FİNANS

Sağlıkta orta yol formülü

SSK'lıların özel hastanelerden yararlanmasıyla ilgili kriz orta yol formülü ile aşılmaya çalışılıyor.

Özel sağlık kuruluşlarına Sosyal Güvenlik Kurumu'yla (SGK) branş bazında sözleşme yapma imkânı getirildi. Özel hastaneler kardiyovasküler cerrahi, kardiyoloji, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku ve organ nakli ile bazı beyin ameliyatlarında kullanılan "gama ve cyber knife" adı verilen 6 alanda anlaşma yapabilecek. Tüm branşları kapsayan anlaşması bulunan hastaneler de branş bazında sözleşmeye dönebilecek. Hastaneler, SGK'yla branş bazında sözleşme yapmaya hemen başlayabilecek.

SGK önceki gün "Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi"ni yayımladı. Sözleşme, SGK'nın yaz aylarında fark ücrete yüzde 30 sınırlama getirmesiyle, bu rakam üzerinde anlaşma yapmak istemeyerek sistem dışı kalan özel hastaneleri sevindirdi. Sektör temsilcileri, gelinen noktadan şimdilik memnun gözüküyor. Ancak fark ücret sınırı halen sektörü rahatsız ediyor. Bu konuda Çalışma ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ, kamu yetkililerinin fark ücrette sınırın yüzde 60-70'lere çekilebileceğini ifade etmeye başladığını kaydetti.

Referans'ın sorularını yanıtlayan Altuğ, "Özellikle organ nakli, onkoloji, cyber ve gama knife seçimi önemli. Çünkü bunlar pahalı ve kamuda, her yerde olmayan branşlar. Kardiyoloji ile kardiyovasküler cerrahi çok ihtiyaç değildi. Ama tüm branşlarda olsa daha doğru olurdu, bizim yaklaşımımız buydu" dedi. Altuğ, orta ölçekli hastanelerin SGK'yla tüm branşlarda anlaşmak durumunda kaldığını ancak A grubu denen büyük hastanelerin branş bazında anlaşmaya gidilmesi konusunda ısrarlı davrandığını söyledi. Fark ücretin genel itibariyle kabul edilebilir bir oran olmadığını ifade eden Altuğ, "Siz daha kaliteli bir hizmet almak istiyorsunuz ama size 'yok, biz size standart bir hizmet veririz' deniyor. Kalite düşüyor" dedi. Ancak fark ücret sınırında bir gelişme beklediklerini bildiren Altuğ, "Sağlık Bakanlığı ile dün görüştük. Maliyet konusundaki sıkıntımızı gördüklerinden yüzde 60-70 gibi bir oranın kabul edilebileceğini söylemeye başladılar. Çalışma Bakanlığı'nın kanaati de bu yönde" dedi.

1-2 YIL SIKINTI OLUR

Bayındır Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Erdem İnan ise uygulamaya daha az sayıda branşta gidilmesini beklediklerini ancak karşılıklı fedekarlıklarla orta yolda buluşulduğunu belirtti. Belirlenen branşların özellikle A grubu olarak nitelenen büyük hastanelerin bünyesindeki yatırımları içerdiğini ifade eden İnan, kendilerinin de sözleşme yapma hazırlığında olduklarını bildirdi. Başta sistem dışında bırakılmalarının hata olduğunu söyleyen İnan, fark ücret uygulamasıyla sektörün çalıştırdığı personele maaş ödeyemeyecek kadar zor durumda bırakıldığını ve sıkıntıların 1-2 yıl daha sürmesini beklediklerini ifade etti.

İnan, "Fark ücret yetersiz, kâr yok. Zaten yüzde 30 üzerinden anlaşan kimi hastanelerde de bu rakam uygulamada yüzde 100'ü aşıyordu" dedi. Şimdi ise en azından yatırımlarının boş durmayacağını söyleyen İnan, "Kemik iliği branşımız boştaydı, şimdi çalışmış olacak. Oraya gelen diğer branşları da tercih edebiliyor" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler