IMF, Türkiye'nin ekonomik şartlarının iyileştiğini belirterek, Türkiye ile olası bir kredi için yapılmakta olan görüşmelerin artık devam etmediğini bildirdi.
IMF Dış İlişkiler Direktöro Caroline Atkinson yaptığı açıklamada, "Global ekonomide ve global finansal piyasalarda devam eden toparlanma ile birlikte, Türk yetkililerinin uyguladıkları ekonomi politikaları, Türkiye'nin ekonomik görünümünü güçlendirdi" dedi.
[
IMF KARARI PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?](http://finans.mynet.com/haber/AnaSayfaHaberler/10Mart2010/O1268207286253/0/IMF-karari-piyasalari-nasil-etkiledi-)
Bir IMF heyetinin Mayıs'ın ilk yarısında Türkiye'yi ekonominin rutin değerlendirilmesi çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirten Atkinson, "Türkiye'ye gidecek heyet, Türk ekonomisini etkileyen en son gelişmeleri değerlendirecek ve Türk yetkililer ile görünüm ve politika planları konusunda görüş alış verişinde bulunacaklar"diye konuştu.
IMF Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson ise gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, yapılacak görüşmelerde olası bir standby kredrisinin göndüme gelmeyeceğini, "Madde 4" kapsamında olacağını ifade etti.
İşte IMF cephesinden gelen bu açıklama aylar süren belirsizliğe son noktayı koymuş oldu. 'IMF ile tamam mı devam mı?' sorusu yanıtını buldu.
Eski IMF icra direktörü Selim Çakır açıklamayı şekilde yorumladı:
"Program görüşmeleri oldukça uzun bir süredir devam ediyor. Biliyorsunuz iki taraf da bunu sonuca ulaştırmak istedi. Anlıyoruz ki karşılıklı olarak program yerine normal madde-4 konsültasyonu yolunda ilerlemeye karar verdiler. Zaten IMF Başkanı'nın bir süre önce yaptığı bir açıklama vardı. Artık bir karar verilse iyi olur" diye. Başbakan'ın açıklamaları vardı. Bir sonuca ulaştıracağız bu sefer diye. Anlaşılıyor ki sonuca ulaştırdılar ve anlaşmamaya karar verdiler."
GÖRÜŞMELER ÜÇ NOKTADA TIKANDI
IMF ile Türkiye arasındaki görüşmelerde birçok konu üzerinde duruluyordu. Görüşmelerde üç noktada tıkanma yaşanmıştı. Gelir İdaresi'nin yapısı, belediyelere ayrılan bütçe payı ve harcama önlemleri konusundaki paketin mali büyüklüğü konusunda görüş ayrılıkları oldu.
IMF'den gelen açıklamalarda Türkiye'yle görüşmelerin olumlu yönde ilerlediği belirtiliyordu. Ancak görüşme sürecinde hükümet cephesinden hep temkinli açıklamalar geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan sık sık "IMF bizim için olmazsa olmaz" açıklamasını yapmıştı.
4. MADDE GÖRÜŞMESİ NEDİR?
4. Madde görüşmeleri IMF'nin üyeleriyle yaptığı rutin bir görüşme. Tüm IMF üyeleriyle yılda bir defa yapılan görüşmede ülkenin durumuyla ilgili bir rapor hazırlanıyor.
PİYASALAR NASIL ETKİLENDİ?
Açıklamanın piyasalara çok büyük bir etkisinin olmadığı görüldü. İstanbul serbest piyasada dolar 1,5410, avro 2,0930 liradan açıldı.
Kapalıçarşı'da 1,5340 liradan alınan dolar 1,5410 liradan satılıyor. 2,0850 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,0930 lira olarak belirlendi.
Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,5400 lira, avronun satış fiyatı ise 2,0900 lira olmuştu.