FİNANS

IMF ile tamam mı, devam mı?

LONDRA(ANKA)-Türkiye’de seçim sonrası kurulacak yeni hükümetin ekonomi ekibinin ilk görevlerinden birinin, IMF ile ilişkiyi uzatıp uzatmama kararı olacağı bildirildi. Financial Times gazetesi, IMF konusunun yanısıra hükümeti bekleyen diğer önemli konuyu sosyal güvenlik reformu oluşturduğunu yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Vicent Boland imzalı iki aynı haberde Türkiye’deki seçim sonuçların iş ve finansal çevrelerindeki yankıları ile yeni AKP hükümetini ekonomide bekleyen dosyaları değerlendirdi.

“Erdoğan’ın ezici gabiliyeti yatırımcıları çok sevindirdi” başlıklı haberinde gazete, AKP’nin zaferinin ardından borsa endeksinin yüzde 5 arttığını, liranın dolara karşın son iki yılın en yüksek düzeyine ulaştığını kaydetti. Gazete şunları yazdı:

“Erdoğan’ın gabiliyeti, AKP’nin ekonomik ve siyasi gündemine büyük yatırım yapan yatırımcıların tercih idi. Ancak yeni cumhurbaşkanın seçimi konusunda hükümet ile laik kurumların çatışabileceği kaygısı sürüyor.”

FT’ye konuşan Raymond James’in baş ekonomisti Özgür Altuğ, seçim sonucu için “en iyi senaryonun bir çentik altındadır” dedi. Altuğ’un değerlendirmelerini aktaran gazete “AKP’nin biraz daha küçük bir çoğunluğu olsaydı cumhurbaşkanlığı konusunda çatışma olasılığı azalırdı” diye yazdı.

İngiliz gazetesi, yatırımcıların AKP’den beklentilerini değerlendirdiği “Yatırımcılar, canlandırılmış reform bekliyor” başlıklı diğer haberinde ise “Analistlerin çoğu, reformlara odaklanmanın sürdürülmesi şartıyla Türkiye’nin ekonomik görünümünün iyi olduğu konusunda hem fikir” diye yazdı.

ERDOĞAN ÇALIŞMA PİYASASINA, SOSYAL GÜVENLİĞİNE ODAKLANMALI

Analistlerin, Erdoğan’ın bundan böyle çalışma piyasasına, sanayi düzeyindeki yapısal reformlara ve sosyal güvenlik reformuna ağırlık vermesi gerektiğini söylediklerini kaydeden gazete, enerji sektörünün önemli bir bölümünü özelleştirme planlarının da yeni bir düzenleme gerektireceğini de belirtti.

EKONOMİ BAKANLIKLARINDAKİ YENİ İSİMLER

Birkaç faktörün, Erdoğan’ın geniş ekonomik gündemini ve konsantre olmak istediği alanları belirleyeceğini kaydeden gazete, “Bunlardan birinin (bakanlar kurulundaki) ekonomi ve finans görevlerine yeni kişilerin getirilmesi” olduğunu belirtti.

Merrill Lynch eski iktisatçısı Mehmet Şimşek’in, politika belirleme görevine getirilmesi beklendiğini yazan gazete, Şimsek’in de, Türkiye’nin mikro ekonomik ve yapısal reformlara odaklanması gereğini vurguladığına dikkat çekti.

ALİ BABACAN’IN ROLÜNÜN SÜRMESİ KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

Financial Times, IMF ile ilişkileri yürütmüş olan Ali Babacan’ın rolünün sürmesinin “kritik” önem taşıdığını belirtti. Babacan’ın terfi edilmesi beklentilerini yansıtan gazete,

“Ancak bu, büyük bir olasılıkla Sayın Erdoğan’ın yeni kabinede yeni maliye, sanayi ve ekonomi bakanlarını atamasına bağlı” değerlendirmesini yaptı.

Yeni ekibi bekleyen ilk görevlerden birinin, Türkiye’nin IMF ile ilişkinin uzatılıp uzatılmayacağı kararı olduğuna işaret eden Financial Times, mevcut stand-by anlaşmasının ilkbaharda sona ereceğini, Erdoğan’ın ise, Ankara’nın yakında artık bu tür desteğe ihtiyacı olmayacağını söylediğini anımsattı. Gazete şöyle devam etti:

“Diğer konular, piyasaların, AB’ye katılma çabasının gözden geçirileceği umudu ve yeni hükümetin, genel ekonomik reform süreci için hayati olarak değerlendirilen sosyal güvenlik sistemi reformu girişimini ne kadar çabuk yeniden ele alacağı.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler