlanma 2010 başında başlayabilir” diye konuştu.
ENFLASYON HEDEFİNDE REVİZYON YOK
Türk Lirası’nın faiz indiriminden sonraki performansına bakınca en çok kaybedenlerden biri olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Kurdaki hareketin enflasyon üzerinde çok etkisi olmaz. Doların mevcut şartlardaki değer artışı kısmen güvenli liman arayışından kaynaklanıyor. Yüzde 7.5’lik enflasyon hedefi yılın ortalarında yakalanabilir. Enflasyon hedefinde revizyon yok ve olmamalıdır” dedi.
FAİZ ARTIRIRKEN DE ‘AFERİN’ DENMELİ
Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası’nın kararlarına yönelik yapılan yorumlara ilişkin olarak şunları söyledi: “Herkes gibi biz de insanız. Zor durumlarda ‘aferin’ler biraz tehlikeli. Özel sektörün demesiyle hükümetin ‘aferin’ demesi farklı anlaşılabilir. Hükümet faiz artırırken, ‘gerekeni yaptın, aferin’ derse bizim için daha kıymetli. Genelde hükümetler faiz indirilince mutlu oluyor.”