Uluslararası Para Fonu'nun Ankara ziyaretinin 2. gününe "istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, KDV indirimi projesi, yeni yapısal reform takvimi ve belediye bütçeleri" damgasını vurdu.
IMF Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler, "Program başarıyla uygulanıyor. Önümüzdeki dönemde yeni yapısal reform takvimine ihtiyaç var" dedi.
BÜTÇEYE GEÇER NOT
IMF İcra Direktörü Willy Kiekens, Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler, Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ve Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı ziyaret etti. Görüşmede, 2006 yılı bütçe sonuçları, 2007 bütçesinin performansı, yeni KDV rejimi ele alındı. IMF kurmayları, geçen yıl 3.9 milyar YTL açık veren bütçenin bu yılın ilk ayında 6.1 milyar YTL açık vermesini mesele yapmadı ve "2006 yılı bütçesi kapatılırken bazı harcamalar 2007 yılının ilk aylarına sarkmış olabilir. 1 aylık rakamlar üzerinde genelleme yapılmamalı. Ama bütçe uygulamasını dikkatle izlemek gerekiyor" mesajı verdi.
KDV İNDİRİMİ OLABİLİR Mİ?
IMF, turizmde KDV indirimine ise sarı ışık yaktı. İlke olarak sektörel KDV indirimine karşı olduğunu tekrarlayan IMF yetkilileri, "Vergi indirimlerinde mali dengelere bakılarak karar verilmeli" dedi.
Belediye bütçeleri de IMF tarafından gözaltına alındı. Yerel yönetim bütçelerinin şeffaflık kazanmasının önemine değinen IMF kanadı, bu ay içinde belediye mali tablolarının açıklanmasını beklediğini bildirdi.
CARİ AÇIK YORUMU
IMF yöneticileri, yüksek seyreden cari açığın Türkiye ekonomisindeki kırılganlığı artırdığını, hassasiyet takip edilmesi gerektiğini vurguladıktan sonra, "Türkiye, AB üyelik sürecinde bir ülke. AB'ye adaylık yolunda ülkeler cari açık verebiliyorlar. Benzeri durum Türkiye'de de yaşanıyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve doğrudan yabancı yatırım girişi bu açıdan önem taşıyor" dediler.
Mali piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye ekonomisi üzerindeki sert etkisi için IMF'nin yorumu "Sizin gibi gelişmekte olan ülkelerde durum böyle gelişiyor" şeklinde oldu.
İSTİHDAM ZİRVESİ
IMF ekibi dün akşam saatlerinde ise Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ile biraraya geldi. Çalışma bürokratları IMF'ye, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması, mevzuat katılığından ileri gelen maliyetlerin düşürülmesi konusunda hazırladıkları planı sundular. Plan, zorunlu istihdam şartlarının esnetilmesini, kayıtlı istihdamdaki artışa paralel olarak sigorta priminde indirim, İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanım ilkesi değiştirilerek işgücünün eğitimine ve yeni meslek kazandırılmasına öncelik verilecek.