FİNANS

Karsan dünyaya Taksi üretecek

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'nin önde gelen otomotiv üreticilerinden Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., yeni bir proje ile dünyanın en büyük taksi üreticisi olmaya hazırlanıyor.

Karsan, ABD ve Kanada'da satılmak üzere tasarlanan yeni bir taksi modelinin nihai mühendislik çalışmaları ve Bursa'da üretimi için bir mutabakat metni (Memorandum of Understanding-MoU) imzaladı. İmzalanan mutabakat metnine göre, ABD'ye yılda ortalama 20 bin taksi ihraç edecek olan Karsan, bu projesiyle yılda ortalama 400 milyon Amerikan doları ihracat geliri elde edecek.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Karsan, bir Amerikan mühendislik şirketi tarafından ilk prototipi Eylül 2006'da hazırlanan ve en son geçtiğimiz nisan ayında New York Auto Show'da sergilenen yeni nesil "Standard Taxi" modeli güvenlik, konfor, yenilikçi dizaynı, sağ-sol, ön-arka parçaların birbirleriyle değişebilirliği, dayanıklılık, düşük kullanım maliyeti ve özellikle bedensel engelli yolcuların rahat kullanımına yönelik tasarımıyla ön plana çıkıyor. Halen 54 milyon bedensel engellinin yaşadığı
ABD'de, Standard Taxi bedensel engellilerin rahat yolculuk yapabilmesi için tasarlanmış ilk özel araç olarak gösteriliyor.

Şirketten yapılan açıklamada ayrıca şöyle denildi: "Standard Taxi'nin yaratıcı ortakları US News, Daily News, Fast Company gibi medya devlerini yaratmış ve yönetmiş olan Fred Drasner ve Chicago ve New York'un en büyük taksi filolarının sahibi Pat Corrigan. Toplam 200 bin adede yaklaşan Amerikan Taksi parkına Fred Drasner ve Pat Corrigan 2009 yılından başlayarak yılda ortalama 20 bin adet "Standard Taxi" satmayı planlıyor."

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Standard Taxi'nin nihai tasarımı, parça ve üretim mühendisliği, hem de üretimi Karsan'da yapılacak ve Karsan'dan yılda asgari 12 bin 500 adet Standard Taxi alınması garanti edilecek. Hedef pazarların genişlemesi ve pazar payının artmasına bağlı olarak Karsan'dan satın alınacak taksi sayısı yılda 40 bin adede çıkabilecek. Dünyada sadece Bursa'da Karsan tarafından üretilecek bu aracın yerlilik oranı yüzde 40 seviyesinde olacak. Proje için gerekli 100 milyon Amerikan doları tutarında model spesifik yatırım tamamen yatırımcı şirket tarafından karşılanacak ve söz konusu proje Karsan'da 300 kişilik ek istihdama yol açacak.
İmzalanan mutabakat metnine göre münhasır olarak sürdürülecek görüşmelerin eylül ortasına kadar nihai anlaşmayla sonuçlandırılması ve Karsan'ın 2009 yılından itibaren yılda ortalama 20 bin adet Standard Taxi üreterek yılda ortalama 400 milyon Amerikan doları ek ihracat geliri elde etmesi hedefleniyor. Ayrıca Karsan, fiili üretim başlayana kadar yatırımcı şirkete önemli tutar ve içerikte mühendislik ve ürün geliştirme hizmeti sunacak ve Standard Taxi'nin üretimi için gerekli kalıp ve fikstürler büyük oranda Türkiye'de yapılacak.

Karsan, geçtiğimiz mart ayında yaptığı açıklamayla haziran ayından itibaren Hyundai HD serisi hafif kamyonların 3.5 ve 7.5 tonluk modellerinin üretimine başlayacağını bildirdi. Karsan, Nisan ayında da Renault Trucks ile ağır kamyon üretimi için bir mutabakat metni imzalamış ve Peugeot Partner ve Karsan J9 Premier modelleriyle hafif ticari araç üretiminde sürdürdüğü ağırlığının yanı sıra Tek Tesiste Çok Marka stratejisi çerçevesinde Türkiye'nin en önemli kamyon üreticilerinden biri haline geleceğini
duyurmuştu.

Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, ABD ve Kanada'ya taksi üretimi için imzalanan bu mutabakat metni ile 2007 yılında portföyüne üçüncü yeni markayı katan ve artık sadece üretim alanında değil tasarım ve mühendislik alanlarında da iddialı olduğunu Karsan ispat etti.

Karsan Genel Müdürü Karabağ, imzalanan mutabakat metniyle ilgili şunları söyledi: "Bu proje Türkiye'nin gururu olacak. New York, Chicago, Los Angeles dahil tüm Amerika'nın taksileri artık Karsan'da üretilecek. Nihai tasarımından üretimine her şeyiyle Türk malı olacak bu araçlar Türk Otomotiv Sanayii'nin bayrağını Avrupa'dan sonra artık Amerika'da da her gün dalgalandıracak. ABD'de Ford, GM, Chrysler, Toyota gibi dev ana sanayilerin her biri yılda milyon adetlerde üretim yaparken, yılda 20-30 bin adet satacak yeni bir taksi modeli geliştirmek için uğraşmıyorlar, uğraşsalar da sonuç ekonomik olmuyordu. Bunun sonucu olarak Amerikan taksi pazarı bir süredir sahipsizdi. İkisi de eski taksici olan ve ilişkileri, varlıkları, çeşitli sektörlerdeki olağanüstü başarıları ve girişimcilikleri ile müthiş bir kredibiliteye sahip Fred Drasner ile Pat Corrigan, Amerikan taksi pazarındaki bu fırsatı değerlendirmek için güçlerini yeni bir şirkette birleştirerek Standard Taxi'nin ilk yürür prototipini Amerika'da geliştirdikten sonra birçok Avrupa ve Amerikalı aday üreticiyi bir kenara bırakıp kendilerine nihai tasarım ve üretim ortağı olarak Karsan'ı seçtiler."
Karsan'ın dünyanın en büyük taksi üreticisi konumuna ulaşmış olacağını anlatan Karabağ, sözlerine şöyle devam etti: "Bu bizim için müthiş bir gurur, Türkiye adına da önemli bir sorumluluk. Bu görevimizi layıkıyla yerine getirip kalitemiz, esnekliğimiz, tasarımımız ve sunduğumuz ekonomiyle ABD'de ses getireceğiz. Bu mutabakat metni ile üzerinde çalışmakta olduğumuz projelerden birini daha hayata geçirmek için çok önemli bir adım atmış olduk."

Karabağ, görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve projenin hayata geçmesi durumunda 2009 yılında Karsan Avrupa'dan Orta Doğu'ya,
Amerika'dan Afrika'ya ihracat yapan ve yılda 1 milyar Amerikan dolarını aşan iş hacmine sahip bir şirket olacak. Standard Taxi projesi bir kez daha gösterdi ki 2007 yılı uzun süredir üzerinde çalışmakta olduğumuz projelerin olumlu sonuçlarını yoğun olarak görmeye başladığımız bir yıl oldu ve öyle olmaya da devam edecek."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler