FİNANS

IMF, yüksek işsizlikten endişeli

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel krizle mücadele için benimsenen teşvik önlemlerinin sadece ekonomik iyileşme elde edildiği ve işsizlik azalmaya koyulduğunda geri çekilmesi gerektiğini belirterek, “Finansal piyasalar ve üretim istikrara kavuşsa bile sürebilecek yüksek işsizliğin sosyal ve ekonomik maliyetleri açısından endişe duyuyorum” dedi.

Strauss-Kahn, “Yeşil teknolojideki ilerlemeler, aynı zamanda küresel iklim değişikliğine hitap etmeye katkıda bulunurken yarının mikroişlemci devrimi haline gelebilecektir” diye konuştu.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Berlin’deki Alman Merkez Bankası Bundesbank’ta bir ikonferans verdi. Konuşmasında küresel krizle mücadele için benimsenen teşvik önlemlerinin ancak ekonomik iyileşme elde edildiği ve işsizlik azalmaya koyulduğunda geri çekilmesi gerektiğini bildiren Strauss-Kahn, savaş sonrası en kötü finansal ve ekonomik krizin ortaya çıktığı görüşünü yineledi. Strauss-Kahn iyileşmenin ağır tempolu olacağını ve işsizlikte iyileşmenin riskler içerdiğini belirtirken, “Finansal piyasalar ve üretim istikrara kavuşsa bile sürebilecek yüksek işsizliğin sosyal ve ekonomik maliyetleri açısından endişe duyuyorum” dedi.

ÇIKIŞ PLANLARINIZI GELİŞTİRİN
İyileşmenin kırılganlığı karşısında ekonomi politikalarının başında bulunanlara krize yanıt oluşturan politikalardan ne zaman çıkılacağı konusunda karar verirken “en az riskli yönde bulunmaları” çağrısı yapan Strauss-Kahn, hükümetlerin kamuoyu desteği alabilmek ve doğru zamanda eyleme geçebilmek için çıkış planlarını geliştirmeleri gerektiğini bildirdi.

IMF Başkanı Strauss-Kahn, krize yanıt verilmesi konusunda uluslar arası politika koordinasyonunun temel olduğunu, çıkış stratejilerinin koordinasyonunu da çok önemli gördüklerini bildirdi, “Kararlı ve güçlü politikalar sayesinde kriz sınırlandırılmıştır” dedi.

YEŞİL TEKNOLOJİDEKİ İLERLEME, BİLGİSAYARDAKİNE BENZEYECEK
“Büyümenin yeni kaynakları”na değinen Strauss-Kahn, talep yönünde iplerin eninde sonunda kamu sektöründen özel sektöre geçmesi gerektiğini belirtirken, ülkeler arasında talebin küresel anlamda yeniden dengelenmesi çağrısı yaptı, bunun için güçlü ekonomi politikası önlemleri gerektiğini bildirdi. Arz yönünde, çalışma piyasasında esnekliği, üretim piyasalarında rekabeti artırarak verimlilikte patlama yapacak reform çağrısı yapan Stauss-Kahn, “Yeşil teknolojideki ilerlemeler, aynı zamanda küresel iklim değişikliğine hitap etmeye katkıda bulunurken yarının mikroişlemci devrimi haline gelebilecektir” dedi.

Makroekonomik politikalar tarafında, mali sürdürülebilirliğe ilişkin endişelere yönelmenin birinci öneme sahip olduğunu belirten Strauss-Kahn, konuşmasının “Finansal Sektörde Reformlar” bölümünde ,finansal regülasyon alanında reformların gerekli olduğu kadar hızlı gerçekleşmediği uyarısında bulundu. Artan sermaye gereksinimlerine, bunun bankaları riske daha duyarlı hale getirdiğine dikkat çeken Strauss-Kahn, makro düzeyde ihtiyatlı denetimle ilgili operasyonel çerçeve üzerindeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

BÜYÜK FİRMALARIN KURTARILMASI “HER ZAMANKİ İŞLER” GİBİ ALINMAMALI
Finansal sektördeki zararların tazmin edilmesi anlamında büyük finansal firmalardaki “risk alma kültürünün” krizde önemli bir faktör olduğunu ve finansal sektör kurtarmalarının “her zamanki işlerden” sayılması tehlikesinin bulunduğunu kaydeden Dominique Strauss-Kahn, “Uluslar arası toplum bu alanda anlamlı bir ilerleme gerçekleştirmek için birlilikte olmalı” dedi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Uluslar arası Parasal Sistemin güçlendirilmesi gerektiğini belirtirken başında bulunduğu kurumun bu alanda yaptığı çalışmaları da anlattı. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler