ANKARA(ANKA)-Reel kesimin güven endeksi martta bir önceki aya göre değişim göstermedi ve 114.7 seviyesini korudu. Bu kapsamda reel kesimin güven endeksi 115.3 olan ocak ayındaki seviyesinin 0.6 puan gerisinde bulunuyor.
Merkez Bankası'nın, özel sektör imalat sanayi işyerleri arasında yaptığı aylık İktisadi Yönelim Anketi kapsamındaki bazı sorulara verilen yanıtlardan oluşturduğu reel kesim güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre değişim göstermedi. Böylece güven endeksi 114.7'lik seviyesini korudu. Bu yıl ocak ayında 115.3 düzeyinde bulunan endeks, şubatta 114.7 seviyesinde bulunuyordu.
Son üç aydaki üretim hacmine yönelik değerlendirmelerde şubatta gözlenen belirgin zayıflama martta da devam etti. Son üç ayda alınan iç piyasa siparişlerindeki azalacağı yönündeki eğilim zayıflarken, ihracat siparişlerindeki artış eğilimi devam etti. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin düşük, mamul mal stoklarının ise yüksek olduğu yönündeki değerlendirmeler sürdü.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde ihracat sipariş miktarına ilişkin olumlu beklentilerin bir miktar zayıfladığı, iç piyasa siparişlerinde artış beklentisinin ise güçlenerek devam ettiği belirlendi. İhracat ve iç piyasa siparişlerindeki olumlu beklentilere paralel olarak, önceki ayda belirgin olarak güçlenen üretimde artış beklentileri martta da biraz daha güçlenerek devam etti. Sabit sermaye yatırım harcaması ve istihdamda artış beklentilerinin ise yaklaşık önceki ay seviyelerinde sürdüğü hesaplandı.
Ortalama birim maliyetlerin son üç aydaki artış eğilimi ve gelecek üç aydaki artış beklentisi martta önceki aya kıyasla bir miktar güçlenirken, satış fiyatlarında gelecek üç aydaki artış beklentisi yükseldi.
ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 8.9
Gelecek 12 aylık dönem sonu itibariyle yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi yüzde 8.9 oldu. Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda daha iyimser olanların lehine olan seyrin mart ayında önceki aya göre zayıflayarak sürdü. Mart ayında, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirten katılımcıların ağırlıklı oranı yüzde 17.1, daha kötümser olduğunu belirtenlerin ağırlıklı oranı yüzde 14.7 oldu.
Anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, toplam sipariş miktarı son üç ay eğilimi ve üretim hacmi artış beklentilerindeki güçlenme endeksi artış kaydetti.
Toplam sipariş miktarı ve mamul mal stoklarına ilişkin değerlendirmeler ile sabit sermaye yatırım harcaması beklentisindeki sınırlı artışlar da endekse olumlu katkı sağladı. İhracat sipariş miktarı beklentisi ve genel gidişata yönelik değerlendirmelerdeki zayıflamalarla toplam istihdam beklentisinin önceki aya göre bir
miktar zayıflaması ise, endeksi azalma gösterdi.