Andrew Farrell
Servet ve moda deyince aklınıza birkaç isim gelir: Ralph Lauren, Giorgio Armani, belki Benetton.
Peki ya Amancio Ortega? Adını hiç duymadınız mı? Anlaşılabilir nedenleri var. Her şeyin söylenti olduğu bir sektörün oldukça üst sıralarında yer alan Ortega, basına pek konuşmaz. Son derece başarılı moda şirketinden milyarlarca dolar kazanmış olsa da, nadiren kravat takar ve genellikle kot pantolon giyer.
Bir demiryolu işçisinin oğlu olarak, 45 yıl önce karısının yardımıyla oturma odasında elbise tasarlamaya başladı. İşin bugün vardığı nokta Zara gibi popüler mağaza zincirleri de dahil olmak üzere 68 ülkede 3,825 mağazası ile bir moda santrali olan Inditex şirketi. Ortega'nın şirketteki hissesi, Mart ayında yayınlanan yıllık Dünyanın Milyarderleri listemizde onu dünyanın en zengin 22. kişisi yaptı. İspanyol tasarımcının 20.2 milyar dolar (25,5 milyar YTL) toplam net varlığı olduğunu tahmin ediyoruz.
[**Resimlerde: Moda Milyarderleriyle Tanışın
[**Resimlerde: Finans Uzmanı Moda Tasarımcıları
[**Resimlerde: 20’ye Girmeden Nasıl Milyoner Olunur?
[**Resimlerde: Dünyanın En Sevilen Lüks Markaları
[**Resimlerde: Dünyanın Milyarderleri
[**Resimlerde: En Genç Milyarderler
Ve moda sektörünün ironisi bu. Markaları biliyorsunuz ama aslında şovu yürüten tasarımcılar ve süper modellerin hiç duymadığınız kişiler olma ihtimali var. Milyonlarca insanın zevkine hitap etmelerine ve bu şekilde milyonlar kazanmalarına rağmen, adları çoğu zaman bilinmiyor.
Başka bir moda milyarderi: Stefan Persson. Kim mi? Bir ipucu: 26 yıl önce bu İsveçli, babasının kurduğu Hennes & Mauritz’i devraldı. Hala tanıyamadınız mı? Bugün mağaza zinciri daha çok H&M olarak tanınıyor. Karl Lagerfeld gibi ünlü tasarımcıları getirerek çizgilerini yeni tutuyor ve fiyatlarını düşük tutuyor. Sonuç, büyük satışlar ve Persson için milyarlar. Geçen yıl, şirketin yıllık geliri yaklaşık 15 milyar dolar (18.96 milyar YTL) idi ve Persson’un net serveti 17.7 milyar dolar’ı (22.37 milyar YTL) buldu.
Peki Alan ve Gerard Wertheimer kardeşler? Büyük babaları tarafından kurulan Chanel ve Coco Chanel’ı kontrol ediyorlar. Sanat Direktörü Karl Lagerfeld’in vizyonuyla marka, dünyanın en iştah kabartanlarından biri. Çin’deki bir sonraki büyük fırsat. Çinli varlıklılar arasında yakın zaman önce yapılan anket, Chanel’ın en beğendikleri lüks marka olduğunu ortaya koydu. (Bkz. "Çin’in Zengin Müşterileri Statü Değil Kalite Arıyor.")
3.6 milyar dolar (4,55 milyar YTL) servete sahip Tadashi Yanai, Gap’ın (nyse: GPS - haberler - insanlar) Japonya versiyonu olarak adlandırılan popüler indirimli giyim markası olan Uniqlo’yu ortaya çıkardı. Adını hiç duymadınız mı? Duyacaksınız. Yanai artık gözlerini denizaşırı ülkelere dikti. Mağaza zinciri, 2006’nın sonlarında New York’un SoHo bölgesinde gelişen bir mağaza açtı. 2009 yılında Paris’te benzer bir mağaza açacak. Yanai global olmanın yanı sıra lüks olmayı amaçlıyor. Geçen yıl, moda mağaza zinciri Barneys’e başarısız bir teklif verdi.
Ve Bernard Arnault. Fransa’da meşhur olan (ülkenin en zengini) Arnault, şirketi LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton’un sahip olduğu markalarla daha iyi biliniyor. Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi, Thomas Pink ve Donna Karan bu markalardan.
Mart ayında Arnault'un 25.5 milyar dolarlık (32,23 milyar YTL) net serveti, dünyanın milyarderleri listesinde onu 13. sıraya ve modacılar arasında 1. sıraya yerleştirdi. Ancak Arnault kariyerine sektörde başlamadı. Mühendislik eğitimi gördü, ailesinin inşaat şirketinden sağladığı parayla 1985 yılında Christian Dior’u (diğer-otc: CHDRF.PK - haberler - insanlar) satın alarak lüks ürünler sektörüne girdi. Hızlı öğrenci.