FİNANS

IMF Başkanı'ndan çarpıcı açıklamalar

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

IMF'nin bir tür kooperatif olarak düşünülebileceğini söyleyen Strauss-Kahn, "İnsanlar görüşmek istemezlerse IMF görüşmez. İhtiyaç duyulduğunda biz devreye gireriz. Yani işbirliğine dayalıdır. Karşılıklı istek olduğunda görüşülür. Her ne kadar biz eski bankacılar olsak da biz müşteri aramayız.

Dolayısıyla Türk ekonomisi oldukça iyi gidiyor. Küresel ekonomi iyi değil ama Türk ekonomisi şu ana kadar iyi gidiyor. Bana sorarsanız son yaptıkları açıklamalar da Türkiye'nin doğru yolda olduğunu gösteriyor. Ben ümitliyim gelecekte göreceğiz.

Eğer Türkiye herhangi bir şekilde mali desteğe ihtiyaç duyarsa teknik desteği zaten veriyoruz, onu vermeye devam edeceğiz ancak bunun dışında bir mali destek ihtiyaç olursa ancak o zaman ama bunu da acele ettirmeye hiç gerek yok. Hiç şüphesiz yıllık toplantının gündemini yıllık toplantıya ayırmak, ikili ilişkilerle boğmamakta fayda var."

IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katılan Strauss-Kahn, Türkiye-IMF görüşmeleriyle ilgili olarak, "Ali Babacan haklı Türk yetkililerle uzun süredir görüşme halindeyiz ve karşılıklı olarak bu tartışmayı yıllık toplantı sırasında sürdürmenin doğru olmadığına karar verdik. Dolayısıyla görüşmelerimizi toplantıdan sonra devam edecek" dedi.*****

ÇIKIŞ STRATEJİSİNİN ZAMANI DEĞİL
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, çıkış stratejisini uygulama zamanının gelmediğini, çıkış stratejisi için hazırlanmak gerekse de henüz uygulama zamanının gelmediğini belirterek, "Bazıları bunu çok erken yapmak istiyorsa, bu durum hakikaten toparlanmaya zarar verebilir" dedi.

Kahn, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, "Küresel ekonomi sanki köşeyi dönmüş gibi" yorumunda bulunurken, yükselen işsizlik ve bunun yaratacağı sorunlara ilişkin olarak hala kaygı duyduğunu belirtti. Kahn, büyümenin arttığını, bunun iyi bir haber olduğunu ancak hala işsizliğin önümüzdeki aylar boyunca artmaya devam edeceğini, bunun da toparlanma programlarına zarar verdiğini anlattı.

Kahn, şöyle devam etti:*****
"Her ne kadar senaryolarımıza göre 2010 yılı, küresel açıdan büyümenin artacağı bir yıl olsa da, bir takım riskler var. Bu risklerin de altını çizmemiz gerekiyor. Birincisi, çok erken bir çekilme...

Gerek parasal gerek mali açıdan yapılanlarda bir durgunluk olması tehlikesi...

Mali açıdan IMF'nin önerileriyle bir takım yatırımlar yapıldı fakat şimdi çıkış stratejisini uygulama zamanı değil. Tabii bunu düşünmek lazım, çıkış stratejisini hazırlamamız gerekiyor ama henüz uygulama zamanı gelmemiştir. Bazıları bunu çok erken yapmak istiyorsa, bu durum hakikaten toparlanmaya zarar verebilir."

Böyle bir durumu beklemediğini, yaptıkları toplantılarda maliye bakanlarının da kendilerine katıldığını ve bunun zamanının gelmediğini söylediğini aktaran Kahn, yine de bir riskin mevcut olduğunu vurguladı.*****

Kahn, finansal sektörün toparlanmasının önemine de işaret ederek, buradaki sorunların toparlanmaya zarar verebileceğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Bazı riskler olsa da, bunların kontrol altında tutulabileceğini ve 6 ay öncesine göre farklı bir durumda bulunulduğunu ifade eden Kahn, "Bu yıllık toplantımızın küresel yönetişimle ilgili çok önemli bir zamanda gerçekleştiğini söylemek istiyorum. Aynı zamanda, aynı hedeflere doğru yönlenen, aynı politikaları uygulayan ve çok taraflı kurumların tavsiyelerini bu kadar birlikte uyulduğu başka bir zaman yaşamadık geçmişte."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler