FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Piyasa Guru'sundan siper alın çağrısı

**Piyasa Gurusu olarak tanınan Robert Prechter, 1930’lu yıllarda ortaya atılan bir teoriye dayanarak yaptığı çözümlemede piyasaların 300 yılın en büyük düşüşünü yaşayacağını öne sürerek, yatırımcılara nakit yatırımlarında 'siper almaları' tavsiyesi yaptı.

**

New York Times'ın haberine göre; Prechter’ın tahmini, piyasa hareketlerinin teknik çözümlemeleri için kullanılan Elliot Dalga Teorisi'ne dayanıyor.

Bu teori, 1930 ve 40'lı yıllarda hisse senetlerinin hareketlerini izleyen, pek tanınmamış bir ABD'li muhasebeci olan Ralph Nelson Elliott tarafından ortaya atıldı. Elliot, hisselere bakarak fiyatlardaki bazı hareketlerin belli aralıklarla yinelendiğini öne sürdü.

Bu teoriye dayanarak beş-altı yıl içinde borsalarda görülmemiş bir düşüş yaşanacağını öngören Prechter, sunduğu nedenlerin ekonomik tahmin yapan diğer uzmanlarca kabul edilmeyeceğini bildiğini de söyledi. Ancak Prechter, kuşkucu yatırımcıların dahi önerilerini ciddiye almaları gerektiğini belirtti.

"KIŞ GELİYOR PALTO ALIN"
Prechter, "Ben kış geliyor, bir palto alın diyorum. Diğerleri size çıplak gezmenizi tavsiye ediyor. Eğer benim görüşüm yanlışsa size birşey olmaz, ama onlar hatalıysa ölürsünüz. Bu belli bir süre güvende olmak için verilmiş oldukça şefkatli bir tavsiye" dedi.

Prechter, bu şartlar altında yatırımcılara şu tavsiyede bulundu:
"Bireysel yatırımcılar hisse piyasasından tamamen çıkıp, önümüzdeki yıllar içinde nakit veya nakite çevrilebilir devlet tahvili benzeri enstrümanlara geçmeliler. Daha fazla risk alabilecek yatırım uzmanları ise vadeli piyasalarda endekslerin düşeceğine ya da oynaklık endekslerine oynayabilirler. Ancak en sonunda, bu gerileme şimdiye kadar görülmüş en cazip yatırım fırsatlarından birini yaratacak."

Prechter, ellerinde hisse tutan yatırımcıların, 2008 ve 2009 krizlerinden ve hatta 1929 Büyük Buhran'ı ve 1879 panik yıllarında olduğundan daha büyük darbe yiyeceklerini öne sürdü.

300 YIL ÖNCEKİ GİBİ
Prechter, olabilecekleri 1720 yılında Büyük Okyanus'un sularının yükselmesi sonrasında İngiltere'nin yaşadığı duruma benzetti. İngiltere'de yatırımcılar yaklaşık 100 yıl boyunca bu doğa olayından olumsuz etkilenen şirketlerin hisse senetlerini almaktan uzak durmuşlardı.

Prechter, şu anda 10 bin puanın altında olan Dow Jones Endeksi'nin, beş ya da altı yıl devam edecek düşüş süreci sonrasında 1,000 puanın altına inmesini de bekliyor. Ona göre, ekonomik buhran ve deflasyon etkisiyle daha da ağırlaşacak olan bu çöküş, o gün geldiğinde nakit pozisyonda olanları "ihtiyatlı davrandıkları için Tanrı'ya şükredecek" duruma getirecek.

TEKNİK ANALİZ GURUSU
"Elliott Dalga Prensibi" adlı kitabı 1978 yılında yayımlanan Prechter, bu eserinde sert bir boğa piyasası yaşanacağını tahmin etmiş ve bu öngörüsü de büyük oranda gerçekleşmişti. 1987 yılında artık birçok kişi tarafından teknik analiz uzmanı olarak kabul edilen Prechter, daha sonra "piyasanın teknik analiz gurusu" olarak da anılmaya başlandı.

Ünlü teknik analist, 2002 yılında yayımladığı 'Çöküşü fethet' adlı kitabında gelecekte yaşanacak sefaleti tahmin etmişti. Buna rağmen daha sonra 2008 yılında yaptığı bir tahminde piyasaların hızlı bir yükseliş yaşayacağını öngörmüştü.

Prechter son olarak ise geçen yıl hisse senetleri piyasalarında gerileme sürecine girilmesinin yakın olduğunu ve büyük düşüşün yeniden başlayacağını tahmin etmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler