Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 2011'de kamuda memur, sözleşmeli, 4-C dahil olmak üzere yaklaşık 100 bin istihdam yapılacağını açıkladı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı NTV yayınında ntvmsnbc okurlarından gelen soruları yanıtladı. Yazıcı'nın yanıtları şöyle...
Kamuya ne kadar eleman alınacak?
Kamuya alınacak eleman sayısı bütçeden planlanmış. Kamuya 25 bin kadro tahsis edildi. Halen memur olup da emekliye ayırlacak olanların yüzde 20'si kadar da istihdam yapılabilecek. bunun da 25 bin olması bekleniyor. 8 bin yükseköğretim kurumlarında var. Toplamda tahminen 2011'de değişik pozisyonda memur, sözleşmeli, 4-C dahil olmak üzere yaklaşık 100 bin istihdam yapılacak.
Maaşlar eşitlenecek mi?
Kamudaki ücret dengesizliğini ilk etapta uzmanlar ve uzman yardımcıları açısından çözeceğiz. Yeni alınacaklar yasal düzenlemeye göre herkesin ücreti eşit olacak. İlgili tasarıyı 2011 başında Meclis'ten çıkarmayı planlıyoruz.
Mühendis kadrosu artırılacak mı? Atama niye geç yapılıyor?
Atamaların hepsini KPSS aracılığıyla alıyoruz. Hangi kamu idaresine ne kadar memur gerektiği sayısal olarak ortaya çıktıktan sonra kaçı inşaat, kaçı makine mühendisi olacak o kurumların bileceği bir iştir. Onları kendileri belirleyecek ve bu kişiler için KPSS duyurusu yapacak. Ona göre atama yapılacak. Müfettişlik, uzman yardımcılığı, hakimlik gibi konularda KPSS'nin dışında ilgili kurum da sınav yapıyor. Ona göre de boş kadrolara istihdam yapılıyor.
4-C'lilerle ilgili çalışma var mı?
Biz 4-C'yi anlatamadık. 2003'ten önce 1991'den bu yana özelleştirme sonucu açıkta kalan insanların nasıl istihdam edileceği belirsizdi. Bu konuda yeni bir çalışma gündemde yok. Tekel'in özelleştirmesi sonucu açıkta kalan insanların istihdam talimatını geçen hafta verdik. Çalışmak isteyip açıkta kalan hiçbir personel yok.
Engelli memur alımı olacak mı?
Kamuda memur sayısının yüzde 3'ü kadar engelli çalışması gerekiyor. 2010'da 7-8 bin engellinin yerleştirilmesi için kadro tahsis ettik. 2011'de 10 binin üzerinde engelliyi istihdam edeceğiz.
Yoksul sayısında artış var mı?
1 milyar dolayında insanın günlük geliri 1 doların altında. Türkiye'de günlük geliri 1 doların altında bir kişi bile yok. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda 2.5 milyon haneye yardım götürüyoruz. 2009'da bu vatandaşlara 12 milyon yardım yaptık. Elimizde önemli ölçüde bir envanter var. Kişinin yardım alabilmesi için sosyal güvenceden yoksun olması lazım.