Uluslararası yatırım bankası JP Morgan, Eylül ayı kapasite kullanım oranlarının Mayıs-Haziran ayında piyasalarda yaşanan dalganmanın faiz oranlarında yarattığı yükselişin beklendiği gibi iç talepte daralmayı beraberinde getirdiğini ancak, bu daralmanın beklenenden daha ılımlı olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Kapasite kullanımının Eylül'de özellikle otomotiv sektöründe mevsimsel ortalamalara göre anormal bir yükseliş gösterdiğini aktaran JP Morgan, bunun Türk imalat sektöründe bir dönüşümün işareti olduğunu vurguladı.
Bu yıl verimlilikte yüzde 9 artış yaşandığını ve bunun son 5 yılın ortalaması olan yüzde 3.6'nın çok üzerinde bir oran olduğunu aktaran JP Morgan, verimlilik artışını en çok makina ve ekipman üretimi ile otomotiv sektöründe gerçekleştiğini kaydetti. Geleneksel sektörler olantekstil ve gıdada 2001 yılından bu yana ortalama verimlilik artışının sırasıyla yüzde 2.5 ve 5.8 olduğunu belirten JP Morgan, makina ve ekipman sektörü ile otomotiv sektöründe ise verimlilik artışının yüzde 15,8 ve yüzde 20 olduğuna dikkat çekti. Bunun son 5 yılda genelsel ile yükselen yeni sektörler arasındaki üretim artışı farkını da açıkladığını dile getiren JP Morgan, son 5 yılda tekstilde üretimin yüzde 0.2 azaldığını, gıdada artışın yüzde 5.5'te kaldığını, buna karşın makina ve ekipman üretiminin yüzde 21, otomotiv üretiminin ise yüzde 29.4 arttığını vurguladı.
Gelecek hafta açıklanacak ekonomik verilere ilişkin tahminlerinide açıklayan JP Morgan, Eylül aşı dış ticaret açığınını 4.0 milyar Dolar,ihraatın 7.6 ve ithalatın 11.6 milyar Dolar olacağını tahmin ediyor.
JP Morgan, Ekim ayında Ramazan nedeniyle tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 1.5, üretici fiyatlarının yüzde 1.0 ve imalat sanayii fiyatlarının yüzde 0.2 artmasını bekliyor.