İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 420 puan yükselişle 25.444 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 1.68 oranında değer kazanırken, 12.087.200 TL'lik işlem gerçekleşti.
ABD'de zor durumdaki mortgage sektörüne yönelik yapılan açılım şimdilik moral arayan piyasalara destek vermiş gibi görünüyor.
Bu tepki hareketinin bugün için borsada yukarı yönlü bir hareketi beraberinde getireceği düşünülüyor.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Canlandırma paketinin nihai halini alması da iyimserliği destekliyor. Ancak, iyimserliğin kırılgan bir zeminde ve risklere duyarlı olduğu düşünülüyor.
Dün ABD borsalarında gün içinde kayıplar yüzde 3’e kadar ulaştıysa da, Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın önümüzdeki hafta emlak sektörüne yönelik, ev sahiplerine destek vermek amacıyla yeni bir mortgage planı açıklayacağı yönünde Reuters’da çıkan haber bir anda havayı tersine çevirdi.
Bu arada Coca-Cola’nın açıklanan karının beklentilerin üzerinde gelmesi de olumlu havayı destekleyince, kelimenin tam anlamıyla son dakika rallisi ile S&P 500 yüzde 0.2 değer kazandı. Bu arada Asya borsalarında da Çin’den gelen büyüme sinyalleri ve ard arda atılan adımların küresel ekonomiyi canlandıracağı beklentisi ile olumlu hava eserken, bu gelişmeler göz önüne alınarak bakıldığında İMKB haftanın son işlem gününde temkinli iyimserlikle hareket edecek.
Teknik olarak bakıldığında ise, endeks kısa vadeli yükseliş hareketi içerisinde hareket ediyor. 24 bin 650 desteği devam ettiği sürece, kısa vadeli yükseliş hareketi sürecek. 25 bin 500 direncinin üzerinde kalması durumunda, satış baskısı kırılacak. 26 bin direncinin kırılması ve üzerinde kalınması durumunda orta ve uzun vadeli trend değişimi yaşanacak.
PİYASALAR NELERİ TAKİP EDECEK?
Özellikle Fitch’in Ukrayna’nın kredi notunu düşürmesi ve Güney Afrika’nın kredi notunun da düşebileceği endişesinin gelişmekte olan ülke paralarında dün neden olduğu zayıflamanın ardından bugün gözler yurtiçinde döviz talebinde olacak. TSİ 12:00’de Euro Bölgesi için açıklanacak olan son çeyrek büyüme rakamı Avrupa borsalarında ve bizde yönü belirleyecek. Günün geri kalan kısmında ise saat 16:55’de ABD’de açıklanacak olan Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi öncesinde ABD vadeli kontratları yakından takip edilecek.
TAHVİL - BONO PİYASASI
Son günlerde hakim olan yüzde 15.00 civarında dar marjlar içerisinde hareket etme ezberini dün yurtdışı piyasalardan kaynaklı negatif havanın biraz daha ön plana çıkmasıyla beraber bozan gösterge kağıt faizi, açılıştan itibaren yukarı yönlü bir seyir izleyerek günü yüzde 15.35 bileşikten tamamladı.
IMF konusundaki beklentilerin dün TÜSİAD Başkanı’nın yaptığı açıklamalarla devam ediyor olması yurtiçi piyasalar açısından önemli iken, ABD piyasalarında son bölümde yaşanan toparlanma da bugün açılışta faizlerin yeniden yüzde 15.15 - 15.20 seviyesine doğru gerilemesini sağlayabilir.
TCMB’den ise önümüzdeki hafta minimumda 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi bulunurken, faizlerde çok kısa vadede yüzde 14.90 - 15.00 bandı civarında kalınması bekleniyor. Gün bazında ise yüzde 15.10 - 15.40 aralığında hareketin süreceği öngörülüyor.
DÖVİZ
İstanbul serbest piyasada dolar 1,6480 TL, avro 2,1260 TL'den güne başladı. Kapalıçarşı'da 1,6400 TL'den alınan dolar 1,6480 TL'den satılıyor. 2,1180 TL'den alınan avronun satış fiyatı ise 2,1260 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,6560 TL, avronun satış fiyatı ise 2,1170 TL olmuştu.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
Yurtdışı piyasalarda negatif havanın birazcık daha egemen olması hemen parite üzerinde etkisini 1.2750’ye doğru gerilemeyle gösterirken, bunun bankalararası dolar/YTL kotasyonlarına dünkü yansıması da 1.6300’dan 1.6650’ye doğru yükseliş oldu. Ancak bugüne yönelik parite etkisinin ters yönlü ortaya çıkması (yeniden 1.2925’e çıkılması), günün ilk işlemlerinde kotasyonları 1.6500’in altına getirdi.
Dün Başbakan Erdoğan ile görüşen TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın, IMF konusunda ciddi bir ilerleme olduğunu gördük yönündeki açıklaması bu konudaki beklentilerin sürdürülmesi açısından olumlu olurken, IMF kanadından gelen “Türkiye’ye yeniden ne zaman gidileceği belli değil” açıklaması ise sürecin ne zamana kadar sonlandırılabileceği konusunun hala belirsiz olduğunu gösterdi. Kotasyonlarda bugün için 1.6250 - 1.6675 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.
PARİTE
Dün yayınlanan ECB’nin aylık bülteni enflasyon riskinden ziyade ekonominin içerdiği belirsizliğin üzerinde dururken, verilerde ise Euro Bölgesi sanayi üretimi yüzde 2.6’lık gerileme ile beklentilerin çok daha az üzerinde olumsuz geldi.
ABD’de ise perakende satışlar sürpriz yaparak yüzde 1.0’lik bir artış yaşadı. Tüm bu datalara rağmen parite fiyatlamasında başta ABD olmak üzere global ekonomiye yönelik endişeler hakim olurken, bunun etkisiyle bir ara yeniden kritik seviye olan 1.2750 test edildi.
Akşam ise Obama yönetiminin mortgagezedelere sübvansiyon üzerinde çalıştığı yönündeki bir haber, bugüne başlangıcı yine 1.2925’ten yaptırdı. Bugün Avrupa ülkelerinde açıklanacak 4'üncü çeyrek GSYH dataları sert hareketler yaşanmasına neden olabilecekken, ABD kanadı ise tüketici güven endeksi dışında sakin. Gün bazında 1.2750 - 1.3100 bandının korunması bekleniyor.