İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, güne 190 puan kayıpla 26.849 puandan başladı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.70 oranında değer yitirirken, 3.734.207 TL'lik işlem gerçekleşti.
Güne zayıf bir başlangıç yapan piyasaların, günün tamamında bu zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.
[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)
Banka kurtarma planının zehirli varlıkları satın alacak bir kötü bankanın kurulmasını içerip içermediğinin çelişkili açıklamalar nedeniyle netleşmemesi sonrasında ABD vadeli kontratların yüzde 1'in üzerinde düşüş kaydettiği, Rus bankaların ise Avrupa ve diğer yabancı bankalara olan 400 milyar dolara kadar borç geri ödemelerini erteletmek istemelerinin Euro Bölgesi bankaları üzerindeki olası etkisi dikkate alınırsa, İMKB'de bugün yatırımcılar son birkaç günün aksine temkinli bir duruş sergileyecekler.
Bunun yanında yurtiçi piyasalar şimdilik, Başbakan’ın IMF’den gelecek kaynak konusundaki oldukça cesur söylemlerini önemsememiş gibi görünse de, uluslarası piyasalardaki olası bir sert geri çekilmede, bu tarz söylemlerin piyasalar açısınan hiç de yararlı olmayacağı düşünülüyor.
Teknik olarak bakıldığında ise, düşük işlem hacmine karşın yükselişini sürdüren endekste, yükselişin kalıcılığı ve 27 bin - 27 bin 800 direnç aralığının aşılması için, hacimde önemli ölçüde artış olması gerekiyor. Bu sağlanmadığı sürece aşağı ve yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalması bekleniyor. Endekste, gerilemelerde 26 bin 500 desteği korunmaya çalışılacak.
TAHVİL – BONO PİYASASI
Dünkü işlemlerde spot piyasada yüzde 15.11 bileşik seviyesine doğru gevşeyen gösterge kağıt faizi, valörlü işlemlerde ise alımların daha da devam etmesiyle yüzde 15.04’e indi. Yurtiçindeki diğer piyasalarda olduğu gibi Başbakan Erdoğan’ın “IMF ile anlaşamazsak yola kendi başımıza devam ederiz” açıklamasına faizlerde de herhangi bir tepki oluşmazken, sanayi üretimindeki yüzde 17.6’lık küçülme ise TCMB’nin bu ayki faiz indirimini minimumda 50 baz puan (daha yüksek bir oranda ise 75 baz puan) olarak gerçekleştireceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Faizlerde bugün de yüzde 15.00 civarında kalınması muhtemel iken, yüzde 14.90 - 15.20 bandında hareketin sürmesi bekleniyor.
DÖVİZ
İstanbul serbest piyasada dolar 1,6200 TL, avro 2,0850 TL'den haftaya başladı. Kapalıçarşı'da 1,6150 TL'den alınan dolar 1,6200 TL'den satılıyor. 2,0770 TL'den alınan avronun satış fiyatı ise 2,0850 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,6090 TL, avronun satış fiyatı ise 2,1000 TL olmuştu.
[**DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN
**](https://finans.mynet.com/doviz/)
Bankalararası piyasada dolar kotasyonları en düşük 1,6190 TL, en yüksek 1,6235 TL seviyesinde bulunuyor. Dolar kotasyonları saat 09.20 itibariyle alışta en düşük 1,6130 TL, en yüksek 1,6140 TL, satışta en düşük 1,6190 TL, en yüksek 1,6235 TL seviyesinde bulunuyor.
Yurtdışı piyasalardan kaynaklı iyimser hava ve paritede de 1.3000’un üzerine doğru yaşanan harekete bağlı olarak dün Başbakan Erdoğan’ın “IMF ile anlaşamazsak yola kendi başımıza devam ederiz” açıklamasına ve sanayi üretiminin beklentilerin de üzerinde olarak Aralık ayında yüzde 17.6 küçülmüş olmasına hiç tepki vermeyen ve 1.6250’ten 1.6110’e kadar gevşeyen bankalararası dolar/YTL kotasyonları, bugüne ise yükselişle başladı. Paritenin yeniden 1.2850 seviyesine gevşemiş olması buna sebep oldu.
ABD’de Başkan Obama tüm ekonominin kriz etkisi altında olduğunusöylerken, bugün ise ekonomiyi canlandırma paketinin Senato’daki oylaması ve Hazine Bakanı Geithner’ın bankacılık kesimine yönelik tedbir paketi açıklamaları takip edilecek. Gün bazında 1.60 - 1.6375 bandının değerlendirilebileceği belirtiliyor.
PARİTE
ABD’deki ekonomiyi canlandırma paketinin Senato’daki oylaması bugün gerçekleştirilecekken, bunun yanında Hazine Bakanı Geithner’ın bankacılık kesimine yönelik tedbir paketi açıklamaları da yine bugün içerisinde realize olacak. Son varılan uzlaşma sonrasında Senato oylamasında herhangi bir sürpriz yaşanması beklenmezken, bankacılık kesimine yönelik tedbirlerde ise ayrıntılar toksit varlıklara hem devlet garantisi verilmesi hem de “Kötü Banka” kurulması fikrinin aynı anda ortaya konacağını işaret ediyor.
Bankaların yeni sermaye ihtiyaçlarının ise bu iki düzenlemenin ardından özel sektör tarafından karşılanması üzerinde duruluyor. Bu düzenlemelerin piyasaları ne ölçüde tatmin edeceği bugün ve yarınki hareketlerle ortaya çıkacakken, paritede ise 1.2750 - 1.3100 aralığında bir dalgalanma son günlerde etkili oluyor. Bugün de beklenti 1.2720 - 1.3000 bandının hareket marjı olması yönünde.
PİYASALAR NELERİ TAKİP EDECEK?
Bugün gözler sabah UBS’den gelecek bilanço açıklaması, Avrupa borsaları ve ABD vadeli kontratlarında olacak. ABD’de 837 milyar dolarlık canlandırma paketi üzerinde senatoda yapılacak olan oylama ile Hazine Bakanı Geithner’ın TSİ 18:00’de açıklaması beklenen banka kurtarma planının detayları küresel bazda yatırımcılar tarafından beklenecek.
Yurtiçinde ise dün talihsiz bir şekilde eksi yüzde 11.9’dan eksi yüzde 17.6’ya revize edilerek 50 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi ihtimalini artıran Aralık ayı sanayii üretimi verisinin ardından bu sabah açıklanacak olan Ocak ayı kapasite kullanım oranı izlenecek.