Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarının kalkınmasında Kardemir Demir Çelik A.Ş.’yi stratejik ortak olarak belirlediklerini ifade ederek, ray ihalesinde Kardemir’e "kıyak" yapmadıklarını, Kardemir’in bu ihaleyi "alnının teri ile" kazandığını söyledi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Devlet Demiryolları tarafından 3 ay önce sipariş edilen 10 bin ton hızlı tren rayının ilk 5 bin tonunun devir teslim törenine katıldı.
Yıldırım, Kardemir’in Türkiye’de ilk defa hızlı tren rayı üretimini başardığını belirterek, Türkiye’nin son 5 yılda Marmaray, bölünmüş yollar ve hızlı tren gibi büyük projelere imza attığını ifade etti.
Yıldırım, 1937 yılında, Kurtuluş Savaşı tahribatını tamir etmesi amacıyla kurulan Kardemir’in de demiryolları ile aynı kaderi paylaştığına dikkat çekti.
3 Kasım seçimlerinden sonra demiryollarını ülke politikası haline getirdiklerini hatırlatan Yıldırım, bu kalkınmada da Kardemir’i unutamayacaklarını söyledi.
Yıldırım, “Arkadaşlarımı topladım ve şöyle dedim; demiryolu hamlesini başlatıyoruz. Ray ihtiyacımız, travers ihtiyacımız olacak. Lokomotif, vagon ihtiyacımız olacak ve nihayet hızlı tren rayı ve hızlı tren üreten fabrikalara ihtiyacımız olacak. Kalkınma sürecinde demiryollarının kendine seçtiği stratejik ortak ise Kardemir’dir” diye konuştu.
-"KARDEMİR, 50 MİLYAR DOLARLIK RAY PAZARINA GÖZ DİKMELİ"-
Kardemir’in akıl ve alın teriyle bu ülkenin geleceğine en büyük yatırımı yaptığının altını çizen Yıldırım, ihalede Kardemir’e "kıyak yapmadıklarını" vurguladı. Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Dünya devleriyle yarışmaya hazır mısınız dedik. Hazırız dediler. Bizlerde, fırsat verdik, önlerini açtık. İki yıllık azimli çalışmadan sonra fabrika tekrar yapıldı. Bir elin parmakları kadar sayılan dünya devi üreticiler arasına Karabük Demir Çelik de yerleşti. Yaptığımız uluslararası ihalede en iyi teklif vererek, Kardemir ihaleyi aldı. Hiçbir kıyak yapmadık, lütuf yapmadık. Alnının teri ile Kardemir ihaleyi kazandı”
Kardemir’den 50 milyar dolarlık dünya ray piyasasına göz dikmesini isteyen Yıldırım, “Bana, rayların imalatı geciktiğini düşünüp ‘geç kalıyoruz’ dediler. Ben de onlara dedim ki; Bu gecikme bugünün değil. 60 yıldır geç kalan, kaderine terk eden demiryolları bir yıl daha geçikse ne olur, yeter ki yerli üretim raylar ülke hatlarında döşenmeye başlasın” dedi.
-"KARDEMİR DÜNYA RAY PAZARININ UCUNDAN YAKALADI"-
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, "Türkiye’de iyi ki yerli ray üretilsin diye ısrar edildiğini" belirterek, “Hak-İş Başkanı iyi ki burayı kapattırmadınız. Kardemir yeniden dirildi, yeniden ray üretti. Dünya ray pazarının ucundan yakaladı. Kardemir daha da büyüyecek, Karabük daha da gelişecek” diye konuştu.
Törende konuşan Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kılavuz, "demiryollarının yarım asırlık uykusundan uyanıp, nasıl Cumhuriyetin ilk yıllarında kalkınma hamlesinin lokomotifliğini yapmışsa, bugün de aynı misyonu üstlendiğini" söyledi.
Kılavuz, “Uluslararası standartlarda bir metresinin ağırlığı 60 kilogram olan ve 72 metre boyundaki ilk rayların Kardemir’de üretilmesi demiryollarında başlatılan bu büyük atılımın bir neticesidir” dedi.
Hak-İş Başkanı Salim Uslu da ise yaklaşık 12 yıl önce Kardemir’in kapatılmaması için çalıştıklarını anımsatarak, ilk defa çalışanların hem çalışıp hem de yönettikleri bir fabrika modeli oluşturduklarını söyledi.
-TCDD, HIZLI TREN İÇİN 6 YILDA 300 BİN TON RAY ALACAK-
TCDD’nin Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-İzmir ve İstanbul-Edirne hızlı tren projeleri için yaklaşık 200 bin ton raya ihtiyaç duyacak. Bu rakam, 2013 yılına kadar mevcut hatların yenilenme ihtiyacıyla birlikte 300 bin tonu bulacak.
Kardemir, bir yıl önceye kadar sadece 12 metre uzunluğunda ray üretebilirken, Fabrikanın modernizasyonu yönünde yapılan ek yatırımlarla, üretebilen ray uzunluğu 72 metre çıktı. Kardemir, böylece Türkiye’de ilk defa 1 metresinin ağırlığı 60 kilo olan ray üretimini gerçekleştirdi.
Kardemir, Avrupa’da birkaç devletin ürettiği bu rayları 14 ay gibi kısa sürede hizmete soktuğu Ray ve Profil Haddehanesi’yle gerçekleştirdi. Yıllık kapasitesi 400 bin ton olan fabrikada 72 metre boya kadar her türlü ray üretiminin yanı sıra, 550 milimetre (mm) genişliğe kadar profiller üretilebiliyor. Kardemir daha önce de TCDD için 70 bin ton ray üreterek teslim etmişti.
ANKA