**Alkollü içkideki ÖTV artışı, otomotiv sektörünü de ürküttü.
**
Otomotiv Distribütörler Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, elektrikli araçların desteklenmesinin çevreye uyumlu teknolojilerin gelişmesini sağlayacağını belirterek, "Ancak, sadece elektrikli araçlar değil, düşük emisyon oranına sahip tüm araçlar desteklenmelidir" dedi.
İstanbul Fuarcılık tarafından Uluslararası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği ve Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) desteğiyle düzenlenen "13. Uluslararası İstanbul Otomobil Fuarı Auto Show 2010" 200'ün üzerinde firmanın katılımıyla İstanbul'da başladı.
Fuarın açılışında bir konuşma yapan Bayraktar, İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olmasıyla bu yıl daha da anlam kazanan İstanbul Auto Show'un, 42 markanın katılımıyla, 40 bin metrekare net alanda gerçekleşecek görsel bir şölene dönüşeceğini belirtti.
Bayraktar, hedefi otomotiv sektörünün gelişimine katkı sağlamak olan ODD'nin, otomobilleri geniş kitlelerle buluşturmak üzere başlattığı fuar geleneğinin 1996'dan bu yana düzenlenen 54 fuarda, 5,5 milyonu aşkın ziyaretçiyi, sektördeki son teknolojik ürün ve uygulamalarla biraraya getirme fırsatı sunduğunu anlattı.
Tüketiciye, sektördeki tüm gelişmeleri bütüncül bir yapıda izleme imkânı tanıyan fuarın, tüm nitelikleriyle otomotiv sektörünün en önemli itici güçlerinden birisi haline geldiğine işaret eden Bayraktar, bu yıl fuarda önceliklerinin aileler olduğunu kaydetti.
Bayraktar, otomobil satın alma kararında kadınların ve çocukların ne kadar etkin birer güç olduğunu herkesin bildiğine değinerek, bunun yanında kadın otomobil sahipliği oranının da her yıl katlanarak arttığının da istatistikî olarak ortada olduğunu bildirdi.
Buna karşın, fuarın kadın ziyaretçi oranının yüzde 10'un altında olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Dolayısıyla biz de bu yıl ailelerin birlikte güzel bir gün geçirebilecekleri bir ortam hazırladık. Özellikle hafta sonu aileler günlerini alışveriş merkezlerinde değil, burada geçirebilirler" dedi.
2010 yılını otomotiv pazarının genel beklentilerin üzerinde tamamlanmak üzere olduğunu bildiren Bayraktar, şunları söyledi:
"Geçen yıl uygulanan ÖTV indiriminin kaldırılmasından sonra, üretici ve distribütörlerin fedakarlıkları, avronun kurunun seviyesi ve faiz oranlarının düşük seviyede kalması, otomobil sahipliğini nispeten ucuzlattı. Böylece, 2010 yılının ilk 9 ayında toplam pazar 465 bin 178 adede ulaştı. Bu yüzde 11'lik bir artış. Sektörümüzün, 2010 yılının ilk 9 ayında kaydettiği bu yüzde 11'lik artış, global ölçüde aslında çok yüksek bir büyüme sayılmaz. Saygın araştırma kuruluşu J.D. Power'ın verilerine göre, bu oran Amerika pazarında yüzde 11 , Rusya pazarında yüzde 24, Çin pazarında yüzde 25, Hindistan;da yüzde 30. Kısacası Türkiye, dünya ortalamasına yakın fakat gelişmekte olan ülkelerin gerisinde performans sergiliyor."
ZAM GELİR Mİ?
Bayraktar, şu an için ÖTV artışıyla ilgili herhangi bir duyum almadıklarını söylerken, olası bir ÖTV artışının pazarı yüzde 20 düşürebileceğini ifade etti. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Tam tersine verginin artırılması yerine makul seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu nedenle otomotiv strateji belgesinin biran önce çıkması gerekiyor. Ama ÖTV oranları yüzde 10 artsa bu fiyatlara yüzde 6 zam olarak yansır. Bu da 2011’de beklenen 750 bin adetlik pazarın en az yüzde 20 düşmesine yol açar."
İç pazarın büyümesi için atılması gereken adımların başında vergi uygulamalarında iyileştirmelerin geldiğini ifade eden Bayraktar, otomotiv sektörü Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin 4'te 1'inden fazlasını karşıladığını, Türkiye'nin, otomobil satışında uygulanan toplam vergi yüküyle, Danimarka'nın ardından Avrupa'da ikinci konumda bulunduğunu anlattı.