Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi haftaya 71 puanlık yükselişle 35901 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.2 oranında değer kazanırken, 3.196,739 YTL'lik işlem gerçekleşti.
Üstüste gelen yoğun satışlar endeksin teknik açıdan zaten olumsuz olan görünümünü etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 36500 desteğinin altına sarkarak 35820 seviyesinde kapanan İMKB için teknik göstergelerin aşırı satış bölgelerinde olması tepki hareketlerinin görülebileceği yönündeki görüşleri güçlendiriyor.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Bu seviyelerde görülebilecek tepki hareketlerinin direnç seviyesi olarak 36500 ve daha sonrasında 37400 öne çıkıyor.
Fakat analistlere göre, teknik açıdan değerlendirildiğinde, mevcut görünümün henüz uzun soluklu bir toparlanmaya olanak tanımıyor.
Bunların yanında, birçok hissenin endeks seviyesinin altında olduğu İMKB’de nominal değerin altındaki hisse sayısıda dikkat çekiyor.
Global piyasalarda geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşler ve hızla artarak yeni rekorlar kıran petrol fiyatından sonra bu sabah petrol fiyatı 142 dolara yakın seyrederken, Euro/dolar paritesi Cuma günü kapanış seviyelerinde.
Asya borsalarında dalgalı ve satış ağırlıklı seyir hakim.
ABD future endeksleri ise hafif artıda.
Bu hafta süresince Avrupa tarafından enflasyon, faiz kararı, işsizlik başvuruları gibi önemli veriler beklenirken ABD imalat sanayi endeksi ABD ekonomisinin görünümünü net olarak anlamak açısından önem taşıyor.
Yurtiçinde ise, bugün TÜİK GSYİH, dış ticaret istatistikleri ve dış borç verileri takip edilecek. Türban davasındaki kararın AKP’nin kapatılma ihtimalini artırırarak gerek politik, gerekse ekonomik riskleri çok daha fazla konuşulur hale getirdiği ve olası kapatma kararı ve sonrasına ilişkin senaryoların Türk hisse senetlerini baskı altında tuttuğu bir dönemde, Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatma davası ile ilgili yarın ki ifadesi ile AKP’nin 3 Temmuz’da ki sözlü savunması takip edilecek.
Ayrıca Perşembe günü TÜİK tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonu (TÜFE ve ÜFE’de sırası ile yüzde 0.45 ve yüzde 0.91’lik artış tahmin ediliyor) beklenecek.
TAHVİL - BONO PİYASASI
Yurtdışı piyasalardan kaynaklı tedirgin ortamın iki aylık bir aradan sonra tekrar geri dönüşü gösterge kağıt faizini geçen hafta yeniden yukarı çevirirken, buna bağlı olarak Cuma günü kapanışı valörlü işlemlerde yüzde 22.32 bileşikten gerçekleşti.
Bu hafta yurtdışı piyasalardaki negatif koşullarda belki sınırlı bir durulma yaşanabileceği, yurtiçinde ise Perşembe günü açıklanacak olan Haziran ayı enflasyonu faizler ve TCMB’nin faiz politikası açısından önemli gelişmeler olacak. Uzmanlar, TÜFE’nin yüzde 1.20’nin üzerinde gelmemesi durumunda bu ay TCMB’nin kısa vadeli faizleri 25 baz puan artıracağını düşünüyor. Haftalık bazda faizlerdeki hareket marjı beklentisi ise yüzde 22.00’nin üzerinde kalınarak yüzde 22.00- 23.00 aralığında hareketin devam etmesi yönünde.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
DÖVİZ
Yurtdışı piyasalardaki tedirgin ve satıcılı ortamın devamıyla Cuma gününe yükseliş yönünde başlayarak bir ara 1.2400 seviyesine dayanan bankalararası dolar/YTL kotasyonları, daha sonra ise son iki haftadır etkili olan sebeplerle yine geriledi ve haftalık kapanışını 1.2220’den yaptı.
Yurtiçinde yüksek faizin cazibesi yatırımcılar için daha avantajlı pozisyonunu korurken, yurtdışında ise ABD Doları’nın diğer para birimleri karşısındaki zayıf seyri bunu sağlıyor.
Yeni haftaya başlangıç 1.2245-1.2275 civarından gerçekleşti. Hafta genelinde 1.2000 - 1.2600 bandının hareket alanı olarak değerlendirileceği beklenen paritede 1.2000 dip veya dibe yakın seviyeler olarak görülüyor.
PARİTE
Cuma günü açıklanan ABD datalarında kişisel gelir ve harcamalar vergi iadeleri dolayısıyla beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, bu datalarda dikkat çeken nokta ise gelirleri yüzde 1.9 oranında artan tüketicilerin harcamalarını yüzde 0.8’lik artışla nispeten sınırlı tutmaları oldu. Michigan Tüketici Güveni’nin beklentilerin hemen altında gerçekleşmesi ise paritenin 1.5720’den 1.5793’e yükselmesi için yeterli sebepleri oluşturdu.
Bu hafta ECB’nin Perşembe günü kısa vadeli faizleri 25 baz puan artırması ve bir sonraki toplantıya da kapıyı açık bırakması bekleniyor. Buna bağlı olarak paritede 1.5600 üzerinde kalınarak yukarı doğru yeni bir marja girilmesi bekleniyor.