FİNANS

Medyada yabancının önü açılıyor

**Yayın kuruluşlarındaki yabancı payını yüzde 50'ye çıkaran taslak Başbakanlık'ta.

**

Başbakanlık'tan bir yetkili, yayın kuruluşlarındaki yabancı sermaye oranının yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılmasını öngören Televizyon Yayınlarına İlişkin Yasa Tasarısı taslağının Başbakanlık'a sunulduğunu söyledi.

Taslakla ilgili çalışmalar bir süredir Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) sürdürülüyordu.

RTÜK'ün Internet sitesinde "görüşe sunulan tasarı taslağı" başlığı ile yer alan "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki düzenlemenin 30'uncu maddesi, "özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, kuruluş ve hisse oranları" başlığını taşıyor.

Söz konusu maddenin, hisse oranlarını düzenleyen (f) fıkrası şöyle: "Bir medya hizmet sağlayıcı kuruluşta toplam yabancı sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 50'sini geçemez. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi en fazla iki medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olabilir. Aynı yabancı gerçek ve tüzel kişilerin ikinci bir medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olması hâlinde, ikinci kuruluştaki sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 25'ini geçemez. Özel radyo ve televizyon kuruluşlarının ortağı olan şirketlere yabancı gerçek veya tüzel kişilerin iştirak ederek yayın kuruluşlarına dolaylı ortak olmaları halinde yayıncı kuruluşların yönetim kurulu başkan, başkan vekili ile yönetim kurulu çoğunluğu ve genel müdürünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve ayrıca yayıncı kuruluş genel kurullarında oy çoğunluğunun da keza Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetini haiz gerçek veya tüzel kişilerde bulunması zorunludur. Şirket ana sözleşmelerinde bu hususları sağlayan düzenlemeler açıkça belirtilir."

ŞU ANKİ DURUM NE?
Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı, ödenmiş sermayenin yüzde 25'ini geçemiyor.

Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamıyor.

Bu şirketlerin bir başka şirkete devri, bir başka şirketin devralınmasından önce, Üst Kurul'dan izin alınması zorunlu. Kanunda öngörülen hususlara aykırılık oluştuğu takdirde Üst Kurul'un vereceği süre zarfında bu aykırılık giderilmek zorundadır. Aksi halde yayın izni iptal ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler