**Toronto'da yapılacak G-20 Zirvesi, dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getirecek. 1999'da kurulan G-20, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturuyor.
**
G-20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. G-20'de yer alan ülkeler şunlar: ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu.
G-20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüela, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G-20'de bulunmuyor. Bir çok AB ülkesi de, G-20'de bağımsız olarak değil, sadece AB Komisyonu ile temsil ediliyor.
G-20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. G-20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor.
G-20, uluslararası finansal sistemle ilgili konularda görüş alışverişinde bulunmak ve işbirliği yapmak için kurulmuş bir forum. G-20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılıyor.
G-20, G7 ülkelerinin, gelişen ülkelerin dünya ekonomisi için artan önemini farketmelerinin bir sonucu olarak kuruldu. Doğu Asya, Rusya ve Brezilya'da ortaya çıkan krizlerden sonra, zengin ülkeler, kendilerini yakından ilgilendiren sorunlara çözüm yollarının gelişen ülkelerle işbirliğinden geçtiğini anlamakta gecikmedi. Önce G-22 ve ardından G-33 kuruldu, ancak ülke sayısının artmasıyla etkinliğin azaldığı farkedildi.
Sonuç olarak G-20, 26 Eylül 1999'da, G-7 Maliye Bakanları Zirvesi'nde kuruldu. Aslında Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarından oluşan G-20, şimdiye dek sadece üç kez (Kasım 2008, Nisan 2009 ve Eylül 2009) devlet başkanları düzeyinde bir araya geldi. G-20 devlet ve hükümet başkanları haftasonu dördüncü kez Kanada'nın Toronto kentinde toplanacak.